Yaşlanmak hayatın kaçınılmazı olsa da hayatınızda yapacağınız küçük değişiklikler sayesinde daha güçlü ve daha zinde hissedebilirsiniz. Bu yazımızda sizin için hayatınıza rahatlıkla uygulayarak kendinizi fiziksel ve psikolojik açıdan daha güçlü hissetmenizi sağlayacak bazı tavsiyelere yer verdik.

Ben Neden Buradayım?

Japoncada yaşam anlamına gelen “iki” ve  yarar anlamına gelen “gai” kelimelerinin birleşmesiyle oluşan “ikigai”, yaşama sebebi anlamına gelmektedir. Aynı şekilde “sabahları yataktan kalkma nedeni” ya da “yaşam amacı” olarak da tanımlanmaktadır.

Cevaplanması ne kadar zor görünse de hayat amacınızı bulmanız size oldukça yardımcı olacaktır. Sizi sabahları yatağınızdan kaldıran nedenin ne olduğunu düşünün. Belki hayallerinizdeki neden olmayacaktır ancak sorumluluklarınızın farkına varmanıza ve bir amaç uğruna hayatta olduğunuzu size hatırlatacaktır. Bu soruyu her gün kendinize hatırlatmanız kendinizi değersiz hissetmemenizi sağlayacak ve aslında başka insanların da hayatlarını etkilediğini göreceksiniz.

Bedeninizi Sevin

Kendini sevmeyen birisinin mutlu olma ihtimali olmamaktadır. Bedenimiz, yaşamımız boyunca bize eşlik eden evimizdir. Bedenimize iyi bakmamız evimize ve kendimize iyi bakmamız demektir. İyi bir uyku, bol su, sağlıklı yemekler, düzenli egzersiz, günlük yürüyüşler, sağlıklı yaşamın olmazsa olmazları arasındadır. Bedeninizin düzenli ihtiyaçlarını sağladıktan sonra, düzenli olarak check-up yaptırarak vücudunuzun ihtiyaçlarını belirleyebilir, eksikleri gidermek için harekete geçebilirsiniz. Bedeninizi ve kendinizi sevmeniz fiziksel mutluluk yanında psikolojik mutluluğu da getirecektir.

Hareketsiz Yaşamdan Uzaklaşın

Hareketsiz kalmak, vücudumuzun fiziksel ve psikolojik olarak en büyük düşmanlarından biridir. Hareket etmekse uzun vadede kaslarınızı, kemiklerinizi ve zihninizi güçlendirmektedir. Spor yaparak artan endorfin ve dopamin hormonları sayesinde daha mutlu hissettiğiniz de bir gerçektir.

Günlük olarak yapacağınız kısa yürüyüşler, bisiklete binmek, asansör yerine merdivenleri tercih etmek gibi küçük adımlarla aktif kalabilir, enerji seviyenizi yükseltebilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre günde 30 dakika hareket etmek fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı kalmak için yeterlidir. Özellikle iş temposu yüzünden egzersiz yapamıyor olabilirsiniz. Ofis egzersizleri yazımıza da göz atabilirsiniz.

Düzenli olarak spor yapıyorsanız, harcadığınız eforun güçlü kaslar, sağlıklı ve fit bir vücut olarak geri dönmesi için beslenmenize de ekstra özen göstermeniz gerekmektedir. Spordan 3-4 saat kadar önce tüketeceğiniz protein, karbonhidrat ve bol salatadan oluşan bir ana öğün sonrası spordan 2 saat kadar önce tüketeceğiniz meyve ya da yoğurt içeren bir ara öğün spordaki performansınızı arttıracaktır. Spordan sonra dokuların onarılması ve kaslarınızın güçlenmesi içinse 3:1 oranında protein ve karbonhidratlardan oluşan bir öğün tüketebilirsiniz. Tüm bu süreçte gün içinde en az 8 bardak su su içmeyi de ihmal etmemenizde fayda vardır. Haydi siz de günlük 30 dakikalık yürüyüşü hayatınızın bir parçası haline getirin.

Zihin Egzersizleri

Fiziksel sağlımızın yanında zihinsel sağlığımızın mutluluğumuz için vazgeçilmez olduğunu unutmamalıyız. Düzenli uyku, yoga, meditasyon ve nefes egzersizleri, düzenli spor ve sosyalleşmek psikolojimiz için gerekli ancak yeterli değildir. Zihninizi güçlendirmek için kitap okumayı ihmal etmeyin, bulmaca çözün, zeka oyunlarına ve hobilerinize zaman ayırın. Özellikle teknolojinin çok fazla geliştiği bu zamanlarda saatlerce telefonlarımıza ve sosyal medyaya gömülmekteyiz. İnternette zihninizi çalıştıracak makaleler okumaya ve yeni bilgiler öğrenmeye yönelebilirsiniz. Adım Sayar sizin için burada 🙂

Eğer vaktiniz varsa yeni bir dil öğrenmek için kolları sıvayın. Araştırmalara göre, yaşımız kaç olursa olsun, yeni bir dil öğrenmeye çalışmak beynimizin yapısını değiştirmekte ve bölgeler arasındaki ağları da güçlendirmektedir. Aynı zamanda konuştuğumuz diller düşünce yapımızı da etkilemektedir.

Kararlarınızın Arkasında Durun

Psikolojik açıdan güçlü durabilmek için attığınız adımların kontrolünü ele almanız çok önemlidir. Kararlarınızın arkasında durup sorumluluğu almanız kendinize güvenmenizi sağlayacaktır. Alacağınız riskler kötü sonuçlar doğursa da gelişiminize büyük bir katkı sağlayacaktır. Kendinize ne istediğinizi sorun ve mutlaka peşinden gidin.

Günümüz yaşam koşulları düşünüldüğünde stressiz bir hayatın hayalini bile kurmak mümkün olmayabilir. Ne var ki düzenli olarak uygulayacağınız farkındalık ve nefes egzersizleri, meditasyon gibi uygulamalarla stresin zihniniz, vücudunuz ve ruhunuz üzerindeki etkinlerini minimuma indirmeniz mümkün. Stresle başa çıkma yazımıza göz atabilirsiniz.

Gün içerisinde küçük bir rahatlama molasına ihtiyaç duyduğunuz zamanlar için sakinleştirici ve dengeleyici nefes egzersizleri uygulayın:

  • Gözlerinizi kapatın ve rahat bir pozisyonda oturduğunuza emin olun.
  • Sağ elinizin baş parmağıyla sağ burun deliğinizi kapatın ve sol burun deliğinizden nefes alın.
  • Nefes aldıktan sonra sağ elinizin işaret parmağıyla sol burun deliğinizi kapatın ve verdiğiniz nefesi sağ burun deliğinizden boşaltın.
  • Nefesinizi boşalttıktan sonra sağ burun deliğinizden nefes alın ve baş parmağınızla sağ burun deliğinizi kapattıktan nefesinizi sonra sol burun deliğinizden verin.
  • Sakin ve rahatlamış hissedene kadar devam edin.

Doğru Beslenmeye Yer Açın

Zinde ve güçlü kalmanın en önemli kurallarından biri, vücudumuza ihtiyaç duyduğu enerji kaynaklarını sunmaktır. Vücudumuzun enerji kaynağı ise tükettiğimiz besinler olduğundan dolayı sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak çok önemlidir.

Dünyanın en uzun yaşam süresine sahip insanlarının yaşadığı ve “mavi bölge” olarak anılan bölgelerin halklarının ortak özelliklerinden biri, taze sebze meyve, deniz mahsulü ve kuruyemiş ağırlıklı beslenmeleri olmaktadır. Siz de vücudunuzun ihtiyaçlarına uygun dengeli bir beslenme programıyla, fit, enerjik ve güçlü kalabilirsiniz. Adım Sayar beslenme üzerine yazdığımız blog yazılarımıza göz atarak beslenme düzeninizi değiştirebilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir