Bitkiler hayatımızda olmasaydı ne yapardık hiç düşündünüz mü? Lezzet, hoş koku, güç, enerji ve sağlık istediğimizde hemen onlara başvuruyoruz. Onlar da bizi hiç yarı yolda bırakmıyor.

Baştan tırnağa tüm organlarımıza bir şekilde yararı dokunan, bizi stresten uzaklaştıran, ruhumuzu yatıştıran ve besleyen bitki çayları, siz ne zaman iyi hissetmeseniz vücudunuzu rahatlatmak için de orada. O çekmeceyi açın, o suyu kaynatın, o çayı demleyin ve afiyetle için!

Bu arada ufak bir not: Tarçın gibi kabuk bitkilerin çayı yapılacağı zaman bitki kaynatılmalı, yapraklı ve çiçekli bitkilerin çayları hazırlanılırken ise demleme yöntemi uygulanmalıdır.

Bu önemli bilgiye de nail olduğunuza göre hem midenizi hem de ruhunuzu rahatlatacak, size enerji ve güç verecek bitki çayı önerilerimizi okumaya başlayabilirsiniz.

Hazımsızlık, mide şişkinliği ve gaz sorunlarına iyi gelir: Nane çayı

nane-cayi

Diyet esnasında düzenli kullanıldığında zayıflamaya da destek olan nane çayı, içeriğindeki C vitamini ile sizi hastalıklara karşı korur, vücut direncinizi artırır. Bütün bunların dışında bu özel çay, mentol etkisiyle yüksek ateşi de düşürür.

Sindirimi rahatlatır, mide kramplarını giderir: Papatya çayı

papatya-cayi

Mayıs ve Haziran aylarında çiçek veren papatya, siyah çaydan sonra en çok tüketilen çaydır. Yararları ise saymakla bitmez, iltihaplı yaralar, kaşıntılar ve döküntüler için birebirdir. Cildi güzelleştirir. Diş ağrılarına gargara olarak kullanıldığında ağrıyı hafifletir. Ayrıca, nezle ve sinüzit tedavisinde de olumlu etki gösterir.

Mide bulantıları ve karın ağrıları için özellikle önerilir: Zencefil çayı

Zencefil Cayi

Doğal bir ağrı kesici olduğu bilinen zencefil çayı, regl ağrılarına da kökten çözüm sağlıyor. Astımlı hastalar için de faydalıdır. Balgamı yumuşatarak akciğerleri rahatlatıyor. Öksürüğün azalmasını sağlıyor. Tüm bunların dışında bir de sakinleştirici etkisi vardır. Streslerden uzaklaşmanızı ve rahatlamanızı sağlıyor.

Bağırsak ve mide gazlarına karşı olumlu etkisi vardır: Rezene çayı

rezene-cayi

Halk arasında bebeklerin gaz şikayeti için de sıklıkla kullanılan rezene, metabolizmayı hızlandırır, toksinlerin atılmasını hızlandırır. Ateş düşürür. Boğaz ağrısına iyi gelir. Bir su bardağı kaynamış suya bir-iki çay kaşığı kurutulmuş rezene eklenerek beş-on dakika boyunca demlenmeye bırakılarak hazırlanır. Beş dakikada hazırlanır, beş dakikada rahatlatır.

Karaciğeri temizler, iştahı düzenleyici etkisiyle vücudu rahatlatır: Karahindiba çayı

Papatyagillerden karahindibanın en önemli faydalarından biri karaciğeri temizlemesidir. Kansızlığa iyi gelir, çünkü D vitamini içeriyor. Ayrıca stres ve depresyonun vücudunuzda oluşturduğu olumsuz etkiyi de yok eder.

Mide asitlerini düzenlemeye yardımcı olur: Yasemin çayı

yasemin çayı

Antioksidan etki gösteren yasemin çayı, yağ yakımını hızlandırıcı etkisiyle de kilo kaybını hızlandırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı vücudu korur. Ayrıca diş çürükleri ve diş eti çekilmelerine karşı da etkilidir.

Mide ülserine sebep olabilecek bakterileri yok eder, hazımsızlığa iyi gelir: Sinameki çayı

sinameki cayi

Müshil etkisinin yanı sıra kas spazmları ve eklem ağrılarının önlenmesine de yardımcı olan sinemaki çayı, genellikle güvenli bir bitki olarak kabul edilir fakat bu hiçbir yan etkisi yoktur demek değildir. En yaygın görülen yan etkileri; mide bulantısı, mide ağrısı ve uzun süre devam eden ishaldir. İki haftadan fazla kullanılması önerilmeyen sinameki çayı, sindirim sistemini tembelleştirerek, bağırsak fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir.

Vücuda kuvvet verir, kan şekerini dengeler: Mısır püskülü çayı

misir-puskulu-cayi

1 su bardağına 2 tatlı kaşığı püskül ölçeğiyle demlenmesi gereken mısır püskülü çayı hazırlanırken püskülleri su ile birlikte kaynatmamak gerekir. Suyun içine atılan mısır püskülleri 10 -15 dakika kapağı kapalı kalacak şekilde demlendirilir ve içilebilir.

Midedeki ağrı ve yanmayı azaltır: Ebegümeci çayı

ebegumeci-cayi

Bir pamuk ve ebegümeci çayıyla yapılan pansuman göz kuruluğunu azaltır. Cilt üzerindeki çıban, yara ve yanıkların iyileşme sürecini destekleyici özelliğe sahiptir. Ayrıca tıpkı meyan kökü gibi öksürüğe de iyi gelir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir, kas ve eklem ağrılarını yok eder: Ekinezya çayı

Ekinezya cayi tarifi

Ekinezya kökü hem tazeyken hem de kurutulduktan sonra demlenebilir. Bunun için 4 tatlı kaşığı ekinezya bitkisi, 1 litre kaynar suya atılarak, 5 dakika süresince demlenmeye bırakılır. Bitkinin kök kısımları acı bir tada sahip olduğu için; zencefil, limon ya da balla tatlandırılarak içilebilir. Düzenli olarak ekinezya çayı içmek; E, B, A vitaminlerinin yanı sıra sodyum, potasyum, demir, magnezyum ve kalsiyum gibi önemli mineralleri vücuda kazandırarak dinçlik sağlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir