Hayatımızda huzurlu hissetmek ve yaşamımızı sevmemiz için öncelikle kendimizi tanımamız gerekmektedir. Hayatımızın her anında mutlu olmanız maalesef mümkün değil ancak mutluluğu yaratmak çoğu zaman sizin elinizde çünkü hayatınızı siz yönetiyorsunuz. Kendinizi tanımanız ve kendi mutluluğunuzu yaratmanız için bazı sorulardan yardım alabilirsiniz. Oldukça basit gözüken bu sorular üzerine yoğunlaşın ve mutluluğa biraz daha yaklaşın. Peki nelerdir bu sorular?

 

  • Değerlerinizi Biliyor Musunuz?

Kendimize belirlediğimiz değerlerimiz ve prensiplerimiz hayatımıza ve aldığımız kararlara birçok alanda yön göstermektedir. Değerlerimiz, yaptığımız seçimleri ve davranışlarımızı etkilemektedir. Hayatımızda mutluluğa ulaşmak için öncelikle değerlerimizi belirlemeliyiz. Hayatımızdaki parçalardan (ilişkiler, iş, sağlık, maneviyat, cinsellik) ile ilgili en önemli noktaları belirleyerek bir başlangıç yapabiliriz. Zaman ilerledikçe hazırladığınız listeye geri dönerek kendinizi kontrol etmeli ve kararlarınızın liste ile ne kadar çok uyuştuğuna bakmalısınız ki değişiklikler yapabilesiniz.

 

  • Hayatınızda Nelere Şükrediyorsunuz?

Hayatımızda her zaman olumsuzlukları ve eksikleri görmek bizi daha çok mutsuz etmektedir. Durun ve hayatınızın iyi yönlerini düşünün. Şükretmekten korkmayın. Hayatınızda iyi giden olaylara odaklanmak, daha pozitif bir insan olmanızın püf noktasıdır. Pozitif bir insan olmak sizi daha mutlu ve sağlıklı bir hayata hazırlamaktadır. Şükrederek hayatınızda gözünüzden kaçırdığınız pozitifliğin farkına varacaksınız ve onları doya doya yaşayacaksınız. Hayatınızın kötü özelliklerine ve eksikliklerine odaklandıkça hayatınızı kaçırdığınızı fark edeceksiniz. ”Keşke” sözcüğünü hayatınızdan çıkarın ve yerine ”İyi ki” sözcüğünüzü yerleştirin.

 

  • Sizi Ne Mutlu Ediyor?

Bu soruyu kendinize sormak mutluluğa ulaşmanızdaki ilk adımdır. Yargılardan, beklentilerden, mecburiyetlerden uzaklaşın ve gerçekten mutlu olduğunuz şeylere karşı dürüst davranın. Eğer sizi nelerin mutlu ettiğine karar verirseniz kendinizi ve davranışlarınızı ona göre ayarlarsınız. Gelecekle ilgili hayal kurmak yerine şimdiki hayatınızı baz almanız gerekmektedir. Böylece sizi gerçekten nelerin mutlu ettiğine ulaşabilir ve o olaylara yönelebilirsiniz. Sizi mutlu edeceğini sandığınız değerler belki de aslında sahip olmak istediğiniz değerler değildir. Kendinizi sorgulamalı ve kendinize dürüst davranmalısınız.

 

  • Hayatınızda Tatmin Duygusuna Yer Veriyor Musunuz?

Tatmin duygunuzu ertelemek, kendinizi başarılı hissetmek için hayallerinizin gerçekleşmesini beklemek sahip olduğunu hayatı zevk alarak yaşamanızı engellemektedir. Başarılarınızı, sıkı çalışmanızı, iyi alışkanlıklarınızı ödüllendirmeniz gerekmektedir. Bir başarı elde ettiğinizde bunu mutlaka kutlayın ve etrafınızdakilerle paylaşın. Böylece kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Başarılarınızda her zaman daha iyisini ve bir sonraki adımı düşünmeniz sizi mutsuz edecektir. Hedefleriniz tabii ki olmalı ancak başarı merdivenlerini çıkarken derin bir nefes alıp hiçbir başarınızı atlamamaya dikkat etmelisiniz.

 

  • Yeterince Sağlıklı Mısınız?

Çoğu zaman ”Sağlık her şeyin başı” cümlesini hafife alsak da mutlu olmak için öncelikle sağlığımızın yerinde olması gerektiğini unutmamalıyız. Hasta olduğunuz zaman hayatın sizin için ne kadar çekilmez bir hal aldığını hatırlamanız bize hak vermenize yardımcı olacaktır. Uyku düzeninizi, beslenmenizi, egzersiz yapmayı, ilişkilerinizi, fiziksel ve ruhsal sağlığınızı gözden geçirin. Yürüyüşlerinizi ihmal etmeyin, uyku düzeninize gereken önemi mutlaka verin ve beslenme düzeninizin ruh sağlığınızı da etkilediğini unutmayın. Eğer bu konularda eksik olduğunuzu düşünüyorsanız bunları değiştirmenin sizin elinizde olduğunu unutmayın! Ne kadar basit görünseler de bu alışkanlıklar hayatınızı oldukça önemli bir şekilde etkileyecektir.

 

  • İlişkilerinizi Gözden Geçiriyor Musunuz?

Çevrenizdeki insanlarla iletişiminiz mutluluğunuzu etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesidir. Etrafınızda sizi yoran ve mutsuz hissetmenize neden olan insanlardan uzaklaşmanız gerekmektedir. Bu tür ilişkiler sizi daha çok mutsuz edecek ve ruhsal olarak yorulmanıza neden olacaktır. Ancak bunların yanı sıra daha sağlıklı ilişkiler yaşamak için kendinizi de gözden geçirmeniz gerekmektedir. Çevrenizdeki kişilerin sizin için olan düşüncelerini mutlaka dikkata almanız gerekmektedir. Örneğin biri size fazla kıskanç olduğunuzu mu söylüyor… Hemen sinirlenmek yerine kendinizi gözden geçirin ve gerçekten öyle olduğunuzu düşünüyorsanız bu özelliğinizi değiştirmek üzerine çalışmalar yapın.

 

  • Geçmişte Yaşadıklarınızdan Ders Çıkarıyor Musunuz?

Eğer zamanında bizi mutsuz eden olaylardan ders çıkarmıyorsak onları değiştiremeyiz ve yeniden tekrarlanmasına neden oluruz. Zamanında sizi mutsuz eden olayları düşünün ve bu olayların yaşanmasında sizin üzerinize düşen kısıma dikkat edin. Eğer kişisel bir özelliğiniz (ani kararlar vermeniz) gibi etkenlerin bu olayları yaşamanızda etkisinin olduğunu düşünüyorsanız bu özelliklerinizi değiştirmeye çalışın. Yaşanan olayı ya da karşınızdaki kişiyi suçlamanız sizi sadece daha mutsuz edecektir. Hatalarınızı kabul etmek ve onlarla yüzleşmek mutluluğa doğru emin adımlarla ilerlemenize neden olacaktır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir