Karın bölgesi yani core (merkez) kasları vücudumuz için en önemli kas gruplarındandır. İnsan vücudu için hayati öneme sahip olan iç organlarımız; karaciğer, bağırsaklar, mide, pankreası kavrayan ve koruyan kas grubuna core (merkez) kaslar denir.

Karın bölgesi iç kaslarından oluşan core kasları çalışmalarına günümüzde kullanılan popüler spor salonu aletleri veya sportif akımlar içinde yeterince yer verilmemektedir. Bunun sebebi spor salonunda kullanılan makine ve bu makinelerin açılarının daha çok yüzeysel kasları geliştirmeye imkan vermeleridir. Core kaslara yapılan çalışmalar kas gelişimi veya görsellik dışında kişinin hayat kalitesini artıran çalışmalardır. Bel fıtığı ve omurganın özellikle bel bölgesinde oluşan bir takım rahatsızlıkların çoğunun temelinde yeterli kuvvette olmayan core kasları yatar. Tüm vücut dengesinin büyük kısmı aslında karın bölgesinde bulunan core kaslarının kuvvetine bağlıdır.

Core kasları için yapılan çalışma sayesinde kişinin omurgaya bağlı olarak duruşunda düzelme gözlemlenir. Omurganın duruşu düzeldikçe kişinin yürüyüşü, oturuşu gibi günlük hareketleri doğru açılar ve güç kullanımı ile olur. Core kaslarının kuvvetine bağlı olarak vücudun diğer bölgelerine de dengeli şekilde dağılan hareket gücü ve doğru açılarda uygulanan günlük hareketler kişinin yaşam kalitesini artırırken, doğru duruşla kendini ifade edebiliyor olmak kişiye güven kazandırır.

  1. Hareket

İlk olarak üst karın kasları ile çalışmaya başlıyoruz. Yastığı kürek kemiklerinin aşağısına doğru yerleştirin ve verdiğiniz nefes ile omuzları ve başı yukarıya kaldırın.

  1. Hareket

İlk hareket ile aynı pozisyonda bu kez daha az aşağı inerek, el parmaklarını topuklara değdirmeye çalışın. Hareketin etkisini arttırın.

  1. Hareket

Alt karın kasları ile devam ediyoruz. Bu kez yastığı dizlerin arasına yerleştirin ve bacakları table top pozisyonuna getirin. Alt karın kaslarından aldığınız kuvvetle kalçaları yukarı kaldırın ve yavaşça kontrollü bir şekilde kalçaları tekrar aşağı indirin.

  1. Hareket

Bu kez yastığı ayak bileklerinin arasına yerleştirin. Omuzları ve başı kaldırarak yastığı bileklerden ellerinize alın ve hareketi tekrarlayın.

  1. Hareket

Bir önceki pozisyonun finalinde kalın, yastık ellerde ve yastığı ayaklarınıza değdirmeye çalışarak hareketin etkisini arttırın.

  1. Hareket

Yastık ellerinizde olsun ve bacakları teker teker ileri uzatın. Hareketin devamında yastığı bükülü olan bacağın dışına doğru uzatarak çapraz karın kaslarını çalıştırın.

  1. Hareket

Son olarak yastığı kürek kemiklerinizin altına yerleştirin ve ellerden, ayaklardan uzanarak rahatlayın.

Hareketleri uygularken nefesinizi tutmayın, özellikle zorlandığınız yerde nefes vermek hareketleri daha rahat yapmanızı sağlayacaktır. Egzersiz boyunca karnı hafifçe içeri doğru tonlayarak hareketlere devam edin. Hareketleri hafta da 3-4 gün düzenli uygulamak merkez kasların kuvvetlenmesine yardımcı olacaktır…

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir