Bayram tatilini eğer deniz kenarı bir şehirde geçirmeyi planlıyorsanız bu tatilde kilonuzu korumanız için yapabileceğiniz en rahat egzersiz yüzmedir. Yüzmenin oldukça keyifli bir spor olmasının yanında vücudumuza da çeşitli yararları bulunmaktadır. Hem zihinsel hem de fiziksel sağlığımız için yüzmenin mucizevi bir spor olduğunu söyleyebiliriz. Peki nedir yüzmenin yararları?

Yüzmenin Vücudumuza Faydaları

  •  Beyniniz Daha İyi Çalışacaktır

Yüzme sporu ile hem bedenimizi hem de zihnimizi zinde tutabiliriz. Yüzerek egzersiz yaparken sadece bir yüzücünün vücudundan daha fazlasını elde edersiniz. Yüzme sayesinde beyniniz de daha iyi çalışmaya başlayacak ve beyin aktivitelerinde bir artış elde edecektir. Yüzmek beynimize kan akışını arttırdığından dolayı beynimize daha fazla oksijen gitmesine yardımcı olmaktadır. Bu, daha fazla uyanıklık, daha iyi bellek ve bilişsel işlev yaşamanız anlamına gelmektedir. Aynı şekilde tüm uzuvları ve kasları harekete geçirerek ve kalbe giden temiz kan akışını artırır. Bunun sonucunda yüzme, genel olarak vücudumuzda sağlıklı bir dolaşımı teşvik eder. Bacaklarınızın sürekli hareketi ile lenf drenajı artar, eklem ve dokularda ağrı, rahatsızlık ve şişmeler de engellenir.

Yapılan bir araştırmaya göre, en azından göğüs seviyesinde olan sıcak su havuzunda bulunmanın bile beyindeki kan akışını olumlu yönde etkileyebileceği öne sunulmuştur. Katılımcıların serebral arterlerine kan akışını yüzde 14 oranında arttığı gözlemlenmiştir.

  • Tansiyonunuz Düşmesine Yardımcı Olur

Hipertansiyona yakalanırsanız, yüzme egzersizleri istirahat eden kan basıncınızı düşürmenin mükemmel bir yoludur. Bir çalışma, 10 haftalık bir süre boyunca, daha önce yerleşik olan fakat hipertansiyona sahip olan erkekler ve kadınlar dinlenme kalp hızını önemli ölçüde azalttığını bulmuşlardır. Bu, ağırlıkları, astımı veya yaralanmaları nedeniyle diğer egzersizlerle uğraşan insanlar için özellikle yararlıdır.

Bir başka çalışmada, düzenli olarak yüzme yılının ardından, hipertansiyonlu hastalar kan basıncını düşürürken, insülin duyarlılıklarını geliştirdikleri ve böylece diyabetten kaçındıkları gözlemlenmiştir. Haftada üç ya da dört defa tekrarlanan yüzme, düşük glisemik içerikli besin tüketilmesi ile birlikte desteklendiğinde, kandaki şeker seviyesinin kontrol edilmesini sağlamaktadır.

yüzme ile ilgili görsel sonucu

  • Kalp Hastalıkları Riskinizi Önleyin

Osteoartritli hastalar üzerine yapılan bir araştırmada; araştırmacılar yüzmenin kardiyovasküler fonksiyonun arttırması ve iltihaplanmanın azaltılması için bisiklet sürme kadar etkili olduğunu gözlemlemiştir. Yüzem sırasında su, vücudumuzu sarar ve vücuda bir basınç uygular. Bu durum, kan dolaşımımızın daha etkin faaliyet göstermesini sağlamaktadır. Yüzme aynı şekilde kalp ritimlerini de düzenlediği gibi kan dolaşımını da düzenleyerek kalp sağlığımızı korumaktadır. Aynı zamanda yüzme, akciğerin solunum kapasitesini geliştirmekte ve kalbimize daha çok temiz kanın ulaşmasını sağlar. Bundan dolayı yüzme, diğer egzersiz türlerine göre kalp sağlığını daha çok destekleyen bir aktivitedir.

  • Sırt Ağrılarınızı Azaltır

Eğer bel ve sırt ağrılarınız oluyorsa ağrı kesicileri atın ve onun yerine doğruca havuza atlayın. Yapılan bir araştırmaya göre en az haftada iki kez suda egzersiz yapmış bir bireyin bel ağrısında belirgin düzelme sağlanıldığı ortaya koyulmuştur. Ve 6 ay sonra, çalışmaya katılanların yüzde 90’ı, programa başladıktan sonra yüzme yeteneği ne olursa olsun ilerleme kaydettiklerini hissetmişlerdir. Yüzme, kasların ve kemiklerin çok aktif olarak kullanıldığı bir spordur. Bundan dolayı yüzme, kas ve kemiklere esneklik kazandırarak, çok daha dayanıklı ve güçlü olmalarını sağlamaktadır.

yüzme ile ilgili görsel sonucu

  • Stresinizi Azaltır

Yaklaşık 4000 yüzücü üzerinden yapılan bir araştırmaya göre, yüzücülerin, yüzme faaliyetini gevşetici ve rahatlatıcı bir spor olarak bulduğu saptanmıştır. Başka araştırmalara göre yüzme, mutluluk hormonu olarak da bilinen seratonin hormonunun salgılanmasını etkileyen bir egzersiz olarak da görülmüştür. Yüzme, stres düzeyini azaltır, sinirleri gevşetir ve rahatlatır, ruhsal olarak çok daha iyi hissetmenizi sağlar. Su içinde yapılan bir aktivite olan yüzme, öfke ve sinirlilik gibi ruhsal durumların sakinleşmesini sağlar. Yaz sıcağında soğuk sularda vakit geçirmekten daha güzel ne olabilir ki?

Aynı şekilde yapılan araştırmalar, gün içerisinde yüzme etkinliğinin yapıldığı zamanların gecesinde, kişilerin daha çabuk uykuya daldıklarını göstermiştir. Yüzme sırasında çok fazla enerji harcandığından dolayı vücut yorgun düşmekte, bu durum ise uyku yoğunluğunu artırmaktadır. Stresin neden olduğu başlıca sorunlardan biri olan uykusuzluk yüzme sayesinde minimum düzeye indirilebilmektedir.

  • Kilo Kontrolü

Diğer egzersizler gibi, yüzmenin kilo verme üzerindeki etkisi de dış faktörlere bağlıdır. Örneğin;  yüzme yüzünüz, gün boyunca tükettiğiniz besinler, yüzüş verimliliğiniz. Bu faktörlerden bir tanesine bile dikkat etmemeniz sizin kilo vermenizi oldukça zorlayacaktır.

Bir çalışmada yüzme ve yürüyüşün yaşlı kadınlarda vücut ağırlığı, yağ dağılımı, lipid, glikoz ve insülin üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmadan altı ay sonrasında yüzücülerin bel ve kalça boyutlarını yürümekten daha fazla azalttığı gözlemlenmiştir.

Ancak yapılan bazı çalışmalar ise yüzmenin insanların yiyecek tüketimini artırabileceğini göstermektedir. Bazı yüzücülerin kilo verememesinin nedeni bu durum olabilmektedir. Ancak beslenme düzeninize dikkat ederseniz yüzmenin kilo kontrolünüze pozitif etkileri olacaktır. Yeni başlayanlar için, ılımlı bir tempoda yüzmek de sadece yarım saatte 270 kaloriyi yaktırmaktadır. Eğer yoğunluğu arttırırsanız saatte 700 kalori yakabilirsiniz.

Koşu veya bisiklet gibi diğer egzersiz programlarının aksine, yüzme sadece bir kardiyo aktivitesi olmamaktadır. Su, havadan daha yoğun olduğundan her yüzme egzersizi, kaslarınızı güçlendiren güç antrenmanı oturumu haline gelmektedir.

yüzme ile ilgili görsel sonucu

Yüzmenin Zararları Var Mıdır?

  • Yüzerken soğukkanlı ve sakin olmak önemlidir. Çünkü, özellikle derin sularda yüzerken panik ve heyecan yapılması halinde, ölümcül tehlikelerin gelişmesi yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Özellikle çok derin sulara açılırken mutlaka gerekli ekipman kuşanılarak yüzülmelidir.
  • Çok yorgun hissedilmesi halinde yorgun ve bitkin bir şekilde yüzmek oldukça riskli olacaktır.
  • Küçük çocuklar ya da bebekler yüzdürülürken derinlere açılmak da tehlikeli ve risklidir.
  • Hipotermi yani vücut ısısının anormal şekilde düşük olması şeklinde bir rahatsızlığı olan kişilerin çok fazla yüzmesi kalp yetmezliğine yol açabilmektedir.
  • Çok fazla yüzmek, yorgunluk ve bitkinliğe sebep olmakla birlikte, kol ve bacaklarda kramplar yaşanmasına da neden olmaktadır.
  • Temiz ya da yeteri kadar hijyenik olmayan sularda yüzmek, bakteri, virüs ve parazitlerin vücuda yerleşmesine sebep olabilmekte, bu durumda enfeksiyon oluşumuna yol açabilmektedir.
  • Özellikle kalp hastalarında çok fazla yüzme, kalp krizlerine sebep olabilmektedir.
  • Son olarak, yüzmede boğulma riski her zaman bulunmaktadır bu yüzden eğer yüzmede başarılı değilseniz ders almanız

Yüzmenin Faydaları

  1. Dinlenmeye yardımcı olur, günün bütün yorgunluğunu alır.
  2. Stresi engeller.
  3. Kasların güçlenmesine yardım eder. Yüzerken özellikle göğüs, omuz ve sırt kasları çalışır. Bu kaslarında yanında bacak kaslarınızı da bu spor sayesinde güçlendirmeniz mümkündür. Bu sayede hem kaslarınız güçlenir hem de sağlıklı bir kas yapısına sahip olursunuz.
  4. Yüzme kalbimizi korur
  5. Daha sağlıklı ve uzun yaşamanızı sağlar. Spor yaparak zaten diğer insanlara göre daha kaliteli, sağlıklı ve hastalıklardan uzak bir yaşam sürebilirsiniz.
  6. Obeziteyi engeller.
  7. Yüzme enerji verir.
  8. Suda yapılan egzersizler ile birçok fizik tedavi yöntemi geliştirilmiştir. Felçli, yürüyemeyen yada bacak kaslarında sorun olan kişiler de suda uygulanan fizik tedavi ile sağlıklarına kavuşabilirler.
  9. Yüzerek insanlar daha geç yaşlanır ve genç bir görünüme kavuşabilirler. Bu spor sayesinde yaşınızdan genç göstermeniz mümkündür.
  10. Yüzme kan basıncını düzenler, kan dolaşımını arttırır.
  11. Düzenli yüzme kalp damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. Kardiyovasküler hastalıkları önler. Kan damarlarının esnekliği artar.
  12. Sıcak havalarda vücudun terlemesini önler ve soğumasına yardım eder. Bu sayede aşırı sıcak havalarda vücut dengede tutulabilir.
  13. Psikoloji için de yüzme oldukça yararlıdır. Ruhsal ferahlık ve rahatlık sağlar.
  14. Geceleri rahat uyumanıza yardım eder. Yani uykusuzluğu önler.
  15. Vücut direncini arttırır.
  16. Hamile bayanlar yada yaşlı insanlar da yüzme sporu yapabilirler. Bu spor sayesinde kasları güçlenir. Su üzerinde hareket etmek karaya göre daha kolaydır. Çünkü su üzerinde ağırlık suyun kaldırma kuvvetinden dolayı 10 kata kadar azalır. Bu sayede hareket yeteneği daha geniş olur.

yüzme ile ilgili görsel sonucu

2 Yorumlar

  1. Yusuf

    7 Temmuz 2018 at 15:13

    Çok Teşekür Ederim;
    Çok Faydalı Bilgi ler Veriyor sunuz. Hesideğilse %80 nini Uygulamaya Çalışıyorum Ve Başarılıyım….

  2. Yasin

    8 Temmuz 2018 at 17:57

    Faydalı olmasa bu kadar sevemezdim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir