Vücut yağının kaybedilmesi, alınan kalorinin harcanan kaloriden az olmasıyla gerçekleşir. Bu denklem aslında bu kadar basit ama yapılan beslenme yanlışları sizi kilo kaybından çok kilo artışına sürüklüyor. Günümüzde birçok popüler diyet programı konuşulmasına rağmen dünyada ise şişmanlık gitgide artıyor. Bunun nedeni, popüler ve tekrarlayıcı diyetlerin yağ yakımından çok vücutta kas ve su kaybına neden olmasıdır. Kaslar yağ yakımını destekler. Düzensiz beslenme alışkanlıklarıyla ve yaşlanmayla birlikte kas kütleleri azalır ve bu durumda metabolizma hızı düşer, yağlanma hızlanır. Siz kilo kaybettiğinizi düşünürken vücudunuz aslında su kaybına uğrar ve kısa süren diyet programlarıyla yeniden en başa dönersiniz.

Vücutta yağ yakımını engelleyen hatta yağ depolatan en önemli unsur kan şekeri seviyesindeki dalgalanmalardır. Unutmamanız gereken nokta ise şudur: Kan şekerinizi dengede tutmak için yapılacak tek şey, dengeli ve sağlıklı, glisemik indeksi düşük bir beslenme programı sürdürmektir. Bununla birlikte doğru bir egzersiz programı da yağ yakımını destekler. Ancak doğru bir beslenme programı olmadan yapılan egzersiz ile istediğiniz hedefe ulaşamayabilirsiniz. Vücudunuzdaki yağ oranını azaltmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey beslenmenizi düzenlemek olacaktır. Bunu destekleyecek kardiyo egzersizler sayesinde de daha hızlı sonuç alabilirsiniz.

  • Besinlerin termik etkisi vardır, metabolizmayı uyarır ve hızlandırır. Bu nedenle bazal metabolizma hızınızın altında kalori almayın. Bu değerin altına düşmek vücudu açlık moduna sokar ve vücut aldığınız kalorileri korumaya çalışır; siz kilo kaybı beklerken vücut stres altında hissedecek ve yağ depolamayı artıracaktır.
  • Günde 5-6 öğün şeklinde beslenmeye çalışın. Aralıklı beslenerek kan şekeri seviyenizi dengede tutarken aynı zamanda metabolizmanızı hızlandırırsınız. Ayrıca vücudunuz kendini açlık moduna almadan, yağ yakma moduna kendini adapte edecektir.
  • Yapılan araştırmalar düzenli ve aynı saatte yapılan proteinden zengin kahvaltıların yağ yakımını artırdığını göstermektedir. Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın.
  • Glisemik indeksi yüksek ve işlenmiş gıdalar vücutta hemen yağ olarak depolanır; basit şeker içeren gıdalar (hazır meyve suları, gazlı içecekler, kek, pasta, kurabiye vb), paketli yiyecekler (şeker içeriği olan tüm paketli gıdalar, tahıl gevrekleri, granola, bisküvi, çikolata), rafine edilmiş tahıllar (pirinç, erişte, beyaz un vb) vücutta yağlanmayı artırır. Bunun için mümkün olabildiğince bu tür besinlerden uzak durmaya çalışın.

  • Sağlıklı yağ içeren besinler tüketin. Yağlı besinlerin kilo artışına neden olduğuyla ilgili yanlış bir algı vardır. Krema, mayonez, kızartmalar, cips gibi yağ içerikli besinler elbette kilo artırır, ancak yağ yakıcı yağlar da vardır. Omega 3 ve Omega 6’dan zengin bu besinlere beslenmenizde yer açın: Balık, ceviz, badem, zeytinyağı, chia tohumu, keten tohumu avokado gibi kaliteli yağları içeren besinler yağ yakımını destekleyecektir. En önemli nokta ise porsiyon kontrolü; zeytinyağı dahi olsa 1 gram yağ 9 kalori içerir, günlük almanız gereken kaloriye uygun miktarlarda tercih edin.
  • Günlük ihtiyacınız olan protein miktarını mutlaka tamamlayın, Örneğin 70 kg olan birinin 70*0.8 gr/kg protein=56 gr protein ihtiyacı vardır. Yeterli protein alımı kas yıkımını önler, termik etkisinden dolayı metabolizmayı hızlandırır, kas yapımını destekler.

  • Doğru bir egzersiz programıyla beslenme programınızı destekleyebilir, hedefinize daha kısa sürede ulaşabilirsiniz. Yağ yakımı için özelikle kardiyo egzersiz önerilir. Kardiyo size kalori harcatan, su atmanızı sağlayan ve metabolizmanızı artıran aktivitelerdir. En önemli özelliği ise sporu bıraktığınızda bile ilerleyen saatlerde metabolizmanız çalışmaya devam edecek ve yağ yakımına devam edecektir. Spora ilk başladığınızda haftada toplam 150 dakika egzersiz yapmanız yeterli olur.
  • Doğrudan yağ yakımını sağlayan bir besin yoktur, tek tip beslenme bu nedenle önerilemez. Sadece bazı besinler içeriğindeki maddelerle yağ yakımını destekler. Beslenmenizde yağ yakımını destekleyen besinlere ve bunlarla hazırlanmış yağ yakıcı besinleri içeren tariflere yer vermek kilo vermenizi hızlandıracaktır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir