En çok konuşulan diyetlet serimizde bugün Mono Diyet’ten bahsedeceğiz. Her yazımızda hatırlattığımız gibi diyetlerin etkileri kişiden kişiye değişeceğinden dolayı diyeti uygulamadan önce mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Bu serinin amacı sizi diyetler hakkında bilgilendirmektir, diyetlere yönlendirmek değildir.

Mono Diyet Nedir?

Tek besin (mono) diyeti, gün boyunca sadece bir gıdayla beslenerek ya da günlük gereken enerjinin çoğunu tek gıda ağırlıklı olarak alınan ve kısa sürede hızlı kilo vermeyi amaçlayan bir diyettir. Kısa bir sürede hızlı kilo vermek kulağa ne kadar cazip gelse de, gerçek şu ki, bu diyeti uygulamaya koymak sandığımızdan zor olabilmektedir.

Tek besin diyeti,  çeşitli diyetlerin toplandığı genel bir diyet tipidir. Tek besin diyeti olarak görülen diyetler oldukça çeşitlidir.

Ekmek diyeti: Bu diyet, en fazla 3 gün uygulanması tavsiye edilen bir diyettir. 3 gün boyunca günde 10-12 ince dilim ekmek yenilen bu diyette kahve, çay şekersiz olarak tüketmek serbesttir. Ekmekleri kızartıp, üzerine tek bıçak hareketi ile çok az tereyağ sürülebilir. Akşam 7’den sonra bir şey yememek gerekir ve diyet boyunca bol su tüketilmesi gerekir. Bu diyet sağlık açısından sakıncalı bir diyettir çünkü diyet boyunca sadece karbonhidrat yemeniz günlük olarak alınması gereken protein ve yağı almamanıza neden olur. B diyet, kalp-damar hastasına kesinlikle uygun değildir ve diyabet hastası bu diyeti uygulayamaz.

Meyve ve sebze diyeti: Bu diyet, en fazla 7 gün uygulanabilen, bol su tüketilmesi gereken, yemekleri çeşitli baharatlarla tüketebileceğiniz haftada 3-4 kilo verilmesi hedeflenen bir diyettir. Sebzeler ve meyveler diğer besinlere nazaran oldukça az kalori içermektedir. Bu yüzden bu diyet oldukça cazip gelebilmektedir. Fakat sebze-meyve diyetleri ile sağlıklı bir şekilde kilo verebilme durumu ilgili yeterli bir çalışma ve doğruluğu kanıtlanmış bilimsel kaynak bulunmamaktadır. Sebze- meyve  diyeti uzun vadede kilo vermenizi sağlamayacaktır. Ayrıca yorgunluk, baş ağrısı, uykusuzluk ve bunların neden olabileceği huzursuzluk, halsizlik gibi sorunlar getirir. Çünkü uzun süren sebze-meyve diyeti vücudunuzun ihtiyacı olan süt, tahıl, hayvansal ve bitkisel yağlar, et, kurubaklagil, yumurta gibi besinlerdeki bulunan faydaları sağlamamış olacak. Bu besinler de her birinin ideal sağlığın gerektirdiği besin öğeleri mevcuttur.

Çorba diyeti:  Bu diyet, besin değeri mümkün olduğunca yüksek, kalori değeri düşük bir çorba seçip kilo vermek amacıyla uygulanmaktadır. Hazır çorbaların içindeki katkı maddelerinden dolayı tüketilmesi önerilmemektedir. Bu diyette diğer diyetlerde olduğu gibi akşam 7’den sonra bir şey yenmez, çay-kahve şekersiz içildiği taktirde serbesttir ve diyet boyunca bol su içmeniz gerekmektedir. Çorbanın yanında sınırsız meyve tüketilir, ancak muz ve üzüm tüketilmez. Muz ve üzümdeki şeker oranı diğer meyvelere göre daha fazla olmaktadır. Sınırsız meyve tüketimiyle muz ve üzümden gelecek şeker oranından fazlası alınabilir. Besin değeri yüksek bir gıda günlük almanız gereken karbonhidrat, protein, yağ miktarını içerdiği anlamına gelmez. Eksik yönden beslenme sağlıklı olmadığı gibi, diyetin uzun sürmesi sağlık sorunlarını oluşturabilir. Besin çeşitliliğinin sağlanması diyetin en önemli parçasıdır.

Yoğurt diyeti: Bu diyet, düşük kalori içermesiyle tercih edilmektedir. Yoğurt kalsiyum yönünden oldukça zengin olup, karbonhidrat, protein ve yağ içerir. Gün boyunca ana öğünlerinizde yoğurdu mutlaka bulundurmanız gerekir. Yoğurt yüksek kolesterol ve fosfor içermesi nedeni ile kolesterolü olan, böbrek rahatsızlığına sahip olan kişiler için uygun değildir. Uzun süre uygulanması tavsiye edilmeyen bir diyettir. Sindirim sistemine iyi gelen besin, tok tutucu özelliği de bulunmaktadır. Bu yüzden sadece yoğurt yemek yerine öğünlerinizin arasında bulunması gerekir. Yoğurt gibi besleyici gıdaları tek başına kullanmak yerine her çeşidinden ihtiyaç kadar diyette bulundurmak, doğru besin hazırlama, pişirme, ve saklama yöntemiyle beslenmek uzun süreli kilo kaybına ve sağlığınıza olumlu katkı da bulunacaktır.

Neden Popüler Bir Diyet?

Günümüzde obezite büyük bir sağlık sorunu haline geldiğinden dolayı hızlı kilo vermeyi vadeden diyetler oldukça popülerleşmiştir. Vücutta yağ birikiminin fazla olması sonucu görülen şişmanlık (obezite) mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Bunun çözümü ise kişinin beslenme alışkanlığının değişmesi, fiziksel hareketin artırılması, bu konuda eğitim almış sağlık uzmanlarından yardım almasıdır. Günümüzde bu yardımı sağlayabilecek zayıflamak amacıyla hazırlanan diyetler bulunmaktadır. Bu diyetlerden bazıları çok kısıtlı kaloriye sahip, bazıları da tek besin diyeti şeklinde uygulanır ve bunun gibi birçok özellikte bulunan diyetler mevcuttur.

Tek Besin Diyeti Kilo Verdirir mi?

Günlük ihtiyacımız olan enerjiyi besinlerden almaktayız. Tüketilen enerji, alınan enerjiden fazla olduğu zamanla kilo kaybı yaşarız. Kilo vermek açısından önemli olan kilo kaybından ziyade vücutta kaybedilen yağ ve kas oranıdır. Sağlıklı bir zayıflama için istenilen durum, vücut bileşiminde yağ ağırlığının azalması, kas kitlesinin kaybının olabildiğince az olmasıdır.

Tek besin diyetiyle kilo vermek mümkün olabilir, ancak hayatınızı aynı besinlerle sürdürmeniz mümkün olmamaktadır. Bu tür diyetleri bıraktığınız an kilo almaya başlayabilir, beraberinde sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Kilo kaybetmeniz kadar önemli olan kilonuzu ve beraberinde sağlığınızı korumaya çalışmanızdır.

Diyetin Zararları:

  • Halsizlik, çabuk yorulma, güçsüzlük gibi fizyolojik etkiler dengesiz beslenmenin etkileri olabilir.
  • Agresiflik, çabuk sinirlenme, kendini mutsuz hissetme gibi ruhsal sorunlar ortaya çıkabilir.
  • Tek besin diyeti sonucunda eksik alınan vitamin ve mineralden dolayı sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmediği takdirde ileri de ciddi sağlık problemleri ile karşılaşabilirsiniz.
  • Unutkanlık, dikkat bozukluğu gibi zihinsel problemler yaşanabilir.
  • Hızlı kilo verdiren diyetler genel de hızlı ve daha fazla kilo almanıza neden olarak obeziteye davet çıkarabilirsiniz.
  • Bağışıklık sisteminizi korumak için yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde savunma sisteminiz zayıfladığı için kolay hastalanabilirsiniz.

Tek besin diyeti uygulayanlar alması gereken mineral ve vitaminlerden mahrum kalırlar, bu beslenme şekli yanlıştır. Bu yüzden bu tarz bir diyet uygulamak isterseniz tekrar gözden geçirmelisiniz. Diyet uygulamaya karar verdiğinizde diyetinizde bulunan besinin ya da besinlerin ne olduğuna dikkat edin. Eğer tek bir besin tüketmeniz gerekirse bu diyet sağlıklı bir diyet muhtemelen değildir. Vücudunuzun sağlığını koruyabilmek için tek bir besinden almak mümkün değildir.

Kilo vermek amacı ile seçeceğiniz diyette güvenli olup olmadığını, oluşabilecek sağlık risklerini, sonuçlarını mutlaka iyi araştırın ve sağlığınızı bu konuda eğitim almış uzman kişilerden yardım alın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir