Vücudun fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereken sıvı miktarının karşılanamaması durumunda dehidrasyon meydana gelir. Bu duruma kabaca vücudun susuz kalması diyebiliriz. Vücudumuz bu durumda bir takım uyarılar yaparak bizden bu sorunu çözmemizi bekler.

Günlük hayatımızda aslında yeterince su içmememizden kaynaklı ortaya çıkan dehidrasyon belirtileri çoğunlukla başka bir hastalığın septomları ile karıştırılmaktadır. Bunun nedeni ise dehisrasyon sonucu vücudumuzda oluşan belirtlerin neler olduğunu bilmememizden kaynaklanmaktadır. Örneğin; susuz kaldığımız zaman oluşan baş ağrısını çoğu zaman migren ile karıştırmaktayızdır. Eğer yazımızda verdiğimiz belirtilerden iki tanesinden fazlasını yaşıyorsanız bunun nedeni dehidrasyon yaşamanız olabilmektedir. Dehidrasyon yaşadığınızı gösteren bazı nedenler;

  • Ağzınızın Kuruması

Ağzınızda kuruluk hissetmeniz dehidrasyon yaşadığınızın en yaygın belirtilerindendir. Bu durumlarda tabii ki yapmanız gereken su içmektir. Bu durumu önlemek içinse yapmanız gereken gideceğiniz her yere bir şişe su taşımanızdır. Böylelikle su içmeyi unutmayacaksınız.

Su içmek ağzınızın içindeki mukoza zarlarını kayganlaştırıp tükürük salgılamanıza yardımcı olarak ağız ve boğazınızın uzun süre ıslak kalmasını sağlar. Ancak unutmamanız gerekmektedir ki ağız kuruluğu sadece dehidrasyon sonucu oluşmamaktadır. Bazı ilaçların en yaygın yan etkilerinden biri ağızda meydana gelen kuruluktur. Eğer listede yer alan maddelerden sadece ağız kuruluğuna sahipseniz dehidrasyon yaşamıyor olabilirsiniz.

  • Baş Ağrısı

Bu listede yer alan bir ya da daha fazla madde ile baş ağrısının birleşimi dehidrasyon yaşamanızın bir sonucu olabilmektedir. Eğer düzenli olarak bir baş ağrısı çekiyorsanız vücudunuzun size söylemeye çalıştığı şey daha fazla su içmeniz gerektiğidir. Sürekli çekeceğiniz baş ağrısı günlük işlerinizde de aksamalara yol açacağından dolayı oldukça önemlidir. Eğer yeteri kadar su tüketmezseniz içeceğiniz ilaçlar da size kısa dönemde yardımcı olabilecektir.

  • Ürenizin Rengi

Eğer günlük hayatınızda yeteri kadar su içmiyorsanız ürenizin rengi koyulaşabilir. Eğer ürenizin rengi koyu sarı ya da koyu kahverengi ise dehidrasyon yaşıyor olabilirsiniz. Bu da size daha fazla su içmeniz için vücudunuzun sunduğu bir uyarıdır.

  • Baş Dönmesi

Günlük hayatımızda çoğu zaman yaşadığımız baş dönmesi ve kendimizi sersemlemiş hissetmemiz de susuz kalmamızdan kaynaklanıyor olabilmektedir. Aynı şekilde bu septom da kullandığımız ilaçlar ya da uykusuzluk gibi başka nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Ancak listede bulunan septomlarla beraber bu belirtileri de yaşıyorsanız dehidrasyon yaşıyor olmanız oldukça muhtemeldir. Başınız dönemeye başladığında sakin olun ve bir bardak su için.

baş dönmesi ile ilgili görsel sonucu

  • Açlık

Aslında kendimizi aç hissettiğimiz çoğu zaman susuz kaldığımızı biliyor musunuz? Hissettiğimiz açlık acısı çoğu zaman yeterince su içmediğimizin bir göstergesidir. Kendinizi aç hissettiğiniz zamanlar bir atıştırmalık tüketmek yerine su içmeyi denemelisiniz. Böylelikle hem açlığınızı kontrol altına almış olacaksınız hem de gereksiz atıştırmalıklardan kaçınmış olacaksınız. Eğer su içtikten sonra yaşadığınız açlık acısı azaldıysa bilin ki aslında aç değilsiniz, sadece su içmeniz gerekmektedir.

  • Uykulu Hissetmek

Kendinizi uyuşuk ya da uykulu hissetmeniz çoğu zaman yeterince su içmemenizden kaynaklanmaktadır. Bu semptomlar bedeninizin size su tüketmenizi hatırlatmasından kaynaklanmaktadır, siz de bedeninize kulak verin! Kendini daha enerjik ve dinç hissetmek için bir bardak su için ve bedeninizin gösterdiği değişikliği gözlemleyin. Vücudunuzda su eksiği olduğu zaman organlarınız bu gereksinimini kanınızdaki sudan karşılamaya başlar. Sussuz kalmış kan hücreleri ise vücutta daha az oksijen devinimi olmasına yol açmaktadır. Az oksijen miktarı da uykusuzluk ve yorgunluğa sebep olmaktadır. Bu durumda uykusuzluğu önlemek için kahve gibi kafein içeren içecekler içmek sizi bu uykusuzluk halinden kurtaracağına daha yorgun bir hale getirecektir.

  • Kuru Bir Cilt

Cildinizde kuruluğun meydana gelmesi de susuz kalmanızın önemli bir göstergesidir. Özellikle cilt bakımınızı da aksatmadan ve doğru şekilde yapmanıza rağmen cildiniz hala kuruysa günlük hayatınızda yeteri kadar su tüketmiyor olabilirsiniz. Sussuz kalmak, tersiz kalmak demektir ve bu da vücudun gün boyunca aldığı fazla kir ve yağlardan arınmasını zorlaştırır. Dolayısıyla bol bol su içmek cildinizin nemli ve temiz kalmasını sağlar Unutmayın sağlıklı bir cilt için su içmeniz şarttır. Siz de cildiniz genç bir görünüme sahip olsun ve her daim parlasın istiyorsanız su içmeyi ihmal etmemelisiniz.

kuru cilt ile ilgili görsel sonucu

  • Kalbinizin Çarpma Hızınızın Artması

Eğer kalbiniz hızlıca ve size rahatsızlık verecek biçimde sürekli çarpıyorsa vücudunuz susuz kalmış olabilir. Unutmayın günde en az 8 bardak su içmelisiniz. Bu semptom sizin için oldukça korkutucu olabilir. Bu korkuyu yaşamamak için vücudunuzu susuz bırakmayın!

  • Sindirim Sorunları

Eğer vücudumuz yeterli ve düzenli miktarda su almazda, midemizdeki mukozalar azalır, asitler artar. Bu da sindirim organlarımızın zarar görmesine yol açmaktadır. Anlık mide yanmaları ve reflü de genellikle susuzluktan kaynaklanmaktadır. Yaşımız ilerledikçe bizim için daha ciddi zararlara sebep olacak bu sorunlardan uzak durmak için bol bol su için!

  • Susuzluk!

Tabii ki vücudumuzun dehidre olmasının en mantıklı belirtisi kendimizi susuz hissetmemizdir. Ancak eğer yeteri kadar su içtiğiniz halde hala kendinizi susamış hissediyorsanız bunun nedeni diyabet hastalığı olabilir. Böyle bir durumda doktorunuza danışmanızda yarar vardır. Ancak yeteri kadar su içmediğinizden şüpheleniyorsanız hemen kendinize ve vücudunuza bir iyilik yapın ve bir bardak su için!

Eğer yazımızda yer alan semptomlardan 2 tanesinde daha fazlasına sahipseniz yeteri kadar su içmiyorsunuz demektir. Bu semptomlara sahip olmanız hayatınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Kendinize işkence edesiniz ki? Günde en az 8 bardak su içerek hayat kalitenizi arttırabileceğinizi unutmayın. Bahanelere yer vermeyin! Hemen gidip kendinize bir suluk alın ve her zaman yanınızda taşıyın. Adımsayar uygulamamızda bulunan su günlüğünü ne kadar su içtiğinizi kontrol etmek için kullanabilirsiniz. Hepinize sağlıklı günler dileriz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir