Hareketsiz yaşam, otobüs ve araçlar, metrolardan taksilere, stres, tiroit bezinin düzensiz çalışması gibi nedenler kilo vermede etkili olan metabolizma hızını yavaşlatıyor.  Bunun için önlemler almamız gerekiyor. Metabolizmamız bizi terk ederse çok kötü sonuçlar doğurabilir. Metabolizmayı hızlandırmanın yolu çok, yeter ki bunlardan haberdar olun.

  • Düzenli uyuyun. Gece en geç 24.00’de uyuyun, sabah en geç 08.00’de uyanın. Çünkü vücut kendini uykuda onarır.
  • Düzenli olarak aerobik egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirin. Haftada en az 3 gün 45 dakikalık bir tempolu yürüyüş yapın.
  • Ağırlık çalışmayı ihmal etmeyin. Metabolizma hızının en belirleyici faktörü kas dokusu olduğu için kaslarınızı da düzenli çalıştırın.

  • Kola, gazoz gibi asitli ürünler yerine su için. Su insan vücudunun en önemli bileşenidir. İyi bir metabolizma, iyi bir dolaşımdan bu da iyi bir boşaltımdan geçer. O nedenle günde 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin.
  • Acıktığınızda mutlaka vücudunuza cevap verin. Açlığı ertelemek metabolizma hızını yavaşlatır. Küçük bir meyve bile yeseniz yeterli olur.
  • Metabolizmayı en çok çalıştıran yiyecekler proteinlerdir. Beslenmenizde dengeli bir şekilde protein tüketin. Ancak hiç karbonhidrat almadan sırf protein yenilerek yapılan diyetler son derece yanlış. Bu tür diyetlerle hızlı kilo verilse bile, damar hastalığına yakalanma riskini artırdığı biliniyor.
  • Az az sık sık yemek metabolizmayı canlı tutuyor.

  • Yemeklerinizin yanına eklediğiniz iki-üç kaşık yoğurt yüksek kalsiyum içeriği nedeni ile metabolizma üzerine olumlu etkileri var.
  • Lif oranı yüksek olan yiyecekler, özellikle taze sebze ve meyveler, kuru baklagiller ve tam tahıllı ürünleri de düzenli tüketmek şart.Yeşil çay için. Kahve ve çay içerdiği kafein içeriği nedeni ile metabolizmayı çalıştırır. Ancak çok fazla tüketilirse çarpıntı ve uykusuzluğa neden olabilir. Yeşil çayın antioksidan kapasitesi çay ve kahveye göre daha fazladır. Günde 1-2 fincan yeşil çay tüketmek hem metabolizmayı hızlandırır hem de yaşlanmaya gidiş sürecini yavaşlatır

Zayıflamaya Yardımcı Besinler

Zayıflarken sindirimi hızlandıracak bazı özel besinler var. Diyet yaparken bu besinleri tüketmeye dikkat ederseniz hızlı zayıflamanız mümkün. Bu besinlerin yanı sıra su tüketiminizi de maksimum dereceye çıkartın çünkü en önemlisi bu.

Esmer pirinç: B Vitamini deposu olması sayesinde proteinleri, yağları parçalıyor, hazmı kolaylaştırıyor.

Greyfurt: Metabolizmayı hızlandırıyor, vücut direncini artırıyor.

Kırmızı üzüm: Dolaşım sistemini temizliyor. İçerdiği lif, vitamin ve mineraller sayesine kolesterolün düşmesine yardımcı oluyor.


Salatalık:
 Lif zengini olması sayesinde tokluk hissi veriyor. Ayrıca sağlıklı bir su deposu.

Nar: Hormonları dengeliyor. Bu sayede kiloyu kontrol etmek daha kolaylaşıyor. Ayrıca güçlü bir antioksidan…

Azuki fasulyesi (Küçük kırmızı fasulye):
Fasulyeler arasında en az yağ oranına sahip… Vücutta daha fazla suyu tutuyor.


Brokoli:
 Lif ve C vitamini deposu… Ayrıca kilo vermeye yarayan kalsiyum içeriyor. Karaciğere iyi geliyor. Hazma yardımcı oluyor.

Elma: Hafif tatlı, bağırsakları harekete geçiriyor.

Kiraz:
Yumuşak bir müshil etkisi yapıyor ve kilo kaybına neden oluyor.

Yulaf: Tokluk ve şişkinlik hissi veriyor. Bir kase lapası vücutta üç kase su tutmayı sağlıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir