Diyet yaparken hızlı ve geçici çözümler yerine, daha kalıcı sonuçlar elde etmek amaçlanmalıdır. Bu sebeple kalıcı kilo vermenin yolları araştırılmalıdır.

Düşük Kalorili ve Tek Besin Grubu İçeren Diyetlerden Uzak Durmak

Düşük kalorili veya tek besin grubu içeren diyet programları, bir süre için hızlı kilo vermeyi sağlayabilir. Ancak sonrasında, metabolizmayı kıtlığa sokmaktan başka bir işe yaramaz. Çünkü gerçekçi olunduğunda, bu diyetlerin sürdürülebilir olmadığı anlaşılacaktır.

Ayrıca bu tür diyetlerde, yapılacak en ufak kaçamağın bedeli kilo almak olacaktır. Beraberinde ise, vücudunuzda besin öğeleri yetersizliği oluşmaya başlar. Bu sebeple diyetisyen kontrolünde gerçekleşmeyen düşük kalorili diyetlerden ve sürdürülebilirliği olmayan tek besin grubu tüketiminden uzak durmalısınız.

Su Tüketimini Artırmak

Genel olarak su içme alışkanlığı bulunmayan insanlar, aç oldukları zamanlarda su tüketimini sınırlandırabilirler.

Ancak vücudun toksinleri atabilmesi ve sindirim enzimlerinin yeteri kadar çalışabilmesi için suya ihtiyacı vardır. Özellikle diyet dönemlerinde, vücutta daha çok toksin birikir. Bu sebeple yeteri kadar su tüketmek, diyetin işlevselliği açısından oldukça önemlidir. Günlük tüketilmesi gereken su miktarı kilo, cinsiyet, yaş ve fiziki aktiviteye göre değişebilir.

Su tüketimini artırmak, uzun vadede daha kalıcı kilo vermeyi sağlayacak en önemli adımlardan bir tanesidir.

Doğru Karbonhidrat Seçimi

Ekmeği kestim, sadece protein ile besleniyorum cümlesi pek tanıdık değil mi? Ama kalıcı kilo vermek istiyorsanız bu düşünceden kurtulmalısınız. Doğru miktardaki yararlı karbonhidratların kullanılması hem gün içerisindeki enerjinizi hem de uzun vadede kilonuzu koruyacak ve diyetinizin kalıcı olmasını sağlayacaktır.

Karbonhidratları seçerken şeker, beyaz un ile hazırlanmış besinler yerine tahıllı seçenekleri kullanabilirsiniz. Ekmeğinizi tahıllı ekmek kullanmak istemiyorsanız bulgur, kepekli makarna ya da esmer pirinç gibi tercihler kalıcı olarak zayıflamanıza yardımcı olacaktır.

Diyet Ürünlerden Mümkün Olduğunca Kaçınmak

Uygulanan diyetin günlük hayatla bütünleşmesi için, mümkün olduğunca ‘diyet’ adı altında satılan ürünlerden uzak durmak gerekir.

Örneğin yağsız süt, yoğurt, peynir gibi ürünler hayat boyu tüketilemez bu da uygulanan diyetin sürdürülebilirliğini azaltır. Bir süre sonra normal beslenmeye dönüldüğünde, aynı besinlerin tüketilmesine rağmen vücut yağ depolamaya başlar.

Kısacası diyet ürünler ile, kalıcı kilo vermek maalesef mümkün olmaz.

Hızlı Yemek Yememek

Mide kapasitesinin dolmaya başladığı noktada, mideden sinir iletimi yoluyla beyne ‘tokluk’ sinyali gönderilir. Hızlı tüketilen yemeklerde, bu sinyalin iletilmesine kadar geçen sürede daha fazla kalori almak kaçınılmaz olacaktır.

Bu sebeple mümkün olduğu kadar yavaş yemek, tüketilen besinlerin hissettirdiği tokluk hissini daha erken hissetmenizi sağlayacaktır. Bu durum daha az kalori almanıza rağmen, kendinizi daha tok hissetmenizi sağlayacağından ideal kilonuza ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Ayrıca yavaş yeme alışkanlığını kazandığınızda verdiğiniz kilolar kalıcı olarak vücudunuzu terk edecektir.

Zayıflatıcı Bitki Çayları Tüketmemek

Bağırsakların peristaltik yani salınım hareketlerini hızlandıran zayıflama çayları; bağırsakları yumuşatıcı, ishal yapıcı ve bağırsağın atım işlemini hızlandırıcı etki gösterir.

Ancak bu çaylar, bağırsak florasının kısa sürede bozulmasına bir süre sonra bağırsak tembelliklerine neden olabilir. Bu durum, kısa vadede zayıflatmaya etki etse de uzun vadede tam aksi durumlara sebep olacaktır.

Bu sebeple kısa süreli tartı kaybına yardımcı olsa da kalıcı çözümler için zayıflatıcı tüm bitki çaylarından uzak durmak gerekir.

Stresten Uzak Durmak

Stres seviyesi yüksek olduğu zaman, vücut bu stresi dengelemek amacıyla beyine, serotonin yani mutluluk hormonu salgılanmasını sağlayacak tatlı besinler tüketmesi gerektiğinin sinyallerini gönderir.

Kısacası stres, kalorisi oldukça yüksek olan tatlıları tüketmek için bir nedendir. Uygulanan diyetlerde tatlıların rolü elbette olmalıdır ancak tüketiminin sınırlandırılmaması, alınan kalori miktarının verilenden fazla olmasına ve dolayısıyla kilo almaya neden olacaktır.

Bu sebeple günlük hayatta mümkün olduğunca stresten uzak durmak gerekir. Ancak bu sayede hedeflenen kiloda kalıcı olarak kalınabilir.

Yoruma Kapalı