Soğuk algınlığı, özellikle kış aylarında virüslerin neden olduğu boğaz ve burnu kapsayan üst solunum yolu mukozasının enfeksiyonudur.

Soğuk algınlığı burun-boğaz akıntısına eşlik eden boğazda rahatsızlık hissi ve öksürük ile kendini gösteren bu durum, küçük çocuklarda yıl içinde ortalama 6-8 kez, yetişkinlerde ise 2-3 kez görülebilir.

Soğuk algınlığı virüs ile enfekte olmuş eşyalar ile çok kolay bulaşabilirken, nefes ve burun mukoza akıntısı gibi damlacıklar aracılığıyla da bulaşmaya açıktır. Tedavi yöntemleri daha çok belirtileri hafifleticidir ve soğuk algınlığı için genellikle antibiyotik kullanılmaz. Bu sebeple tamamlayıcı tedavi yöntemleri soğuk algınlığı için oldukça yaygın olarak araştırılır ve kullanılır.

Geleneksel bitkisel ilaçlar, soğuk algınlığı ve grip hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi için geçmişten bugüne kadar popüler olmuştur. Bizler de AdımSayar Ailesi olarak, sizler için soğuk algınlığında kullanabileceğiniz bitkisel çözüm önerilerini hazırladık! 🙂

 

 

Ekinezya: Ekinezyanın kanıtlanmış anti-bakteriyel, anti-enflamatuar, bağışıklık sistemini güçlendirici ve yara iyileştirici özellikleri vardır. Ağız ve yutak dezenfektanı olarak, karın ve baş ağrısında ağrı kesici olarak kullanılır. Ayrıca öksürük ve soğuk algınlığı gidermede etkili olduğu tespit edilmiştir.

Sarımsaklı Kür: Sarımsağın antibakteriyel özelliği vardır. Akciğeri, karaciğeri, kalbi kuvvetlendirir. Mide ve bağırsakları dezenfekte ederken, zararlı bakterileri de yok eder. Nefes borusu rahatsızlıklarına iyi gelir. Soğuk algınlığı belirtilerini ise ortadan kaldırmak için birebirdir. Soğuk algınlığına iyi gelecek doğal yöntemlerden biri olan sarımsak kürünün hazırlanışı ise şu şekilde: Bir adet sarımsağı iyice ezdikten sonra, iki çay kaşığı limon suyu ekleyin. Bir tatlı kaşığı bal ve yarım çay kaşığı kırmızıbiber ekledikten sonra iyice karıştırın. Bu karışımı soğuk algınlığınız geçene kadar her gün tüketin. Ayrıca hastalığınızdan hızlıca kurtulmak için, öğünlerinize sarımsak eklemeyi unutmayın.

Ihlamur: Ihlamur diğer bitkilerde olduğu gibi içerdiği polifenolik bileşiklerle antioksidan ve antimikrobiyal özellikler gösterir. Solunum yollarını rahatlatır.

 

 

Kuşburnu: Kuşburnu içerdiği yüksek C vitamini ile soğuk algınlığı ve grip için önemli bir savurucudur. Fakat dikkat edilmesi gereken en önemli husus, uzun süreli kaynatma sırasında C vitamini bozulmadan kalabilirken; soğuma sırasında askorbik asit miktarı hızla azaldığından, C vitamininden azami şekilde yararlanabilmek için, hazırlandıktan sonra, 5 dakika içinde içilmelidir.

Zencefil: Soğuk algınlığı ve grip tedavisinde kullanılan, en etkili besin zencefildir. Doğal bir ağrı kesicidir. Tüketeceğiniz ham zencefil ya da zencefil çayı soğuk algılığının belirtilerinin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca iyileşmenize yardımcı olacak zencefilli bir karışım da hazırlayabilirsiniz. Zencefil, karanfil ve tuz ile hazırladığınız karışımdan günde bir buçuk çay kaşığı tüketerek sağlığınıza kısa sürede kavuşabilirsiniz.

Yeşil Çay: Yeşil çayın antiviral, antibakteriyel, antifungal ve antioksidan aktivitelerin yanı sıra diğer biyoaktivitelere sahip olduğu gösterilmiştir. Bu aktiviteler polifenolik bileşenlere, kateşinlere ve flavanoidlere bağlıdır. Soğuk algınlığı ile ilgili yapılan bir çalışmada, yeşil çay tüketen grubun %30’un üzerinde soğuk algınlığına daha az yakalandığı saptanmıştır.

 

 

Bal: Bal, soğuk algınlığına neden olan bakteri ve virüsleri öldürür bu yüzden bal tüketimi soğuk algınlığının süresini kısaltır. Boğaz tahrişini onarır ve yatıştırır. Sizi sağlığınıza kavuşturacak, en iyi ve en pratik karışım ise şöyle: Bir çay kaşığı bala limon suyunu damlatarak tüketin. Bu karışımı kısa aralıklarla tüketmek, soğuk algınlığınızın hızla ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Tarçın: Tarçın, soğuk algınlığının ortadan kalkması için tüketilmelidir. Ayrıca boğaz ağrısına ve kuruluğuna iyi gelip, iyileştirecektir. Bir bardak kaynar suya attığınız bir yemek kaşığı toz tarçın ve iki karanfili 15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Daha etkili bir soğuk algınlığı yok edicisi olmasını istiyorsanız içine bal katmayı unutmayın. Hazırladığınız çaydan gün içinde en fazla üç kez içebilirsiniz.

Tavuk Suyu Çorbası: Hazırladığınız tavuk suyu çorbası, içerisinde bulundurduğu vitaminler sayesinde soğuk algınlığını tedavi etmeye yardımcı olur. İyi bir antioksidandır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek, soğuk algınlığını kısa sürede yok eder. Lezzetli mi lezzetli, vitamin bombası iyileştirici çorbanın tarifi ise şöyle: İki bardak tavuk suyu, üç bardak su, bir çay bardağı tel şehriye ve tuz kaynatılır. Piştikten sonra, karabiber ve limon sıkıp tüketebilirsiniz.

 

 

Pembe Laden: Pembe Laden olarak bilinen bitkinin antibakteriyel ve antiviral etkinliği uzun süredir bilinmektedir. Ayrıca bu bitkinin özünün influenza A virüsüne karşı antiviral etkiniği gösterilmiştir. Antiviral etkisini muhtemelen, virüse bağlanarak ve hücrelerin içine girmesini engelleyerek erken aşamaları inhibe etme şeklinde gerçekleştirdiği düşünülmektedir.

Nar: Nar, soğuk algınlığından korunmak için tüketilmesi gereken meyvelerden biridir. Polifenol bakımından zengin nar ekstreleri ile, yakın zamanda anti-influenza özelliği ile virüs aktivitesine etkisi için çalışılmıştır.
Virüse neden olan hastalıkların, diğer hücrelere bulaşma riskini ortadan kaldırır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir