İngiltere’de yapılan bir araştırma, İngilizlerin gün içerisinde kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği dahil olmak üzere tüm öğünleri için toplam 41 dakika ayırdığını ortaya koydu. Öğünlere bölündüğünde bu süreler, kahvaltı için 8 dakika, öğle yemeği için 13 dakika 45 saniye ve akşam yemeği için ise 19 dakika 27 saniye olarak belirlendi. Amerikalılar ise İngilizlerden hallice… Onların da tüm öğünleri için toplam 1 saat 19 dakika ayırdıkları tespit edildi.

Özellikle iş hayatının da etkisiyle, yoğunluk içerisindeki saatlerde zamandan kazanmak için kıstığımız süre yemek yeme saatlerimiz… Ancak uzmanlar, hızlı yemek yiyen insanların ölümcül hastalıklar konusunda risk altında olduğunu paylaştı. Buna göre, hızlı yemek yiyen kişilerin obezite ile kalp rahatsızlıkları ve diyabeti tetikleyen metabolik sendrom geliştirme riskleri oldukça yüksek.

Hızlı yemek yemenin etkisi nedir?

Hızlı bir şekilde yemek yediğinizde, günün hangi saati olursa olsun, sindirim sisteminiz bunu kaldıramıyor. Böyle olunca beyninize ‘doyma sinyalleri’ gönderilemiyor ve böylece farkında olmadan aşırı yeme gibi durumlar yaşanabiliyor. Yediğimiz şeyleri sindirebilmemiz için, midemizde yaklaşık 20 dakika süren bir süreç işliyor ve sindirim işlemi, midemiz esnemeye başlamadan başlamıyor. Eğer yemek yeme işlemini ağırdan alıp kendinize zaman tanırsanız, bir süre sonra doyduğunuzu fark edebileceksiniz. Böylece fazladan ve gereksiz yere, ihtiyacınız dışında bir şey yememiş olacaksınız.

 

Yavaş yemek yemek midenize yemeği işlemeye başlaması için biraz süre verir

En son karnınızın kazındığı ve çok aç olduğunuz zamanı düşünün. Hızlıca yemeklere saldırdınız ancak daha sonrasında belki de mide ağrıları çektiniz… Bunun sebebi midenizin, siz yemekleri ona gönderirken sizin hızınıza yetişmeye çalışması.

Yavaş yemek yemek ve yaklaşık 20 dakika gibi bir süre ayırmak hem sindirim sistemi için önem taşıyor hem de hızlı yerken karnın şişmesine neden olan hava yutmalarına da engel oluyor.

20 dakika yemek alışkanlığı nasıl kazanılır?

Yemek yemeye ayırdığınız süreyi uzatarak hem sindirim sisteminize destek olmuş olursunuz hem de yediğiniz şeyin farkına vararak aldığınız keyfi hissedersiniz. Bunu başarabilmek için bu adımları takip edebilirsiniz:

  • Lif yönünden zengin gıdalara seçerek çiğneme sürenizi uzatın.
  • Çiğneme sırasında çatal, kaşık ve bıçağınızı elinizden bırakarak sofraya koyun.
  • Kendinize her lokma için bir çiğneme sayısı belirleyin, bu 5’de olabilir 25 de, size kalmış.
  • Yavaş yeme konusunda sizinle aynı şekilde düşünen biri bulun ve yemeklerinizi onla yiyin.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir