Daha sağlıklı olmamız ve istediğimiz vücuda sahip olmamız için beslenme düzenimizi değiştirmemiz gerekmektedir. Sağlıklı bir yaşama kavuşmamız için düzenli egzersizin yanında mutlaka bazı besinlere diyetimizde yer vermemiz gerekmektedir. Antioksidan besin grubu da mutlaka tüketmemiz gereken besin grubundan bir tanesidir. Peki nelerdir bu antioksidanlar ve faydaları nelerdir?

Antioksidan Nedir?

Antioksidanlar, vücudumuzda bulunduğu gibi beslenme ile de dışarıdan alabildiğimiz kimyasal maddelerdir. Beslenme yoluyla aldığımız en önemli antioksidanlar A, C, E vitaminleri ve selenyum’dur. Bu vitaminleri vücudumuza aldığımızda yaptıkları en önemli şey, çoğalmasını istemediğimiz serbest radikallerin oluşumunu önlemesidir. Hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşan antioksidanlar hem hastalıktan korunmak hem de yaşlanmayla gelen olumsuz etkileri geciktirmek konusunda önemli bir rol oynamaktadır.

Antioksidan Faydaları

Antioksidanların en önemli faydası, insan sağlığını tehdit eden serbest radikallerin neden olabileceği tüm rahatsızlıklara karşı vücudumuzu korumalarıdır. Özellikle kalp ve şeker hastalıkları, makula dejenerasyonu, kanser ve bulaşıcı özellikte hastalıkların önlenmesinde antioksidan tüketimi etkilidir. Antioksidanları bir tedavi aracı olmaktan ziyade bu tarz rahatsızlıklara yakalanmamak için bir önlem niteliğinde düşünmek gerekir.

Serbest radikaller, daha geç yaşlarda karşılaşılması beklenen hastalıkların kimi durumlarda daha erken yaşlarda ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Serbest radikal oluşumunu engelleyen antioksidanların faydalarından bir tanesi ise yaşlanma belirtilerini de geciktirmesidir.

Antioksidan İçeren Gıdalar

Antioksidanlar genellikle birçok sebze, meyve, ceviz, fındık, bitkisel yağlar, kırmızı ve beyaz et, balık, tahıl gibi gıdalarda bulunur. Antioksidan türlerine göre gıdaları sıralarsak;

• A Vitamini ve Karotenoid: Havuç, kabak, brokoli, tatlı patates, domates, kara lahana, kavun, şeftali, kayısı

• C Vitamini: Turunçgiller ve narenciyeler, brokoli, yeşil biber, yeşil yapraklı sebzeler, çilek, domates

• E Vitamini: Fındık ve ceviz gibi sert kabuklu yemişler, yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar

• Selenyum: Balık ve deniz kabukluları, kırmızı et, tahıl, yumurta, tavuk, sarımsak;

• Flavonoid ve Polyphenol: Soya sosu, kırmızı şarap, mor üzüm, nar, kızılcık, çay

• Likopen: Domates ve domates ürünleri, greyfurt, karpuz

• Lutein: Brokoli, kivi, brüksel lahanası ve ıspanak gibi koyu yeşil sebzeler

• Lignan: Keten tohumu, yulaf ezmesi, arpa, çavdar

• Koenzim Q10: Kanser ve bazı nörolojik hastalıklarda çok etkilidir. Vücudun kendisi tarafından üretilir ayrıca balık ve sakatat içerisinde bulunurlar.

• Antosiyaninler ve resveratroller: Siyah-mor renk pigmenleridir ve mürdüm eriği, yaban mersini, böğürtlen, karadut, kiraz, üzüm, kızılcık içerisinde bolca bulunur.

• Kateşinler: Siyah çay ve yeşil çay içerisinde bolca bulunur.

Antioksidan İçeren Besinler ve Hastalıklar

Brokoli, lahana, brüksel lahanası, karnabahar: Kanser ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Ispanak: İçerisindeki lütein maddesi vücuda güç kazandırır. Ispanak yiyen insanlarda iki yaygın göz hastalığı olan katarakt ve sarı nokta hastalığı gelişimi daha az görülüyor.

Domates: Ten lekesi dejenerasyonlarını ve kataraktı önler, ilerleyen yaşlarda zihinsel fonksiyonların sürdürülmesine yardımcı olur. Likopen içeren domates, karoten ailesinin de bir üyesidir. Beta-karoten içeriği ile diğer meyvelerden iki kat daha güçlüdür.

Böğürtlen ve tüm üzümsü yiyecekler: Lif, mineral, vitamin ve iyileştirici antioksidan içerirler.

•Sarımsak: Kalp sağlığını korumak, kolesterol seviyesini dengede tutmak, yüksek tansiyonu düşürmek ve serbest radikallere karşı mücadele etmekte etkili bir besindir.

Kırmızı üzüm: Resveratrol ve kersetin maddeleri içeriyor. Bu kuvvetli antioksidanlar kalp sağlığını desteklemeye yardımcı, kandaki pıhtılaşmayı azaltıcı, kan damarlarının açık ve esnek olmasını sağlayıcı özelliğe sahipler.

Havuç: Karoten içeriğiyle kanser, kalp hastalıkları ve romatizmaya karşı koruyucu olmaktadır.

Soya: Kolesterolü düşürme ve kemik erimesini engellemeye yardımcı oluyor ve menopozun etkilerini azaltmaktadır.

•Ayrıca çalışmalar tahılların bağışıklık sistemini desteklediğini, Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatabileceğini, romatizma tedavisinde etkili olabileceğini göstermektedir.

Yeşil Çay

Yeşil çay içerisindeki E vitamini sayesinde harika bir antioksidan kaynağıdır ve onu diğer bitkilerden ayıran esas madde EGCG (Epigallokateşin Gallat), diğer bütün antioksidanlardan daha etkin bir şekilde serbest radikallere saldırarak kanserli hücre gelişimini de önlemeye yardımcı olmaktadır.

 

 

.

1 Yorum

  1. Ensar Acar

    28 Ocak 2020 at 23:36

    Süper teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir