Bazı günler o pantolon düğmesini sebepsiz kapatmakta zorlanır gibi olduğunuzu biliyoruz. Kilo almadınız fakat patlayacak gibi hissettiğiniz o dakikalarda ödem ve şişkinlik tüm gününüzün huzursuz geçmesine sebep olabilir. Tükettiğimiz besinlerle doğrudan orantılı olan ödem ve şişkinlik aynı zamanda bazı hastalıkların habercisi konumundadır. Sıvı vücudun doku ve yapılar arasındaki boşluklarında veya dolaşım sisteminde biriktiğinde, uzuvların (eller, ayaklar), yüzün, karın bölgesinin şişmesine, yüksek kan basıncı ve kas ağrılarına neden olabilir. Yüksek sodyum ve şeker tüketimi, hormonal değişiklikler, tıbbi koşullar ödem riskini arttırabilir.

Ödem geçici veya kalıcı olabilir. Arada bir görülen bir ödem ise doğal diüretikler yardımcı olabilir. Eğer çok uzun süre oturur vaziyette veya ayakta durursanız yer çekiminden ötürü vücudunuzun belirli yerlerinde (ayaklar, bacaklar) sıvı birikmesi olur. Vücudumuz sıcak havalarda daha fazla su tutma eğilimindedir. Artirit, böbrek hastalığı, kalp hastalığı, akciğer hastalığı da ödeme neden olan hastalıklardır. Ödem hem diyet ve yaşam tarzı değişikliğiyle tedavi edilebilir hem de diüretikleri (idrar çıkışını arttıran maddeler) içeren reçete ile yazılmış ilaçlar ile giderilebilir. Ödem atmaya ve şişkinliği gidermeye yardımcı şahane 7 besini sizin için inceledik.

ANANAS

Ananas içindeki bromelain sayesinde vücuttan su atımını arttırıyor. Ayrıca potasyum ve lif açısından da zengindir. Potasyumdan zengin besinler vücut sıvılarında sodyum potasyum dengesinin sağlanmasına yardımcı oluyor. Böylece hücre içindeki sodyum miktarı artmıyor, dolayısıyla ödem oluşmuyor. Lifin yüksek olması ise bağırsağın çalışmasını sağlıyor. Bağırsakların düzenli çalışması su atımının da iyi olması anlamına geliyor. Ödem olduğunu hissettiğiniz zamanlarda her gün 1 porsiyon ananas (1 dilim) tüketebilirsiniz.

KAYISI – KAVUN

Kayısı ve kavun gibi sarı-turuncu renk sebzeler potasyum açısından oldukça zenginler. Vücut sıvılarında sodyum potasyum dengesinin sağlanması için her gün 2 porsiyon meyve tüketmeniz ödem oluşumuna engel olabiliyor.

 TURP

Turp, doğal diüretik besinler arasında yer alıyor. Sık sık ödem problemi yaşıyorsanız, haftada 1-2 kez tüketmeniz, vücudunuzdan fazla suyun atılmasına yardımcı olabiliyor. Gaz problemi çekiyorsanız, lahanayı pişirerek veya haşlayarak da tüketebilirsiniz.

SÜT – YOĞURT

Süt  ve yoğurt vücut sıvılarının mineral dengesini sağlamada, dolayısıyla ödemin oluşmasına engel olmada etkili olan kalsiyumdan zenginler. Her gün 2-3 su bardağı kadar süt veya 1 kase yoğurt tüketebilirsiniz.

YULAF

Yulaf bol lif içeriyor. Yapısında bulunan beta glukan sayesinde bağırsak hareketlerini arttırarak dolaşımın hızlanmasına, dolayısıyla ödemin hem atılmasına yardım ediyor, hem de oluşmasına engel oluyor. Süt veya yoğurt içerisinde ya da kurabiye yaparak veya ekmek yapımında kullanarak haftada en az 3-4 kez besin listenizin içinde mutlaka yer alsın.

ADAÇAYI

Adaçayı ile Isırgan otu, yapılarında bulunan diüretik maddeler sayesinde su atımına yardımcı oluyorlar. Ancak fazla tüketildiklerinde tansiyonun düşmesine neden olabiliyor, dikkatli olun. Ödem varsa günde en fazla 1-2 fincan içmeniz yarar sağlayabiliyor.

MAYDANOZ

Maydanoz içindeki etken maddeler nedeniyle doğal diüretik, yani  su atıcı etki yapıyor. C vitamini açısından zengin olan maydanoz, aynı zamanda bol miktarda A vitamini ve bitkisel lif içeriyor. Ödemin oluştuğu günlerde salatalarda 1 demet çiğ olarak tüketmeniz veya haşlayıp suyunu içmeniz, ödemin azaltılmasında yardımcı olabiliyor. Ancak fazla tüketilen maydanoz, vücuttan gereksiz yere su atımına, dolayısıyla tansiyon düşüklüğüne neden olabiliyor.  Bu nedenle maydanozu gereğinden fazla tüketmeyin.

Ve Mutlaka SU!

Suyu güne yayarak için: Su, ödemin oluşmaması için dengeli tüketilmesi gereken en önemli besin öğesi. Su miktarını, aldığınız her 1 kalori için 1 ml olarak veya kilo başına 30 ml olarak hesaplayabilirsiniz. Dikkatli olmanız gereken bir diğer nokta ise suyu güne yayarak içmek.  Çünkü bir kerede çok fazla su içmek bu kez tam aksi bir etki yaratarak ödemin artmasına neden olabiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir