Diyeti doğru bir şekilde uygulamak, kısa sürede maksimum başarının elde edilmesini sağlar.

Bununla birlikte yapılan bazı hatalar, kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyebilir. Bu sebeple genel olarak diyet yapmaya başlayacak herkesin bilmesi gereken bazı püf noktalar mevcuttur.

1-İdeal Kiloda Olmak Neden Önemlidir?

İdeal kiloda olmak beden sağlığı kadar, psikolojik durum için de önemlidir. Vücuttaki yağ oranı obezite durumunu etkiler.
Obezite; kalp ve damar hastalıkları, diyabet, uyku apnesi ve hipertansiyon gibi kronik hastalıkların görülme riskini artırır. Kişinin ideal kilosunda olması hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkiler.

Vücudun fazla ağırlığa sahip olması sadece görünümle ilgili bir konu değildir. Kişiyi pek çok yönden etkiler. Hayat kalitesini düşürür, sağlığını bozar, düzgün düşünmesini etkiler ve tabii ki fiziksel yönden kısıtlar. Sağlıklı bir kiloya ulaşmak, kişinin hem fiziksel hem psikolojik olarak daha iyi hissetmesini sağlar.

2-Diyetlerde Kararlı Olmanın Önemi Nedir?

Diyete başlamadan önce, ilk ve son hedef belirlenip kararlılıkla program uygulanmalıdır. Kısa vadede mucize sonuçlar beklemek başarıya ulaştırmayacağı gibi, motivasyonu ciddi oranda baltalayabilir.

Bu sebeple kilo verme sürecinde önemli olan kararlı olmaktır ve bunu zamana yaymaktır. Kilolar kısa bir sürede alınmadığı gibi, kısa bir sürede vermek de vücuda zarar verebilir. Ayrıca motivasyonunuzun sürekli devam etmesi için sık sık vücudunuzu fotoğraflayabilir ve değişimi görebilirsiniz.

3-Metabolizmanın Çalışma Hızı Nasıl Olmalıdır?

Metabolizmanın hızlı çalışıyor olması kilo verme sürecini etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Metabolizma hızında su tüketimi, fiziksel aktivite ve tüketilen besinlerin çeşidi gibi birçok etken etkilidir. Gerekli besin ihtiyaçlarının sağlanması metabolizma hızının artmasını da etkiler. Bu yüzden besin kısıtlamasına çok fazla gidilmemelidir. Zayıflamak için sağlıklı ve dengeli beslenmek en doğru olandır.

Ancak kilo vermekte aceleci olmak, şok diyetler yapmak, aç kalmak gibi problemler kısa sürede işe yarar gibi görünse de uzun vadede metabolizmanın hızını büyük ölçüde yavaşlatarak kişiyi kilo almaya daha yatkın bir hale getirir.

Bu sebeple zamana yaymak ve metabolizmanın minimum şartta yavaşlamasını sağlamak oldukça önemlidir.

4-Karbonhidrat, Yağ ve Protein Dengesi Neden Önemlidir?

Her bireyin besin ihtiyacı farklıdır. 3 temel besin grubu olan karbonhidrat, yağ ve protein kaynaklarının diyette bulunması kilo verirken vücutta halsizlik gibi şikayetlerin bulunmasını engeller.
Bütün besin gruplarında dengeli şekilde tüketilerek verilen kiloların büyük kısmının da yağdan olduğu bilinmektedir. Protein, yağ ve karbonhidrat oranı doğru ayarlandığında vücutta kas kaybı minimum seviyede olurken, yağ kaybı maksimum seviyede olur.

Bu sebeple mümkünse diyetisyen tarafından oluşturulmuş kişiye özgü beslenme programları, diyetin çok daha işlevsel hale gelmesini sağlar.

5-Verimli Kilo Vermek Nedir?

Verimli kilo vermek, verilen kilonun kas ve su yerine yağlardan gitmesi; yağ hücrelerinin yakılmasının ise kalıcı şekilde gerçekleştirilmesidir. Çoğu zaman bilinçsiz yapılan diyetler, kısa süreli kas ve su kaybından meydana gelir ve kişi diyeti bıraktığı an başlangıç kilosundan daha yüksek kilolara ulaşır.

Verimli biçimde kilo vermek isteyen kişiler, hayatından dört şeyi kalıcı olarak değiştirmelidir; ne yenildiği, nasıl yenildiği, sosyal alışkanlıklar ve aktivite seviyeleri.

6-Neden Sürekli Tartılmamak Gerekir?

Kişinin kilosu günden güne çeşitli sebeplerden değişebilir. Vücudun su toplaması, kas kütlesinin artması, tam tersine kasların erimesi veya su kaybetme gibi sebepler, yağ hücreleriyle bir ilgisi olmadığı halde tartıyı etkiler.
Sürekli tartılmak bu yüzden moral bozucu ve motivasyon düşürücüdür. Tartı yerine aynadaki görüntü, kıyafetler ve mezura ölçü alınmalıdır.

En fazla haftada bir kere, aç karnına ve mümkünse çıplak şekilde tartılmak en doğru sonuçlara ulaşmayı sağlayacaktır.

7-Sindirim Sistemine Dikkat!

Kabızlık, ishal ve gaz oluşumu gibi şikayetlerin sık sık yaşanması zayıflama sürecini zorlaştırır ve motivasyonun da düşmesine neden olabilir.
Hazırlanan beslenme programlarında lif kaynakları yeterli miktarda alınmazsa sindirim sistemi sorunları çok sık yaşanabilir.

Sindirim sisteminin doğru ve sağlıklı çalışması için diyet yemekleri pişirilme yöntemlerine çok dikkat edilmelidir. Diyet yemekleri yağ oranın çok fazla düşürülmemeli veya yağsız yapılmamalıdır. Sindirim sistemi için yağ tüketimi çok önemlidir. Ancak bu yağ tercihinin, sağlıklı yağlardan karşılanması gerekir.

Ayrıca diyetten tahıl grupları da çıkartılmamalıdır ve lif kaynağı olan sebze ve meyve tüketimi ihmal edilmemelidir.

 

8-Paketli Ürünlerden Neden Uzak Durulmalı?

Paketlenmiş hazır gıdaların içeriği yeterince güvenilir değildir. İçeriğinde bulunan katkı maddeleri ileriki dönemlerde vücutta toksik etkiye neden olabilir.
Bu besinler yerine evde hazırlanmış yiyeceklerin veya atıştırmalıkların tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Ayrıca paketlenmiş ürünlerin kalorileri oldukça fazladır. Bunlar tüketilmediğinde kalori dengesi daha kolay sağlanır. Paketli ürün alınacağı zaman ise, etiket okuma alışkanlığı olmalıdır.

2 Yorumlar

  1. Anonim

    15 Eylül 2023 at 23:06

    Teşekkür ler

  2. Ümit

    15 Eylül 2023 at 23:11

    Teşekkür ederim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir