Hepimizin hayatında kendimizi mutsuz, sıkışmış ve muhtaç hissettiğimiz zamanlar olmuştur.  Üstelik bazen böyle zamanlardan geçtiğimizin farkında bile olmuyoruz ve bu durum mutsuzluğumuzdan kurtulmamızı daha çok zorlaştıracaktır. Hayatızda bazı küçük değişiklikler yaparak mutsuzluktan kurtulabileceğiniz gibi mutsuzluğun belirtilerinin farkına vararak da içinizde bulunduğunuz durumu değiştirebilirsiniz. Bu yazımızda size bazı mutsuzluk belirtilerinden bahsederek gününüzü daha çok güzelleştirmeniz için bazı öneriler sunacağız.

  • Belirsizlik Bitmeden Karar Alamamak

Mutsuz insanlar iyi hissetmek için her şeyin netleşmesini beklerler. Bazen insan sevdiği ve mutlu olduğu şeyleri yapabilmek için, ne yöne gittiğini bilmesi gerektiğini düşünür. Oysa gerçekte işler böyle yürümez. Kafanız karışıkken bile elinizden gelenin en iyisini yapabiliyorsanız, bunu her zaman yapabilirsiniz. İyi ve mutlu bir adım atabilmek için belirsizliklerin ortadan kalkmasını beklemeye gerek yok. Belirsizlikleri kendiniz kaldırıp mutluluğa doğru adım atabilirsiniz. Unutmayın zaman geçiyor ve siz bazı şeylerin netleşmesi için karar almayı erteledikçe uzun vadede daha fazla belirsizliğe neden olacaksınız.

  • Başkalarından Onay Beklemek

İnsan mutsuzken, bir şeyi doğru yapıyorsa başkalarının bunu onaylamasını ister. Oysa bu beklenti arttıkça, insanın içindeki boşluk hissi de artar çünkü içindeki potansiyel gücü, kendinden başkasına verir. “Yanlış bir şeyler yapıyorum” endişesine kapılmak yerine, kendinize güvenmeyi ve bununla tatmin olmayı öğrenmek gerekiyor. Emin olduğunuz bir şeyi başkalarından onay beklemeden hayata geçirin ve bırakın süreç kendi kendine ilerlesin. Etrafınızda kötü niyetli ve kıskanç insanların da olabileceğini unutmamanızda fayda var.

  • Gelecek Çözüm Olmayabilir

Mutsuz insanların sergilediği bir başka davranış da gelecekte yaşamak, hedeflere ulaşmanın mutluluk vereceğini sanmaktır. Oysa mutluluk gelecekten veya ulaşılan hedeflerden değil, insanın içinden gelir. Geleceğe odaklanmanız anı yaşamanızı da engelleyecektir. Düzeltmeniz gereken özellikleriniz/işleriniz olduğunu düşünüyorsanız geleceği beklemeyin ve şimdiden bu yolda adımlar atın. Kendi geleceğinizi kendinizin yarattığını unutmayın.

  • Büyük Değişimler Her Zaman Gelmez

Gelecekte elde edilecek başarıların kendisini mutlu edeceğini düşünen bir insan, geleceğe hızla ilerlemek ister ve acele eder. Bu da hayatı özensizce yaşamayı ve bencilliği beraberinde getirir. Oysa işleri biraz da kendi haline bıraktığınızda, her şeyin uyum içinde işlediğini ve kendi içinde bir huzura kavuştuğunu görmek mümkündür. Kendinizi şimdiki zamana bırakıp adım adım ilerlemeniz mucizevi bir biçimde en tepeye ulaşmanızdan daha olasıdır. Şimdiki zaman için çalışın ve bırakın başarı zamanla gelsin.

  • Beklentilerinize Dikkat Edin

Hayatta her an mutlu olmak, her günü mutlu geçirmek zorunda değiliz. Ancak mutsuz insanlar, bu beklentiye kapılarak mutlu olmadıkları her anı daha da zorlaştırabiliyorlar. Oysa hayat bazen mutsuzluklarla, bazen zorluklarla, bazen hayal kırıklıklarıyla geçen bir yolculuktur. Beklentileriniz her zaman gerçekleşmeyecektir. Bu duruma alışmalı ancak hayal kurmaktan vazgeçmemelisiniz. Beklentilerinizin çok uç olduğunu düşünüyorsanız onları değiştirmek için adımlar atabilirsiniz. Böylece beklentilerinizin gerçekleştiğine zamanla şahit olacak ve daha çok motive olacaksınızdır.

  • Düşüncelerinizi Serbest Bırakın

Hepimizin aklından zaman zaman kendimizle ilgili olumsuz düşünceler geçer. Mutsuz insanlar bu tür olumsuz düşünceleri fazlasıyla ciddiye alır. Oysa çoğu zaman bunların sadece birer düşünce olduğunu kabul edip yola devam etmek gerekiyor. Kafanızdaki düşüncelerinizi yönetebileceğinizi unutmayın. Sizi üzen ve rahatsız eden düşüncelerden isterseniz kurtulabilirsiniz. Bu düşünceleri bir kağıda yazmak ve üzerlerinde çalışarak kendinize aksini kanıtlamanız size oldukça yardımcı olacaktır.

  • Risk Alın

İnsanlar konforlu bölgesinin sınırlarını zorladığında, kendisini gergin, stresli ve mutsuz hissedebilir. Oysa hayatta tatmin duygusunu yaşayabilmek için, konforlu bölgenin dışına çıkmak, sınırları zorlamak, risk almak gerekir. Çok uç riskler almanız tabii ki iyi olmayacaktır ancak sizi başarıya götürecek yolların da risklerden meydana geldiğini unutmayın ve öncelikle kendinize güvenin. Mutluluğa ve başarıya ulaşan yol sizin kendinize inanmanızdan ve sağlam adımlar atmanızdan geçmektedir.

  • Bakış Açınızı Genişletin

Mutsuz insanlar, hayatlarındaki ilişkileri, işi, finansal durumu, aile yaşantısından sadece birinde sorunlar yaşandığı zaman ona odaklanır ve kendilerini daha da mutsuz eder. Oysa hayatta her zaman yanlış giden bir şeyler, sorunlar yaşanıyor. Önemli olan bunlara odaklanmak yerine, onlarla yaşamayı öğrenmektir. Sorunlarınızı düzeltecek kişinin yeniden siz olduğunuzu unutmamalısınız. Öncelikle sorunlarınızı belirleyin ve onları nasıl düzeltebileceğinize odaklanın.

  • Engellerden Ders Çıkarın

Engellere direnip kendinizi mutsuz etmek yerine, bu engellerden neler öğrenebileceğinizi araştırmalısınız. Hayatta karşımıza çıkan her şeyin bir sebebi vardır. Önemli olan bu sebebi öğrenebilmektir. Bazı engeller aşılamayacak olabilir ancak o zamanlarda karşınızdaki engele odaklanmak yerine onu nasıl yok edebileceğinize ve nasıl alternatif çıkış yolları bulabileceğinize odaklanmalısınız.

  • Kendinizi İhmal Etmeyin

Mutluluğun önündeki en büyük engel, insanın kendi isteklerini ihmal etmesinden kaynaklanıyor. Kendi yüreğinizden geçenleri, hedeflerinizi, iç sesinizi ihmal ettiğiniz zaman mutsuz olmaya başlarsınız. Kendinize güvenmeniz, kendinizi tanımanız, ne istediğinizi bilmeniz mutluluğa giden yolda en başta yer almaktadır. Bu hayatı siz yaşıyorsunuz ve kararlarınızı kendi mutluluğunuza uygun olarak vermelisiniz.

Mutluluğa Adım Adım

Mutsuzluğun belirtilerinin farkına vardıktan sonra, mutlu olmaya çalışmak daha kolay. Durup mutluluğun gelmesini beklemek yerine, ona ulaşmak için siz de çaba harcayabilirsiniz. İşte mutlu olmak için günlük rutininize ekleyebileceğiniz birkaç alışkanlık:

  • Egzersiz yapın. Vakit ayıramamaktan şikayet etmek yerine evde uygulayabileceğiniz 5 veya 7 dakikalık egzersiz rutinlerine göz atın.
  • Düzenli uyku uyuyun. Uykunun bir lüks değil, bedeninizin en önemli ihtiyacı olduğunu unutmayın ve onu bu ihtiyacından mahrum bırakmayın.
  • Sevdiklerinizle vakit geçirin. Sosyalleşerek de mutluluğu artırmak mümkün. Sizi seven insanlarla birlikte olmak, kendinizi daha mutlu hissetmenizi sağlar.
  • Dışarı çıkın. Evde oturarak mutluluğu yakalayamazsınız. Mutlu olabilmek için dışarı çıkmanız, insanların arasına karışmanız, hayatın farklı yönlerini keşfetmeniz gerek.
  • Başkalarına yardım edin. Başkalarına faydanız dokundukça, bu dünyada geçirdiğiniz sürenin daha anlamlı olduğunu fark edebilirsiniz.
  • Gülümseyin. Bazen kendinizi zorlasanız da gülümsemeye çalışın. Bir süre sonra kendiliğinden gülümsediğinizi fark edeceksiniz.
  • Seyahat edin. Dünyada yeni yerler görmek, yenilikleri keşfetmek ve bunu planlamak sizi mutlu eder.

2 Yorumlar

  1. İbrahim

    4 Nisan 2021 at 11:53

    Çok faydalı yazı .Teşekkür ederim

  2. Zehra

    6 Nisan 2021 at 09:39

    Çok teşekkür ederim çok gerçekçi bir makale olmuş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir