Bu yazı bütün gün ofiste, masasının başında, bilgisayar karşısında saatlerini geçiren çalışanlar için. Küçük molalar dışında sürekli oturmak onların kaderi. Çoğu da bu iş serüveninden göbek ve kalça yağlanmaları, stres ve kaygıyla çıkıyorlar. Eklem ağrıları ve göz yorgunlukları da cabası. Fakat bu şekilde olmak zorunda değil. Oturarak çalışanlar eninde sonunda kilo alacaklarına inanırlar. Oysaki sağlıklı bir beslenme programı ve biraz dikkatle kilo vermek bile mümkün. Yani masa başı işi yaparken de sağlıklı kalmak mümkün. Bu 15 maddeyle ümitsizliği kovuyor, işimizi daha bir keyifle yapıyoruz. Çünkü sağlığımıza dikkat ediyoruz. Başlayalım!

1- Sabah sağlam bir kahvaltıyla işe git. Kahvaltında protein, vitamin ve kaliteli karbonhidrat mutlaka olsun. Nedir bunlar: Yumurta, portakal suyu ve kepek ekmeği.

2- Masa başında 5’le 6 arası zor geçer. Aslında unun sebebi acıkman değil, artık eve gitmek istemendir. O yüzden elini hemen o bisküvi paketinden çek.

3- Arada bacaklarını hareket ettir. Mesela 1-2 dakikalık yürüyüşler yap. Sandalye yogası da yapabilirsin. Yoksa belden aşağısında yağlanmalar olabilir. Ayrıca hareketsizlik bağırsaklarda gaz sıkışmasına neden olabilir.

4- Çok geç yatma. Gece 11’le 2 arasında yenileniyor ve gerçekten dinleniyorsun. Bu saatler arasında uykuda olman ertesi günü daha sağlıklı ve zinde geçirmen için çok önemli.

5- Eğer iş yerinin yemek kartı veya aşçısı yoksa ve ofise getirilen yemekleri yiyorsan tabağına yemeğin suyunu alma. (Yemeğin bütün yağı buradadır çünkü.) Sipariş veriyorsan da sağlıklı bir şeyler söyle. Fast food’dan ne kadar uzak durursan o kadar iyi.

6- Bol bol su içmeyi ihmal etme. Masanda hep bir sürahi bulunsun. Su seni hem tok tutar hem de daha iyi düşünmeni sağlar. (Biraz tuvalete gidip geleceksin ama olsun.)

7- Sağlıklı ve hafifmiş diye light ürünleri fazla yeme. Çünkü onlarda da, özellikle fazla yendiklerinde etkili olan bir kalori miktarı var. Onun yerine küçük bir kepek ekmeğine peynir koyarak sandviç yapabilirsin.

8- Ofiste bisküvi, cips gibi şeyler tüketerek açlığını yatıştırmaya çalışma. Bu tür ürünler kan şekerini aniden hızlandırıp düşürür. Bu yüzden doyurmaz ve hep aç hissedersin. Onun yerine meyve ye.

9- Kola ya da meyve suları boş kaloridir. Bunlar yerine yemeğin yanında ayran içebilirsin. Eğer ayran uykunu getiriyorsa alternatifi limonlu bir soda olabilir.

10- Yemek yiyip de kilo almayayım derken kahveyi ve çayı fazla tüketme. Bu içeceklerin azı karar, fazlası zarardır.

11- Yemeklere tat katmak için fazla tuz atarsan vücudunda ödem oluşur. Bu da şişkinliğe sebep olur. Tuzu az kullanmalı, bol bol su içmelisin.

12- Doyduğunu hissetmek için ekmeğe fazla yüklenme. Çünkü beyaz ekmek, zararlı karbonhidrat olduğu için, ne kadar fazla yenirse o kadar aç hissettirir.

13- Eğer öyle yemeğinde yemek seçme şansın varsa, hazmı kolay olan çorba ya da sebze yemeği gibi yemekleri tercih edebilirsin.

14- Özellikle akşam üstleri bastıran tatlı krizleri için fındık, ceviz, badem, kuru yaban mersini, kuru kayısı tüketebilirsin. Tatlıcıdan kalorili ve muhtemelen vücuduna pek fayda sağlamayacak tatlılar söylemekten daha iyidir.

15- Toplantılardan önce dikkatini toplamak için havuç, avokado ya da yer fıstığı tüketebilirsin. Ama meyveleri 1 tane, kuruyemişleri de bir avuç yemek şartıyla.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir