Vücut ağırlığıyla yapılan egzersizler fitness dünyasında gün geçtikçe daha çok ilgi görüyor. Bunun sebebi ise bu egzersizlerin bedeninizi şekle sokmak için sadece kendi beden ağırlığınızla yapabileceğiniz kadar basit ve pratik olmasından kaynaklanıyor. Plank hareketi de bunun en güzel örneklerinden biri. Kısa zamanda, hiçbir ekipmana ihtiyaç duymadan, hiçbir zaman önemini yitirmeyecek bir egzersiz…

Karın kaslarını güçlendirmek neden bu kadar önemli?

Karın bölgesinde bulunan kas grupları hareket ettiğimiz birçok alanda kullanılır. Karın kasları, gücün vücudun bir tarafından diğer tarafına taşınmasına yardım eder, kol ve bacak kaslarının etkinliğini artırır. Güçlü karın kasları hareket yeteneğinizi ve egzersiz gücünüzü önemli ölçüde etkiler.

Karın kasları aynı zamanda karın bölgesinde yer alan abdominal kaslara da yardımcı olur. Sırt ve omuriliğin desteklenmesinde kilit bir öneme sahip olan abdominal kaslar, aynı zamanda sakatlıkların önlenmesine yardımcı olur.

Düzenli olarak plank egzersizi yaptığınızda vücudunuzda neler oluyor?

Bir egzersiz, birden çok fayda

Karın bölgesi kaslarını güçlendirmek için pek çok egzersiz türü var. Ancak plank egzersizi, sadece karın bölgesini değil tüm vücudu çalıştıran çok önemli bir egzersiz.

Plank pozisyonunda durduğunuzda biseps, boyun ve omuz kaslarınızın da çalıştığını hissedersiniz. Aynı zamanda plank pozisyonu kol kaslarınızın da gelişmesine yardımcı olur. Biraz daha aşağılara inecek olursak, düzgünce yapılmış bir plank egzersizi popo kaslarınızı da geliştirir. Baldır kaslarınız da plank egzersiz sayesinde çalışan bir başka kas grubudur.

Kısacası plank egzersizi gerçek anlamda bir taşla birden çok hedefi tutturmanızı sağlayacak, oldukça basit ve pratik bir egzersiz türü. Peki her gün düzenli olarak plank egzersizi yapmaya başladığınızda vücudunuzda neler olur?

1. Karın kaslarınızın performansı artar

Plank egzersizleri, abdominal kas gruplarını çalıştıran çok önemli bir egzersizdir. Abdominal kas grubundaki farklı kasların her birini güçlendirmek plank egzersiziyle mümkün. Abdominal kas gruplarını güçlendirdiğinizde; ağır şeyler kaldırma beceriniz artar, özellikle zıplama gibi egzersizlerde performansınız yükselir, yana eğilme ve bel çevirme beceriniz artar, sırt kaslarınız desteklenir.

2. Sırt ve omurga bölgesindeki sakatlık riski azalır

Plank egzersizi yapmak bir yandan kaslarınızı geliştirmenizi sağlarken bir yandan da omurganıza fazla yük bindirmemenize yardımcı olur. Amerikan Egzersiz Konseyi’ne göre düzenli olarak plank egzersizi yapmak sırt ağrılarını azaltır ve kaslarınızı güçlendirir. Bu da özellikle bel bölgesini destekler.

3. Metabolizmanız hızlanır

Plank egzersizi yapmak, tüm bedeninizi zorlamanın en harika yollarından biridir. Her gün düzenli olarak plank yapmak, diğer klasik abdominal egzersizlerden daha fazla kalori harcamanıza neden olur. Böylelikle günden güne kaslarınız gelişirken bir yandan da daha fazla kalori harcamış olursunuz. Eğer gününüzün büyük bölümünü bilgisayar karşısında oturarak geçiriyorsanız, bu basit egzersizi yaparak büyük faydalar sağlayabilirsiniz.

4. Postürünüz düzelir

Plank egzersizi postürünüz üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. İyi bir poster, kemiklerinizi ve eklemlerinizi destekler, daha sağlıklı olmanızı sağlar, öz güveninizi artırır. Aynı zamanda iyi bir poster sırt ve omurganızı desteklediği için sırt ağrılarınızı azaltır.

5. Dengenizi artırır

Tek bir ayak üzerinde durmaya çalıştığınızda dengenizin hemen bozulduğunu fark ettiğiniz oldu mu? İşte bunun sebebi, abdominal kaslarınızın yeterince güçlü olmaması ve size ihtiyacınız olan dengeyi sağlamamasından kaynaklanıyor. Özellikle yan plank ve klasik plank pozisyonu sayesinde denge kaslarınızı güçlendirerek hemen hemen tüm sporlar için önemli bir yatırım yapmış olursunuz.

Düzenli olarak plank egzersizi yaptığınızda vücudunuzda neler oluyor?

6. Esnekliği artırır

Düzenli olarak plank yapmanın en önemli faydalarından biri de esneklik. Plank egzersizi hemen hemen tüm kas gruplarınızı esnetmenize yardımcı olur. Ayak parmaklarınızdan omurganızın en tepe noktasına kadar esnemenizi sağlar.

7. Zihinsel fayda sağlar

Plank egzersizi sinir hücreleri üzerinde özel bir etkiye sahiptir. Plank egzersizleri sayesinde vücutta stres ve tansiyon yaratan kas grupları esnetilmiş olur. Bu da bedeninizdeki stres ve tansiyonu azaltarak beyninizin sakinleşmesine, anksiyete ve depresyon semptomlarıyla mücadele etmesine yardımcı olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir