Ödem, dokularda aşırı sıvı birikmesi nedeniyle genellikle bacak, ayak, kollar ve ellerde şişlik ortaya çıkması ile meydana gelen bir sağlık sorunudur. Ödem toplanması, küçük bir alanı veya tüm vücudu etkileyebilir. İlaçlar, hamilelik, enfeksiyonlar ve diğer birçok tıbbi problem ödeme neden olabilir.

Bunun haricinde gün boyu hareketsiz kalmak, uzun süre ayakta durmak, vücudun çok susuz kalması, çok tuzlu ve çok şekerli beslenmek gibi durumlar da çoğunlukla ödeme neden olur. Ödem, küçük kan damarlarından çevre dokulara sıvı sızdığında ortaya çıkar ve bu ekstra sıvı birikerek dokuların şişmesine neden olur.

Tartıda olduğunuz kilodan fazla çıkmanız ya da kilonuz aynı olsa dahi kıyafetlerinizin sizi sıktığınız fark etmeniz, oldukça can sıkıcı olabilir.

Orta düzeyde egzersizler yapmak veya sevdiğiniz bir sporu yapmak ödemi atmanıza yardım edebilir. Bununla birlikte, bazı besinleri düzenli olarak tüketmek vücudunuzun fazla sıvılardan arınmasını sağlar. Bu besinleri günlük beslenme planınıza eklediğinizde, sağlıklı ve dengeli beslenirken vücudunuzdaki ödemi de atmış olursunuz.

Buradan yola çıkarak, biz de AdımSayar Ailesi olarak sizler için vücudunuzdan ödem atmaya yardımcı olacak mucize besinleri bir araya getirdik! 🙂

Besinler Ödemi Nasıl Azaltır?

  • Magnezyum açısından zengin besinler, ödemle mücadelede sıklıkla kullanılır. Magnezyum alımını artırmak, vücudun su tutma oranını düşürmede etkilidir. Bu sebeple, yüksek derecede magnezyum içeren fındık, kepekli tahıllar, bitter çikolata ve yapraklı, yeşil sebzeler bol bol tüketmek gerekir.
  • B6 vitamini bakımından zengin olan gıdalar da ödemi azaltmasıyla bilinirler. Yapılan çalışmalarda B6 vitamininin, regl döneminde olan kadınlarda su tutulumunu azalttığı gösterilmiştir. B6 vitamini açısından zengin besinler arasında muz, patates, ceviz ve et bulunur.
  • Bol miktarda potasyum içeren besinler de vücutta sodyum seviyesini düşürerek ve idrar üretimini artırarak su tutulumunu azaltır. Muz, avokado ve domates, potasyum içeriği yüksek gıdalara örnektir.
  • Doğal idrar sökücü bitkiler ise ödem ile mücadelede oldukça sık kullanılırlar. Örneğin karahindiba, doğal idrar söktürücü olarak kullanılan bir bitkidir. Özellikle bir yaprak özü olarak tüketildiğinde suyun tutulmasını azaltmaya yardımcı olur.

Bunların haricinde;

  • Maydonoz

Maydanoz etkili bir idrar söktürücüdür ve bu sayede ödem atmanıza yardımcı olur. Liften, C vitamininden ve B vitamini çeşitlerinden zengin bir içeriğe sahip olan maydanoz, aynı zamanda vücudun yağ yakımını da destekler.

Kısacası maydanoz tüketerek ödemlerinizden kurtulabileceğiniz gibi, vücudunuzdaki fazla yağları da yakmış olursunuz.

Maydanozu, öğünlerinizde bol bol tüketerek veya çayını yaparak faydalanabilirsiniz. Maydanozun suyu yerine kendini tüketirseniz lif içeriğinden de faydalanmış olursunuz. Eğer suyunu ya da çayını tüketmek isterseniz, faydalı bileşiklerin kaybolmaması için uzun süre kaynatmamanız önerilir.

  • Kefir

Probiyotik eklenmiş özel yoğurtlar ve kefir, içerdikleri Lactobacillus ve Bifidobacterium bakterileri sayesinde sindirim sisteminizi destekler.

İyi çalışan ve sağlıklı bir sindirim sistemi ise dolaşım sisteminizi optimum şartlarda çalıştırarak, ödem tutulmasını önler.

Ayrıca, süt ve süt ürünleri kalsiyum açısından zengin olduğu için vücudunuzun mineral dengesini korur. Bu sayede dokularınızda fazla sıvı birikimi engellenmiş olur. Günde 3 porsiyon süt ve süt ürünü tüketerek vücudunuzda ödem oluşumunu azaltabilirsiniz.

  • Salatalık

Yaklaşık %95 oranında su içeren salatalığın, vücuda en önemli katkısı sıvı ihtiyacına katkıda bulunmasıdır.

Bununla birlikte C vitamini, beta-karoten, silikon ve sülfür içeriğinden zengin olan salatalık, vücut dokularınızda fazla sıvı birikimini önlemeye yardımcı olur.

Salatalığı suyun içine doğrayarak kendinize antioksidanlardan zengin bir içecek hazırlayabilir, gün boyu bu lezzetli suyu tüketerek ödemden arınabilirsiniz. Ayrıca, salatalığın kendisini yerseniz, ödemi önlemesinin yanında tok kalmanıza da yardımcı olur.

  • Yeşil Çay

Yeşil çay, diüretik yani idrar söktürücü bir bitki olduğu için vücudunuzda biriken fazla sıvıyı kısa sürede atmanıza yardımcı olur.

Ayrıca, içerdiği mineraller ve güçlü antioksidan bileşikler sayesinde vücut sağlığınızı olumlu yönde etkiler. Günde 2 fincanı geçmeyecek şekilde yeşil çay tüketerek ödemlerinizden kurtulabilirsiniz.

Eğer kalp ve damar hastalığı, böbrek yetmezliği, karaciğer hastalığı veya hipertansiyon gibi bir rahatsızlığınız varsa, yeşil çayı tüketmemeniz veya dikkatli tüketmeniz önerilir. Net bir bilgi almak için doktorunuza başvurabilirsiniz.

  • Ananas

Ananas, son yıllarda ülkemizde de oldukça popüler olan vitamin ve minerallerden zengin bir tropikal meyvedir. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sisteminizi ve bağışıklık sisteminizi destekleyerek ödem atmanıza yardımcı olur.

Ayrıca ananas, içerdiği “bromelain” adlı enzim sayesinde vücut dokularınızdaki fazla sıvı birikimini ve iltihap oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Ananası, ara öğünlerinizde dilim şeklinde veya taze meyve suyu halinde düzenli olarak tüketebilirsiniz.

 

.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir