Sağlıklı beslenme bireyin günlük ihtiyacı olan enerjiyi yeterli ve dengeli beslenme ile karbonhidrat, protein ve yağdan karşılamasıdır. Günlük olarak normal bir bireyin aldığı toplam enerjinin %55-60’ı karbonhidrat kaynaklı olmalıdır. Ancak sağlıklı beslenme olabilmesi için tercih ettiğimiz karbonhidratların basit yerine kompleks olması gerekmektedir. Kompleks karbonhidratlar ise tam tahıl ürünler, kepekli ürünler, taze meyve ve sebzelerdir.

Protein de sağlıklı beslenme için oldukça önemlidir. Sağlıklı bir birey için günlük protein miktarı, enerjinin %12-15’i kadarını oluşturmalıdır. Protein kaynakları bitkisel ve hayvansal kaynaklı olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. Hayvansal kaynaklı proteinler et, yumurta, tavuk, balık vb., bitkisel kaynaklı proteinler ise mercimek, kinoa, karabuğday gibi besinlerden oluşmaktadır.

Yağlar ise alınan günlük enerji miktarının %25-30’luk kısmını oluşturmaktadır. Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmanız için yağların da yeterli miktarda alımına dikkat edilmelidir. Trans yağ almamaya özen gösterilmeniz önemlidir.

Aynı şekilde sağlıklı beslenmenin tam manasıyla sağlanması için vitamin ve minerallerden de gereksinim kadar alınması şarttır.

Detoks Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Detoks, vücuttaki toksinlerden arınmak olarak adlandırılmaktadır. Detoks, belirli periyotlarla yapılmaktadır ve vücut hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Detoks programlarında en çok tercih edilen 3 günlük yapılanlarıdır. Bu süre zarfında vücuda besin alımı minimuma indirilerek vücudun rahatlamasının sağlanması ve atık maddelerden kurtulması amaçlanmaktadır.

Detoks yeri geldiğinde vücuda çok faydası olan bir yoldur fakat bu her insanda, her zaman kullanılacak bir yol olmamalıdır. Çoğu insan bilinçsizce bu kürleri uygular, istedikleri sonuçları alır ve detoksu bırakır. Eğer sıklıklıkla detoksa başvurulursa ileriki adımlarda bu detokslar işe yaramaz ve çeşitli ölüm diyetleri dediğimiz, insan sağlığına son derece zararlı sonuçlara neden olur. Yanlış yapılan detokslar metabolizmada ve vücutta çok büyük hasarlara neden olabilmektedir.

Detoksu diyetisyen kontrolünde sınırlı bir sürede yapmanız gerekmektedir.

Şok Diyet Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Diyet yapan bireyler belirli bir aşamaya geldiklerinde kilo vermede duraklama yaşayabilmektedirler. Bu durumun sebebi ise metabolizmanın diyete alışması ve eski yavaş haline tekrar dönmek istemesidir. İşte bu duruma karşı metabolizmayı şaşırtmak ve hızlandırmak amacıyla şok diyetler uygulanır. Bu diyetler sayesinde metabolizma tekrar hızlanır ve bireyin kilo vermesi devam eder.

Şok diyetler 3-5 gün süre ile yapılmaktadır. Detoks diyetinden farkı ise detoksta kırmızı et, süt ve süt ürünleri, balık, ekmek ve tahıl gibi besinler tüketilmezken şok diyetlerde bu besinler tüketilebilir. Şok diyet 3 gün boyunca belirli kaloride sadece karbonhidrat ya da protein ya da yağ alınması gibi çeşitli şekillerde yapılmaktadır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir