Evde spor yapmak, son zamanlarda ülkemizin ve dünyanın içerisinde bulunduğu durumdan dolayı sıkça tercih ediliyor. Ayrıca evinin huzurlu ortamında çalışmayı tercih eden çok sayıda sporsever, birbirinden etkili spor programlarıyla kısa sürede fit ve sağlıklı bir görünüme kavuşabilir.

Ancak ev sporu programlarını tercih edenlerin karşılaştığı en büyük sorun, motivasyon eksikliğidir.

Spor motivasyon ile birleştiğinde çok daha hızlı ve verimli sonuçlar ortaya çıkabilir. Unutulmaması gereken şey, motivasyonun olabildiğince sürekli ve kalıcı hale getirecek yöntemler bulmaktır.

Gerçekçi Hedefler Belirleyin!

Basit hedeflerle başlayın ve daha uzun vadeli hedeflere ilerleyin. Hedeflerinizi gerçekçi ve ulaşılabilir hale getirmeyi unutmayın. Hedefleriniz çok iddialıysa, hayal kırıklığına uğrama ve pes etme olasılığınız yükselir.

Örneğin, bir süredir egzersiz yapmıyorsanız, kısa vadeli bir hedef olarak spor salonuna başlamak yerine haftada beş gün, günde 10 dakika yürümek iyi bir spor başlangıç programı olabilir. Daha sonraki hedef haftada beş gün 30 dakika yürümek olabilir. Uzun vadeli bir diğer hedef ise 5 km’lik bir yürüyüşü tamamlamak olabilir.

Sağlıklı yetişkinlerin çoğu için, haftada en az 150 dakika orta derecede aerobik aktivite, 75 dakikalık tempolu aerobik aktivite ya da kardiyo kombinasyonunu önerir. Tüm ana kas gruplarının kuvvet antrenmanı egzersizlerini haftada en az iki kez fitness rutininize dahil etmeyi hedefleyin!

Dilediğiniz Hareketi Özgürce Gerçekleştirin!

Spor salonları ya da açık alan spor grupları, motivasyon konusunda çok faydalı olsa da aşılması çok güç bir problemli de beraberinde getiriyor: çekingenlik!

Özellikle spora yeni başlayan ya da amatör seviyede devam eden kişiler, çok sayıda profesyonel sporcu arasında kendisini rahat ve özgür hissetmeyebiliyor ve bu problem de spor yaparak elde edilebilecek başarılara ulaşamamaya yol açıyor. Evde spor yapmak ise size sınırsız bir özgürlük alanı tanıyor. Evde çalıştığınız sürece kimse görmeden dilediğiniz hareketi gerçekleştirebilir, istediğiniz programı uygulayabilirsiniz.

Ev sporunu, gözlerden uzak olma imkanı olarak değerlendirebilir ve bir yandan özgürlüğün tadını çıkarıp diğer yandan spor programınızla ilgilenebilirsiniz.

Spor Sonrası Kendinizi Ödüllendirin!

Her antrenman sonrasında, egzersizin size verdiği iyi hislerin tadını çıkarmak için birkaç dakikanızı farkındalığa ayırın. Bu tür bir iç ödül, düzenli egzersiz için uzun vadeli planınıza sadık kalabilmenize yardımcı olur.

Dış ödüller de yardımcı olabilir. Daha uzun vadeli bir hedefinize ulaştığınızda, egzersiz yaparken zevk almak için yeni bir yürüyüş ayakkabısı veya kulaklık ile kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

Kalabalıktan Uzakta Çalışmanın Tadını Çıkarın!

Spor salonları, çok sayıda insan tarafından tercih edildiği için dilediğiniz an istediğiniz spor aletine ulaşmanız bir hayli zor olabiliyor.

Özellikle kalabalık grupların aynı anda çalıştığı saatlerde herhangi bir spor aleti için uzun sıralar beklemeniz gerekebiliyor. Bu durum da terinizin soğuması ve spordan alacağınız verimin düşmesi gibi problemleri beraberinde getiriyor.

Üstelik salonların yoğun olduğu saatlerde, çalıştığınız alet için bekleyen kişilerin varlığı, sizi strese sokabiliyor ve hareketlerinizi verimsiz bir şekilde yapmanıza da neden olabiliyor. Sporunuzu evde yaparak bu sorunu tamamen bertaraf edebilir, yoğun kalabalıklardan uzakta, dilediğiniz gibi çalışabilmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Ev sporunu, spor programlarının verimini artırmak için çok iyi bir imkan olarak görebilir ve sporunuza yalnızca ihtiyaç duyduğunuz anlarda ara vererek çalışma yoğunluğunuzu ve temponuzu dilediğiniz gibi belirleyebilirsiniz.

Sporu Günlük Rutininizin Bir Parçası Haline Getirin!

Spor için zaman bulmak zorsa, mazeretlere yönelmeyin. Diğer önemli etkinliklerde olduğu gibi egzersizi de programlayın.

Ayrıca gün boyu fiziksel aktivitede kalmak da spor rutinini geliştiriyor. Asansör yerine merdivenleri kullanın. Çocukları oyun oynarken izlemek yerine kenarlarda yürüyün. İş yerinde mola sırasında yürüyüş yapın. Geceleri televizyon seyrederken sabit bisiklet ile egzersiz yapın veya kuvvet antrenmanı egzersizleri de yapabilirsiniz.

Araştırmalar, uzun süreler boyunca oturmanın tavsiye edilen haftalık aktivite miktarına ulaşsanız bile sağlığınızı olumsuz etkileyebileceğini bulmuştur. İş yerinde günde birkaç saat oturursanız, gün içinde telefon görüşmeleri yaparken düzenli esneme hareketleri yapabilirsiniz.

Dergilerde Gördüğünüz Fit Görünümlere Evinizde Sahip Olun!

Tüm zamanların en önemli spor motivasyonları arasında, fit ve iddialı bir görünüme kavuşmak başı çekiyor.

Kilo verme, form tutma, zinde bir vücuda kavuşma gibi hedeflerinize evde çalışarak da rahatça ulaşabilirsiniz. Evde uygulayabileceğiniz birbirinden etkili programlar sayesinde salonda ya da açık alanda çalışanlarla aynı verimlilikte spor yapabilir ve kolayca forma girebilirsiniz.

Birbirinden farklı spor seçenekleri sayesinde isterseniz yağlarınızı yakıp kilo verebilir, isterseniz kas kütlelerinizi güçlendirebilir, dilerseniz bağışıklık sisteminizi ve vücut direncinizi artırabilirsiniz. Yeter ki isteyin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir