Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu vücutta biriken yağlar, şişmanlığa ve bazı kronik hastalıklara neden olur. Sağlıklı beslenme kuralları doğrultusunda uygulanan diyet programları ise, kişilerin ideal kilosuna ulaşmasını sağlayarak hem fiziki görünümleri hem de psikolojik durumlarını düzenler.

İdeal kiloya ulaşmak için yapılan diyetler, sayısız çeşidi bulunan ancak bilinçsiz yapıldığında sağlığı ciddi anlamda etkileyen sonuçlar doğurabilir.

Ayrıca yapılan bu yanlışlar, kısa vadede kilo vermeyi sağlasa da uzun vadede vücudu kilo almaya daha meyilli hale getirir ve kilo verme hızını oldukça yavaşlatır. Bu sebeple ideal kiloya ulaşma noktasında, atılacak doğru adımların bilinmesi önemlidir.

Geç Saatte Yemek Yemeyin!

Normalde kilo vermek için yaktığınızdan daha az miktarda kalori almanız yeterli olacaktır. Bu kaloriyi ne zaman alırsanız alın günlük harcadığınız kaloriden az kalori alıyorsanız kilo verirsiniz.

Ancak mümkünse akşam 7-8’den sonra, mümkün değilse gece yatmadan 2-3 saat önce son öğün tüketilmiş olmalıdır.

Vücutta kilo vermeyi sağlayan leptin hormonu, özellikle akşam 8’den sonra kalori değeri taşımayan bir şey tüketilmediği takdirde maksimum oranda salgılanır.

Bu da metabolizma ve vücut işleyişi için daha sağlıklı olacaktır. Vücut ve sindirim sistemi sağlıklı tutularak, kişinin ideal kilosuna kavuşması bu sayede mümkün olabilir ve kas kaybı azaltılıp daha uzun vadeli kilo verilebilir.

Temel Besin Gruplarını Dengeli Tüketin!

Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme için besin grupları kendi içinde yapısal olarak ve vücuttaki işleyişlerine göre beş besin öğesine ayrılır. Besinlerin tüketiminden sonra vücuda alınan besinler sindirime uğrayarak besin ögelerine parçalanır ve vücut işleyişini sağlamak için dokulara taşınır.

Fit bir görünüm ne kadar önemli olsa da vücut gereksinimi sağlayabilecek tek bir besin grubu veya besin ögesi yoktur. Bu nedenle hayat boyunca beslenmede çeşitlilik önemlidir.

Tüm besin gruplarından dengeli olarak tüketmeniz, diyetinizin kalıcı sonuçlar vermesini ve ideal kilonuza kavuşmanızı sağlayacaktır.

Besin öğeleri; karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su olarak sınıflandırılır. Bu besin ögeleri vücut işleyişinde birbiri ile doğrudan veya dolaylı olarak ilişkilidirler.

Su Tüketimini Artırın!

Genel olarak su içme alışkanlığı bulunmayan insanlar, aç oldukları zamanlarda su tüketimini sınırlandırabilirler.

Ancak vücudun toksinleri atabilmesi ve sindirim enzimlerinin yeteri kadar çalışabilmesi için suya ihtiyacı vardır. Özellikle diyet dönemlerinde, vücutta daha çok toksin birikir. Bu sebeple yeteri kadar su tüketmek, diyetin işlevselliği açısından oldukça önemlidir. Günlük tüketilmesi gereken su miktarı kilo, cinsiyet, yaş ve fiziki aktiviteye göre değişebilir.

Ayrıca beyin bazı durumlarda açlık ve susuzluk mekanizmasını şaşırabilir. Kişi aslında susamıştır ancak bu susuzluğunu 1 bardak su ile giderebilecekken, bu mekanizmanın şaşması sebebiyle atıştırmalıklara yönelebilir.

Bu sebeple kişi açlık veya atıştırmalık ihtiyacı hissettiğinde 1 bardak su tüketip 20 dakika kadar beklemeli, hala açlık hissediyorsa besinlere o zaman yönelmelidir.

Sağlıklı Yağlar Tüketin!

Genel olarak insanlar aşırı kilolu olmanın yağ tüketiminden dolayı olduğunu düşünürler. Ancak, bu tamamen doğru değildir. Aslında bazı sağlıklı yağlar kas kütlesi kazanmanıza yardımcı olur. Dolayısıyla daha fazla kas yapar ve daha fazla kalori yakarsınız.

Yağ tüketimi yağ metabolizmasında yağ yakmak için oldukça önemli bir rol oynar. Aynı zamanda yağ tüketimi hormonal sisteme olumlu etki eder ve metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar.

İnsan vücudunun ortalama %18’ini yağlar oluşturur. Ayrıca vücudun başlıca enerji deposu yağlardır. Enerji harcamasının azalması durumunda, vücut enerji kaynağı olarak yağları kullanamaz ve yağlar vücutta depolanır. Yağları oluşturan yağ asitleri doymuş ve doymamış yağ asitleri olarak ikiye ayrılır. Doymuş yağ asitleri hayvansal kaynaklı, doymamış yağ asitleri ise bitkisel kaynaklıdır.

Bu nedenle diyetinizde sağlıklı yağları içeren avokado, kuru yemişler, kuru meyveler, yumurta ve süt ürünlerini tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.

Yoruma Kapalı