Kilo verebilmek için sayısız diyet yöntemi mevcuttur. Ancak son yıllarda kilo vermek için yenilen besinlerden çok, besinlerin ne zaman yenildiğinin de önemli olduğu ortaya çıkmıştır.
Son yıllarda popülerliğini artıran, deneyenlerin oldukça şaşırtıcı sonuçlar aldığı ve doktorların da şiddetle tavsiye ettiği yeni bir diyet akımı ortaya çıktı: ARALIKLI ORUÇ!
Aslında aralıklı oruç olarak bahsedilen yöntem kısa süreli bir diyet değil, hayata yayılması gereken bir yaşam ve beslenme stilidir. Diğer tüm diyetlerde olduğu gibi belirli bir süre uygulandıktan sonra eski beslenme alışkanlıklarına dönülmesi, verilen kilonun tekrar alınmasına sebep olur.
Bu diyette ilk amaç kilo kaybetmek olsa da kilo kaybederken kaslardan ödün vermeden yağ yakmak, şeker depolamayı önlemek ve sağlıklı gıdalar tüketmektir.
Aralıklı oruç diyeti çok yeni bir beslenme stili olduğu için, şimdilik çalışmalar yetersizdir. Ancak az sayıda yapılan çalışmaların sonuçlarına göre bu diyetin; insülin direncini azaltabileceği, tip 2 diyabete karşı koruyucu olabileceği, inflamasyonu azalttığı, kolesterol seviyelerini düşürerek kalbi koruduğu ve bazı kanser türlerini önleyebileceği yönünde faydaları bulunmuştur.
Aralıklı Oruç Nedir?
Vücut, gün içerisinde tüketilen besinleri glikojene çevirerek karaciğerde maksimum 24 saate kadar saklar. Bu glikojenler, eğer yeniden besin tüketilmezse 8 ile 12 saat içerisinde enerjiye çevrilmesi suretiyle yakılır.
Ancak sık yemek yiyenler vücuda devamlı olarak glikojen depolayacakları için glikojen rezervi hiç tükenmez ve vücut enerji için yağ yakmayı neredeyse unuturken sadece glikojen yakmaya çalışır.
İşte aralıklı oruç, bunun önüne geçer ve vücudun enerji için yağ yakmasını sağlar. Böylece kilo kaybı gerçekleşir ve istenen kiloya aralıklı oruçla ulaşılır.
Aralıklı oruç, aslında bizim geleneksel oruç sistemimize oldukça benzer. Günün belirli zamanlarında yiyip belirli bir zaman diliminde ise aç kalmayı hedefler. Geleneksel oruçtan farkı, aç kaldığınız zaman dilimlerinde su, çay, soda gibi içecekleri tüketebiliyor olmaktır.
Aralıklı oruç diyetinin birçok çeşidi vardır: 8 saat yiyip 16 saat aç kalınan, 6 saat yiyip 18 saat aç kalınan ya da 4 saat yiyip 20 saat aç kalınan gibi saatlerinin belirlenebildiği bir yöntemdir. Örnek olarak 16-8 yöntemi seçildiğinde, günün tercih edilen 8 saati boyunca besin tüketilirken, geri kalan 16 saat boyunca kalori değeri taşıyan herhangi bir yiyecek vücuda alınmaz.
Ayrıca yemek yiyeceğiniz 8 saatlik dilimin gündüz, öğlen ya da akşam mı olacağı tamamen kişisel bir tercihtir.
Aralıklı Oruç Çeşitleri
16:8 Metodu: 24 saatin 8 saati istenilen tüm gıdaların tüketildiği, kalan 16 saatlik zaman diliminde ise besin değeri ve kalori taşıyan tüm besinlerden uzak durulan bir yöntemdir. 16 saatlik zaman diliminde kalorisi olmayan su, şekersiz çay ve kahve gibi sıvılar serbesttir. Yemek tüketilen saatler boyunca herhangi bir besin kısıtlandırılması yapılmaz.
5:2 Metodu: Bu metodun amacı haftanın 5 günü normal beslenmeye devam edilirken, haftanın 2 günü yoğun bir kalori kısıtlamasına gidilmesidir. Genellikle zayıflamak yerine formunu korumak isteyen kişiler için önerilir.
5:2 metodunda haftanın 2 günü, kadınlar için ortalama 500 kalori erkekler için ise ortalama 600 kalori tüketilmesi gerekir. Bunun amacı metabolizmayı şaşırtmak ve karaciğerde depolanan glikojeni hızlıca enerjiye çevirerek kilo almamayı sağlamaktır.
Aralıklı Oruçta Yağ Yakımı ve Kilo Kaybı Nasıl Gerçekleşir?
Aralıklı oruç diyetinde kilo verirken temel amaç, kasları koruyarak yağ yakmaktır. Aç kalınan zaman diliminde vücudun yağ yakımına yöneldiği, kanıtlanmış bilimsel bir gerçektir.
Bu yağ yakımı, gün içerisinde yemek yenilen sekiz saatin dışında vücuda yiyecek girmediği için, vücudun enerji ihtiyacını yağ dokusundan karşılamaya çalışmasıyla gerçekleşir. Aynı zamanda vücuda besin girmediğinde vücutta yağ depolanmasını sağlayan bir hormon insülin seviyeleri düşer. Böylece kilo verilirken, verilen kilonun yağ kaybı sağlanarak gerçekleşmesi mümkün olur.
Aralıklı Oruç Zararlı mı?
Aralıklı oruç doğru uygulandığı takdirde herhangi bir zararı olmayan bir zayıflama yöntemidir. Ancak dikkat edilmesi gereken, diğer diyetlerden alışkın olunduğu gibi gereğinden az besin tüketilmemesi gerektiğidir.
Gün içerisinde vücudun ihtiyacı olan kaloriyi, makro ve mikro besin maddelerini tamamen karşılayabilmek gerekir. Aralıklı oruçta yemek tüketilebilen saatlerde, vücudun ihtiyacı olan temel besin maddeleri yeteri kadar sağlanmadığında, ciddi rahatsızlıklar söz konusu olabilir. Aslında bu durum sadece aralıklı oruç için değil, tüm diyet türleri için geçerlidir.
Ayrıca aralıklı Oruç diyet listesi söz konusu olduğunda, 16-20 saat civarında uzun süreli açlıklardan bahsedilir. Bu diyette insülin ve şeker düzeylerinde oynamalar, alışkın olmayanlar için oldukça fazladır.
Bu nedenle; herhangi bir sağlık problemi olanlarda, metabolik hastalıklara sahip olan bireylerde, çocuklarda, hamilelerde ve emziren annelerde bu diyetin kullanılması önerilmez.
Anonim
3 Ocak 2021 at 18:24
Çok faidasını gördüm