Meditasyon yaparak iç huzurunuza, farkındalığa, sessizliğe ve sakinliğe ulaşabilirsiniz. Özellikle stresli olduğunuz zamanlarda zihninizi boşaltma ve tüm bedeninizi tek bir yere odaklayabilirsiniz.
Meditasyonun konsantrasyonu arttıran özelliği sayesinde stresiniz azalır ve kendinizi daha iyi hissedersiniz. Meditasyonu doğru şekilde yapabilmeniz ve hayatınızın bir parçası haline getirebilmeniz için bazı önemli noktalar vardır.
- Meditasyon Düzenli Olarak Yapılmalıdır: Meditasyonu hayatınızın bir parçası haline getirmeli ve bir alışkanlık olarak sürdürmelisiniz.
- Nefes Alış-Verişleri Atlamayın: Doğru nefes alım taktiği kalp atışlarınızı yavaşlatmanız, kaslarınızın rahatlamasına ve zihninizi odaklayabilmenize yardımcı olur.
- Esnemekten Korkmayın: Meditasyona başlamadan yapacağınız esneme hareketleri kaslarınız gevşemesine yardımcı olur. Esneme hareketleri sayesinde kendinize odaklanabilirsiniz.
- Meditasyonu Bir Amaç Haline Getirin: Meditasyondan en büyük kazancı sağlayabilmek ve gerçek anlamda meditasyon yapabilmek için, bu süreci sadece araç değil, amacınız haline getirin.
- Vazgeçmeyin: Meditasyondan istediğiniz yararları alamadığınızı düşündüğünüzde olumsuz düşüncelerinizden sıyrılarak yeniden başlayın. Meditasyonu kötü duygularınızdan arınmak için kullanın. Nefes alış-verişi size yardımcı olacaktır.
- Deneyin: Meditasyon sırasında en önemli olan kendiniz için en uygun pozisyonu bulmak. Meditasyonu kendinizi rahatlatmak için yaptığınızı unutmayın. Farklı oturma şekillerini, gözlerinizi açıp kapamayı deneyin. Nefesinizi kontrol etmeye çalışın.
- Vücudunuzu hissedin: Meditasyon sırasında tüm dikkatinizi sadece ayaklarınıza verin. Bu odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Sonrasında, iç organlarınız da dahil olmak üzere, vücudunuzun üst bölümlerine doğru ilerleyin ve kendinizi keşfedin.
- Özel Bir Alan Seçin: Meditasyon için seçtiğiniz yerin, çalıştığınız, egzersiz yaptığınız ya da uyuduğunuz yer olmamasına özen gösterin. Yeriniz meditasyona özel olsun. Bulunduğunuz yeri, daha spiritüel bir atmosfere dönüştürebilirsiniz.
- Bilgilenin: Meditasyon konusunda bir üst kademeye yükselmenize yardımcı olacak ya da meditasyonun faydalarından bahseden kitaplar okuyun.
- Acele Etmeyin: Meditasyonun etkilerini her gün kontrol etmek yerine, size sağlayacağı uzun süreli faydalara odaklanın.
- Müzik Eşliğinde: Meditasyon yaparken, sizi havaya sokacak ve zihninizi boşaltmaıza yardımcı olacak müzikler dinlemeniz sizi motive edecektir.
- Belirli Farkındalık Anları Geliştirin: Gün içerisinde, sadece nefesinize odaklanmak için belirli anlar oluştur
- Zihninizi Rahat Bırakın: Zihninizi meşgul edecek tüm etkenleri ortadan kaldırın. Telefonunuzu kapayın. Meditasyon sırasında odaya birisinin girmeyeceğinden emin olun.
- Kendinizi gözlemleyin: Eğer doğru şekilde meditasyon yaparsanız nefes alışverişinizde, odaklanma becerinizde ve ruh halinizdeki olumlu gelişmeler oluşacaktır. Bunları fark etmekten korkmayın.
- Spritüel Ortamlar ile Odaklanın: Eğer gözleriniz kapalı meditasyon yapmayı tercih etmiyorsanız, mum yakın ve odak noktası olarak mumu belirleyin. Yakacağınız mumun odaya vereceği his odaklanmanızı da kolaylaştıracaktır.
- Olumsuz duygularınızdan Arının: Meditasyon öncesinde ve sırasında olumsuz duygularınızı azaltmaya çalışın. Stresin bu duyguların başında geldiğini unutmayalım.
- Birlikte yapın: Kendinize bir meditasyon partneri seçmeniz meditasyon yapmanızı kolaylaştıracaktır.
- Sabahlarınızı Değerlendirin: Sabahın erken saatleri meditasyon için en uygun zamandır. Meditasyon yapmak için, normal kalkış saatinizden yarım saat daha erken kalkmayı deneyin.
- Olumlu Kalın: Meditasyonunuz sonra erdikten sonra, 2-3 dakika kadar sizi mutlu eden şeylere odaklanın.
- İlginizi sürdürün: Hayatınızın diğer alanlarına karşı olan ilginizi kaybederseniz meditasyona olan ilginizi de kaybedebilirsiniz. Böyle bir durumda meditasyonun faydalarına odaklanarak, kendinizi motive edin. Pes etmemek sizi mutluluğa götürecektir unutmayın.