Sürekli diyet yapmalıyım düşüncesi, diyet yapmaktan daha zor. Çünkü içten içe sürekli diyet yapmış gibi yorgun ve hiç başaramamış gibi umutsuz olursunuz. Her şeyi doğru yapıyor olduğunuzu düşünüp neden kilo veremediğinizi anlayamıyor olabilirsiniz. Belki artık doğru bildiklerinizi irdelemenizin zamanı gelmiştir, belki de sizin doğrularınız gerçek doğrular değildir. Belki de zaten bu dikkat ettiğiniz şeyler sayesinde 20 kg daha az oluyorsunuz. Öncelikle, kendinizi gerçekçi bir şekilde değerlendirmelisiniz.
“Geç kaldım, şimdi başlasam bile vermem çok uzun sürecek” cümlesi diyette en çok karşımıza çıkan cümle ve fakat en yanlış cümle… Çünkü zaten yapmanız gereken şey diyet değil, sağlıklı ve yeterli beslenip kendinize iyi bakmak olmalı. Bunun üzerinden düşünecek olursak, kendinize iyi bakmanın zamanı olur mu? Sağlıklı bir yaşam sizin elinizde ve size bağlı, bunun için en büyük çabayı siz göstermelisiniz.
Diyete başladığınızda ağzınızın tadını lezzetsiz diyet diye adlandırılan yemeklerle de bozmanıza gerek yok, hem sağlıklı hem lezzetli olan yemekleri yiyerek de zayıflayabilirsiniz. Diyette sürekli bir zaman telaşınız olacağını, saati saatine ve diyet hazırlıklarını önceden yapıp ona göre beslenmek gerektiğini düşünebilirsiniz. Bunları hep kendi düzeninizi çok zorlamadan neler yapmanız gerektiğini öğrenerek daha rahat yapabilirsiniz.
Diyet yapmak için ne 120-150 kg olmayı ne de uygun bir zamanı beklemeyin. Her kiloda diyete başlayabilirsiniz, vücudunuzun sağlıklı kiloda olup olmadığından emin olup en ufak artışlarda bile diyet yapabilirsiniz. Bunu yaptığınız taktirde o dediğimiz kilolara hiç gelmemiş olursunuz ve sağlık için en önemlisi budur. Ve zaman dediğim gibi; diyete başlamanın ne gün ne de saati var. Diyete şimdi başlayabilirsiniz. Pazartesi gelsin diye beklerken başlanılmayan diyetler, sabah olsun diye ihmal edilen diyetleriniz artık olmasın.. Hızlı zayıflamak için yanlış diyetlere hiç başlamayın, evet o şekilde hızlı kilo verebilirsiniz lakin bu hiçbir zaman sağlıklı ve kalıcı olmaz.
Diyete küçük küçük adımlarla başlamak için:
- Öncelikle diyet ile ilgili olumsuz düşüncelerinizi aklınızdan çıkarmalı ve onları olumlu olanlarıyla değiştirmelisiniz
- Başlangıç yine ve hep SU olmalı! İçtiğiniz su miktarına her gün birkaç bardak ekleyerek 8-12 bardak su içmeye çalışın, gün içinde 2,5 – 3 litre su içmiş olursunuz.
- Çok alakasız zamanlarda yemek yediğinizde kendinizi gözlemlemelisiniz, neden yemek yiyorsunuz? Aç mısınız, yoksa sadece canınız mı sıkılıyor; böylelikle zamanla kontrolü ele geçirmiş olursunuz.
- Yemek tencerelerini sofraya getirmemeli, tabaklara porsiyonlayarak koymalısınız. Ayrıca tabaklarınızı da küçük tercih ederek en başında bir doygunluk sağlayabilirsiniz.
- Yemek yerken önce sağlıklı olanlardan başlamalısınız; böylece yağlı ve unlu yemekleri yerken kendinizi daha rahat kontrol edebilirsiniz.
- Yemek sırasında aralar verip sohbet etmeye özen göstermelisiniz, böylece hem keyifli bir yemek yerken hem de daha çabuk doyarsınız.
- Her öğününüzde taze sebze, salata ya da söğüş olmalı! Sabah kahvaltıda söğüş tabağı, öğlen ve akşam salata, salata olmazsa söğüş o da olmazsa yoğurt içine yeşillikler eklemeye çalışın; böylelikle sebzelerin gücünden yararlanmış olacaksınız.
- Aralarda bir şeyler atıştırmaktan keyif alıyorsanız kendinizi aç bırakıp eziyet etmeyin, sadece aralarda neler yemeniz gerektiğini öğrenmelisiniz.
- Sağlıklı abur cuburlarınız olmalı, kendinizi kötü hissettiğiniz anlarda ya da canınız sıkkınken tercih edebilmeniz için kuru meyveler, çiğ kuruyemişler, bitter çikolata, diyet bisküviler, şekersiz içecekler… bunları belli bir yere kadar yiyebilirsiniz.
- Gün içinde daha aktif olmaya çalışmalısınız; asansör kullanmayın, öğle aranızda vaktiniz varsa biraz açık hava yürüyüşü yapın, akşam yolunuzu uzatın…
Bu maddeleri tek ve ayrı olarak yapmak çoğu zaman sonuç vermez, tek bir hareket zayıflamanıza yardımcı olmaz. Ancak ve ancak hepsi bir araya geldiğinde kilo kaybı başlar.