Kilo vermek oldukça karmaşık bir mesele. Kilo vermek için her türlü öneriyi dikkate almış bile olsanız, işleriniz çok yoğun olduğu zamanlarda sağlıklı beslenme hedeflerinizi uygulamakta zorlanabilirsiniz. Söz konusu diyet yapmak olduğunda, işleri berbat etmek çok kolay olabiliyor. Ancak tuzakları bildiğiniz zaman, önleminizi baştan alabilirsiniz.

Bu tuzakları en iyi bilenler, beslenme uzmanlarının kendileri. Böylelikle danışanlarını bu tuzaklara göre uyarabiliyorlar. İşte beslenme uzmanlarına göre diyet sırasında en sık yapılan hatalar:

1. Yasaklı yiyeceklere odaklanmak

Diyet yapmaya başlayan birçok insan yasaklı yiyeceklere odaklanır. Oysa bunun yerine yiyebilecekleri şeylere odaklanmak, daha pozitif bir bakış açısına sahip olmanızı sağlar.

2. Ya hep ya hiç yaklaşımını benimsemek

Kilo vermeye çalışırken ya hep ya hiç yaklaşımından uzak durun. Sevdiğiniz yiyecekleri tamamen hayatınızdan çıkarmayın. Bu, uzun vadede psikolojinizi olumsuz etkileyebilir. Kendinizi sevdiğiniz yiyeceklerden mahrum etmek yerine onları beslenme düzeninize nasıl sağlıklı bir şekilde dahil etmenin yollarını araştırmalısınız.

3. Sağlam bir plan yapmamak

Gerçekçi ve sağlam bir beslenme planı yapmamak diyet yaparken uygulayabileceğiniz en büyük hatalardan biri. Kilo verme serüveninde başarılı olmak için ufak, gerçekleştirilebilir aksiyonlar alacağınız bir planınız olmalı.

4. Bir besin grubunu tümden kesmek

Kilo vermek isterken bazen karbonhidratlar, hayvansal proteinler gibi bir besin grubunu tümden kesme eğilimi görülebiliyor. Ancak bu dengesiz beslenme genellikle olumsuz sonuçlar doğuruyor. Üstelik bu durum sürdürülebilir de olmuyor.

5. Yemek yerine içecek tüketmek

Sağlıklı sebze ve meyvelerle hazırlanan juice ve smoothie’ler son günlerde çok moda ve birçok kişi yemek yerine bunları tüketiyor. Ancak juice veya smoothie’ler belli bir süre detoks için faydalı olsa da uzun süre sürdürülebilir bir beslenme düzeni değil. Lif ve protein açısından zayıf oldukları için yeterli beslenememenize neden olabiliyor.

6. Çok az kalori almak

Kilo vermek isteyen birçok kişi bu tuzağa düşüyor. Hepimiz kalori konusuna takıntılı bir dünyada yaşıyoruz ve kalorileri azaltırken bedenimizi besinlerden yoksun bırakıyoruz. Kendinizi tok tutmak için daha fazla yemelisiniz. Önemli olan neyi yediğinize dikkat etmek.

7. Sağlıklı yağları kesmek

Kilo vermek isteyen ve vücudundaki fazla yağlardan kurtulmak isteyen herkes, hemen yağ tüketimini azaltır. Ancak kimileri bunu yaparken sağlıklı yağları da kesiyor. Oysa fındık, fıstık, avokado, çekirdeklerden gelen yağlar, balık yağı gibi sağlıklı yağları kilo vermek isterken de tüketmelisiniz.

8. Çok şekerli olduğunu düşünüp meyve ve bazı sebzeleri kesmek

Bazı insanlar kilo vermeye çalışırken çok şekerli olduğunu düşündükleri meyve ve sebzeleri tümden kesiyor. Oysa bu gıdalar çok şeker içermelerinin yanı sıra çok fazla lif de içeriyor. Bu neden bu tür besinleri tümden kesmek yerine tüketiminizi kısıtlamalısınız.

9. Hafta sonları diyeti bırakmak

Hafta sonları çalışmayı bırakabilirsiniz ancak diyeti bırakmamalısınız. Hafta sonları sağlıklı ve diyetinize uygun bir şekilde beslenerek de eğlenebilir, kısa tatilin tadını çıkarabilirsiniz. Ufak tefek kaçamaklarla hafta sonları da diyetinize devam edebilirsiniz.

10. Yeterince su içmemek

Su içmek veya su açısından zengin sebzelerle yapılmış salata tüketmek, yemeğe su açısından zengin bir çorbayla başlamak yemeklerde daha az yemenizi sağlar. Aynı zamanda bedeninize yeterince sıvı almak baş ağrılarını önler. Bu da strese bağlı yeme sorunuzu engellemiş olur.

2 Yorumlar

  1. Anonim

    28 Eylül 2023 at 20:15

    Paylaşımlarımız için teşekkürler.! Dengeli ve sağlıklı beslenmede kendimi başarılı görüyorum. Paylaşımlarınız uygulamalarımla paralellik gösteriyor.! Sizlere iyi çalışmalar ve esenlikler diliyorum.!

  2. Zülal Kırmızı

    2 Ekim 2023 at 08:23

    Çok faydalı bilgiler teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir