Havaların son derece ısınması ile birlikte geceleri uyumada güçlük çekiyor olabilirsiniz. Gece güzel bir uyku çekmemeniz gün içinde yorgun hissetmenize ve veriminizin düşmesine neden olacaktır. Bu durumu önlemek için ise uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yazımızda sizi geceleri daha rahat bir uyku uyumaya davet ediyoruz.

Soğuk Havlulardan Yardım Alın

Sıcak yaz akşamlarında rahat bir uyku çekebilmeniz için size önerebileceğimiz en kolay yöntemlerden biri soğuk havlu yöntemidir. Bu yöntem için vücudunuzu örtecek kadar geniş iki havluya ya da çarşafa ihtiyacınız olacaktır. Öncelikle havlunuzu ya da çarşaflarınızdan birini soğuk suyla ıslatın. Daha sonra havlunuz hafif nemli kalacak şekilde iyice sıkın. Diğer kuru havluyu yatağınızın üzerine, nemli olan havluyuysa kendi üzerinize örtün. Eğer geceleri çok fazla terliyorsanız, bunu yöntemi yatarken giyeceğiniz gecelik ya da tişörte de uygulayabilirsiniz. Ancak havlularınızı ve kıyafetlerinizi çok fazla ıslatmamaya dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde hasta olabilir ya da enfeksiyon kapabilirizsiniz.

uyku ile ilgili görsel sonucu

Yatağınızdan Kısa Süreliğine Uzaklaşın

Eğer evinizde çok fazla terliyorsanız ve rahat uyuyamıyorsanız bu yöntemi deneyebilirsiniz. Alacağınız bambu matı yere serin. Bambu malzemesi vücut ısınızın artmasını engelleyecektir ve yatağınıza göre daha serin olacaktır. Bu yönteme alışmanız sizin için zor olabilir. Ancak denemekten zarar gelmez, siz ne dersiniz?

Eğer yatağınızdan uzaklaşamıyorsanız nevresimlerinizi değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Hafif bir pike yaz günleri için oldukça kullanışlı olacaktır.Yorgansız yatamıyor olabilirsiniz ama zamanla pikenin hafifliğine alışacaksınız. Yaz gecelerinde hafif ve pamuklu kumaştan yapılmış çarşaf ve yastıkları kullanmayı tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde geceliklerinizde ve pijamalarınızda da sentetik ve saten gibi terleten kumaşlardan uzak durmalısınız.

bambu ile ilgili görsel sonucu

Soğuğun Rahatlatıcı Etkisinden Yararlanın

Uyurken ayaklarınızı serin tutmanız vücut ısınızın düşmesine yardımcı olacaktır. Bu sebeple bir çift pamuklu çorabı soğuk suyla yıkayın ve iyice sıkın. Çoraplarınızın çok ıslak kalmadığına emin olsun aksi taktirde mantar kapabilirsiniz. Yatağınızın ayak ucuna büyükçe bir havlu serin ve hafif nemli çoraplarınızı giyin. Bu şekilde uyumanız daha rahat olacaktır. Aynı şekilde uyurken ayaklarınızı örtünün dışarısında tutmanız da daha rahat uyumanızı sağlayacaktır.

Sıcak havalarda terlemenizi önlemenin bir yöntemi de buzun gücünden yararlanmaktır. Terleme yapmayan ve buzdan daha uzun sürede eriyen jel buz torbaları sıcak yaz gecelerinde rahat uyuyabilmenize yardımcı olacaktır. Aldığınız buz torbalarınızı dondurduktan sonra bir beze ya da havluya sararak ya da çoraplarınızın içine koyarak yatağınıza yerleştirin. Bunaldığınızda ellerinizin veya ayaklarınızın altına yerleştireceğiniz soğuk buz torbaları ile geceyi çok daha rahat geçirebilirsiniz.

uyku kadın ile ilgili görsel sonucu

Yatmadan Önce Dikkat Edecekleriniz

Havanın çok sıcak olduğunu ve bu durumdan bunaldığınızı biliyoruz. Ancak düşünce gücümüzün hislerimizin üzerinde büyük bir etkisi olduğunu unutmayın.Kendi kendinize havanın ne kadar sıcak olduğunu ve bu sebeple uyuyamadığınızı söylemekten bir an önce vazgeçin. Bedeninizi sürekli bu yönde motive etmenizin size herhangi bir faydası olmayacağını aksine zararı olacağını unutmayın. Bu kötü düşüncelerden hemen uzaklaşın. Gözlerinizi kapatın ve kendinizi buz gibi bir tatilde hayal edin. Hayalinizi yaşamaya devam edin. Soğuk havayı içinizde hissetmeye çalışın. Eğer yeterince konsantre olabilirseniz düşünce gücünüzün sizi gerçekten şaşırttığını fark edeceksiniz.

Yatmadan en az iki saat önce sıcak şeyler içmeyi bırakmanız da daha rahat bir uyku çekmenizi sağlayacaktır. Yatağa gitmeden önce soğuk içecekler için ve yatağınızın başında da mutlaka bulundurun. Yatağa gitmeden önce soğuk şeyler yiyebilirsiniz. Ağır yemekler yemeniz de terlemenize ve uyuyamamanıza neden olacaktır. Tüm bunların yanında yatağa gitmeden önce soğuğa yakın suyla banyo yapabilirsiniz. Bu sizin eklemlerinizi rahatlatacak ve daha rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olacaktır. Tüm bu yöntemler eşliğinde  bedeninizi hem dışarıdan hem de içerden soğutmuş olacaksınız.

Daha rahat bir uyku çekebilmeniz için yatmadan önce vücut ısınızı düşürmeniz de daha rahat uyuyabilmeniz açısından oldukça önemlidir. Vücut ısınızı düşürmeniz size oldukça yardımcı olacaktır. Vücut ısınızı düşürmek için dirseklerinizi, dizlerinizi ve kol içlerinizi yatağa gitmeden önce bir iki dakika kadar soğuk suyun altında tutmayı da deneyebilirsiniz.

tavan pervanesi ile ilgili görsel sonucu

Odanızda Küçük Değişiklikler Yapın

Yattığınız odada hava sirkülasyonu olması sizi oldukça rahatlatacaktır. Bunun için eğer açabiliyorsanız karşılıklı iki pencereyi açık bırakmanız yeterli olacaktır. Odanızda klima bulunması sizi rahatlatacaktır ancak klimaya çok maruz kalındığı durumlarda vücudunuzda tutulmalar meydana gelebilmektedir. Tavana asılan bir pervane size oldukça yardımcı olacaktır. Bu pervaneler vücudunuzun tutulma tehlikesi olmaması ile güzel bir gece geçirmenizi sağlayacaktır. Aynı şekilde yatacağınız odayı mümkün olduğunca serin tutmaya çalışmalısınız. Bunun için öncelikle odanızda ısı yayan her ne varsa kapatmalısınız. Televizyon, aydınlatma ya da bilgisayarınız ısı yayan objelere birer örnektir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir