Ferahlatıcı özelliğiyle maden suyu vazgeçilmezlerimi arasında yer alıyor. Bununla birlikte çok fazla bilinmese de maden suyu, bu ferahlatma özelliğinin yanı sıra içeriğindeki zengin mineraller sayesinde sağlığımız açısından da oldukça faydalıdır. Peki bu faydalar neler?

1. İyi Bir Su Kaynağıdır

İnsanlar bazen maden suyunun tadını pek sevmeyebiliyor ve bu yüzden yeterince maden suyu tüketmiyor. Oysa hidrasyon özelliği sayesinde maden suyu vücudunuz açısından çok sağlıklı bir su kaynağı. Yeterince su içmek; bedeninizin kendi kendisini soğutmasına yardımcı olur, ağız, burun ve gözlerinizin nemli kalmasını sağlar, kaslarınızın ve eklemlerinizin optimum düzeyde çalışmasını sağlar, sağlıklı bir cilt sunar, bedeninizin toksinlerden arındırılmasına yardımcı olur ve daha iyi bir kardiyovasküler sistem için kan basıncınızı düşürür.

2.Tatlı Krizini Önler

Maden suyu magnezyum içeriği sayesinde insülin hormonunun duyarlılığını artırarak kan şekerinin dengelenmesine katkı sağlar. Böylece dengelenen kan şekeri sayesinde, tatlı krizlerinin önüne daha kolay geçilebilir.

3. Kemikleri Güçlendirir

Maden suyuna “mineral su” denmesinin bir nedeni var; çünkü kalsiyum ve benzeri mineraller açısından zengin bir su. İçeriğindeki kalsiyum miktarı markasına göre değişmekle birlikte bazı maden sularının 1 litresinde 348 gram kalsiyum bile olabiliyor.

Bu, günlük kalsiyum ihtiyacınızın yüzde 44’ü anlamına geliyor. Kalsiyum en çok kemikleri güçlendirme özelliğiyle bilinse de aynı zamanda kaslarınızın düzenli çalışması için de gereklidir.

Buna kalp kasının çalışması, hücre içindeki sinyallerin taşınması, sinir hücreleri arasındaki iletişim ve hormon sekresyonunu da dahildir. Dengeli bir beslenmeyle, maden suyu içmek sağlığınız için ihtiyacınız olan kalsiyumu almanızı sağlar.

4.Yüksek Tansiyonla Savaşır


Maden suyu zengin magnezyum içeriği sayesinde yüksek kan basıncının düzenlenmesinde katkı sağlıyor. Yapılan bir çalışma; günde 1 su bardağı maden suyu tüketen bir hipertansiyon hastasında kan basıncının normal düzeye gerilediğini gösteriyor.

5. Magnezyum Kaynağıdır

Magnezyum; protein sentezi, kas ve sinir fonksiyonları, kan şekeri ve tansiyonun düzenlenmesi gibi vücuttaki birçok biyolojik fonksiyon açısından kilit öneme sahiptir. Aynı zamanda enerji üretimi için de gereklidir. Ancak maalesef yapılan birçok çalışma günümüzde insanların yeterince magnezyum almadığını gösteriyor. Oysa doğal maden suyu, hem kalorisiz hem de zengin bir magnezyum kaynağıdır. 1 litre maden suyunda ortalama 108 miligram magnezyum bulunur. Bu da günlük magnezyum ihtiyacınızın ortalama yüzde 29’una denk geliyor.

6.Kas Kramplarını Önler

Özellikle de sporcularda egzersiz sırası ve sonrasında kaybedilen sıvı ve elektrolit kaybına karşı önemli fayda sağlayan maden suyu, magnezyum içeriğiyle kas kramplarını önleyerek performansı koruyor.

7. Bağırsaklara İyi Gelir


Eğer haftada 3 kereden daha az bağırsak hareketliliği yaşıyorsanız kabızlık sorununuz var demektir. Kabızlık beraberinde gaz, şişkinlik ve ağrı gibi şikayetleri de getirir. Maden suyu ise kabızlığın azaltılmasına yardımcı olur. Araştırmalar da daha az maden suyu içen insanların, daha fazla kabızlık sorunu yaşadığını gösteriyor.

8. Böbrekleri Korur

İçeriğinde bulunan bikarbonat, klorid, potasyum ve sodyum eloktrolitleri, dehidrasyonu engelleyerek su emilimini sağlıyor. Ayrıca yapılan çalışmalar; kalsiyum oksalat konsantrasyonunu azaltarak böbrek taşı riskini düşürücü etkisi yaptığını gösteriyor.

9. Cildi Güzelleştirir

Maden suyu zengin mineral içeriği ile cilt sağlığını korumak için de önemli katkıda bulunuyor; cildi nemlendiriyor ve kırışıklıkları geciktiriyor.

Maden Suyu İçerken Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler De Yok Değil!

Sağlıklı olanlar da dahil olmak üzere, her şeyin fazlası zarardır. Bu bağlamda birçok faydasına rağmen maden suyunu da dikkatli tüketmeniz gerekiyor:

• Eğer hassas bağırsak sendromu şikayetiniz varsa kesinlikle maden suyu içmemelisiniz.

• Düşük sodyumlu bir beslenme düzeniniz varsa maden suyunun içindeki sodyum miktarını göz önünde bulundurmalısınız.

• Şekerli, meyveli, tatlandırıcılı maden sularını sade maden sularıyla karıştırmamalı ve bunların içindeki şeker miktarını göz ardı etmemelisiniz.

• Maden suyu içtiğiniz zaman normal suyu azaltmamalısınız. Şunu unutmamanız gerekir ki su içmek her zaman için en iyi seçenektir. Maden suyu ise şekerli içecekler yerine tüketebileceğiniz sağlıklı bir alternatif olabilir.

1 Yorum

  1. Saadet

    12 Mart 2020 at 22:30

    Severek tükettiğim bir içecek diğer şekerli ve asitli içecekleri asla tüketmem tercihim maden suyu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir