Bardağın yarısını dolu görenlerden misiniz, yarısını boş görenlerden mi?

Araştırmalar, sorunuzun cevabının hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı etkileyebileceğini ve tabii ki olumlu düşünür olmanın ikisinin için de en iyisi olduğunu gösteriyor.

2004’ten 2012’ye süren ve 70.000 kişi üzerinde yapılan araştırma sonucunda, pozitif düşünerek yaşamayı hayatına uygulamış insanların kalp hastalığı, inme; meme, yumurtalık, akciğer kanseri; enfeksiyon ve solunum hastalıklarına yakalanma riski oldukça düşük olduğu görülmüş.

Ayrıca pozitif düşünerek yaşamanın insanların hayatında, yaşam kalitelerinin arttığı, enerjilerinin yükseldiği, hem psikolojik hem fiziksel açıdan daha sağlıklı oldukları, hastalıkları çok kolay atlattıkları, depresyona girme olasılıklarının çok düştüğü gibi değişiklikler olduğu görülmüş.

Pozitif düşünüldüğünde bir anda tüm sorunlar düzelmiyor ancak  etkisi temel olarak, problemlerin daha çözülebilir olduğunu göstermek oluyor ve bu durum kişiyi sorunlarını çözmek üzerinde daha kolay ve hızlı bir uğraşa itiyor.

Nasıl pozitif düşünebiliriz?

Olumlu düşünmek, birkaç teknikle sağlanabilecek bir yöntem. Olumlu konuşmak, olumlu görsellerle etrafımızı sarmak  gibi. Sizi bu şekilde bir yaşama itecek, beyninizi olumlu düşünmek konusunda eğitebileceğiniz birkaç ipucu.

Olumlu şeylere odaklanın
Sahip olduklarınızın farkına varın, değerini bilin
Sizi mutlu eden sahip olduğunuz şeyleri not edin
Espiri yapın!
Enerjisi yüksek insanlarla zaman geçirin
Kendinizle olumlu konuşmayı pratik edin
Sizi mutsuz eden bölgeleri belirleyin
Her güne güzel, pozitif, motive edici bir notla başlayın

Peki ya her şey kötü gidiyorsa, nasıl olumlu düşüneceğiz?

Kişinin hayatındaki şeyler çok da yoluna gitmiyorsa olumlu düşünmek imkansız gibi görünebilir. Bu gibi zamanlarda sakinleşip, nefes almak ve üstteki yükü en azından biraz psikolojik olarak kaldırmak oldukça yararlı olacaktır. Çevrenizde sevdiğiniz, güvendiğiniz insanlardan destek almak size kendinizi iyi hissettirecektir.

Olumlu düşünmek, sahip olduğunuz her olumsuz düşünceyi veya duyguyu gömmek ya da zor duygulardan kaçmak değildir. Yaşadığımız olumsuz şeyler çoğu zaman ilerlememizi ve olumlu değişiklikler yapmamızı motive edenler olmalı. Yani olaya bir noktada böyle bakmaktır.

Kendinizi hem kendiniz, hem de olabilecek en iyi arkadaşınız olarak düşünün. Kendinize nasıl tavsiye verirdiniz bunu araştırın ve bu tavsiyeler doğrultusunda yolunuzu çizin.

Sürekli negatif düşününce neler oluyor?

Olumsuz düşünmek ve karamsarlık, stres ve öfke gibi ona eşlik eden birçok duygu, birçok fiziksel belirtiye neden olabilir ve hastalık riskinizi artırır dolayısıyla kısa bir ömre neden olabilir.

Stres ve diğer olumsuz duygular, vücudumuzda stres hormonu salınımını etkiler, metabolizma ve bağışıklık fonksiyonu gibi çeşitli süreçleri tetikler. Uzun süreli stres vücudunuzdaki iltihabı artırır; bu da ciddi hastalıklara kapı açar.

Baş ağrısı, vücut ağrısı, mide bulantısı, yorgunluk ve uyumada zorlanmak stresli hayatın getirileri olarak karşımıza çıkar.

1 Yorum

  1. İbrahim

    1 Mart 2019 at 22:55

    Bu değerli yazılarınız için teşekürler. Ellerinize sağlık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir