Bazal metabolizma hızı üzerinde etkili olan farklı birçok faktör bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak; düzenli uyku, günlük egzersiz ve doğru beslenme biçimleri verilebilmektedir. Tüm bunların içerisinde de bazal metabolizmayı en çok etkileyen şeylerden birisi olan doğru yiyecek seçimleri ile metabolizma hızı arttırılarak daha rahat şekilde kilo kaybı sağlanabilmektedir.

Özellikle yaz aylarında sıcaklardan bunalırken bir yandan da diyet yapmaya çalışan kişilerin en çok tercih ettiği besin türlerinden birisi olan meyveler ile kolaylıkla zayıflamak mümkündür. Tabii ki; meyvelerin hepsinin zayıflattığını söylemek doğru değildir çünkü bazı meyveler içerdikleri aşırı şeker nedeniyle kilo verdirmek yerine kilo aldırma yönünde etki edebilmektedir. Bu tür meyvelere en iyi örnekler olarak; karpuz, kavun gibi yüksek şekerli meyve türleri verilebilmektedir.

Ahududu

Diyet yapanların yardımcılarından olan ahududu meyvesi, zayıflatıcı etkisinin yanında aynı zamanda kalbi koruması ve görme yetisini kuvvetlendirmesi ile de bilinmektedir. Ayrıca vücudun denge merkezini güçlendiren özelliği sayesinde de sağlıklı bir vücut için tüketilebilecek olan besinlerdendir. Ahududu aynı zamanda hafızayı da kuvvetlendirmektedir ve kanser ile savaşan nadir meyvelerden birisidir.

Armut

Halk arasında çok sevilen meyvelerden armudun zayıflamaya olan etkisi bugün birçok bilimsel araştırma ile kanıtlanmıştır. Armudun içerisinde bolca bulunan lifler ve düşük kalorisi sebebiyle diyet listelerinde bir numaraları yiyeceklerden sayılabilmektedir. Diyet menülerine armudu dahil etmek isteyenler günde 3 kez ve yemeklerden önce armut tüketimini gerçekleştirebilmektedirler. Armudun içerisinde bulunan birçok antioksidan sayesinde özellikle göbek bölgesinde yağlanmadan şikayetçi olanlar bu problemlerini kolaylıkla giderebilmektedirler.

Ananas

Pek çok yabancı diyet listesinde de yer alan ananasın zayıflama sürecindeki etkisi çok büyüktür. Tropik bir meyve olan ananas, bağırsak hareketlerini hızlandırarak kilo verme çalışmalarına destek olmaktadır. Metabolizmayı düzenleyici etkisi ile de bazal metabolizma hızına doğrudan etki eden ananası her gün 1 adet tüketerek daha hızlı kilo verebilmek mümkündür. Ancak içerdiği şeker oranı nedeniyle özellikle şeker hastalığı bulunanların 1 ananas yerine yarım veya çeyrek dilim ananas yemesi de yine yeterli olmaktadır.

Elma

Şekeri ve kolesterolü düşürücü etkisi ile elma diyet yaparken şekerden yana sorun yaşayanların en büyük yardımcılarından birisi olmaktadır. Elmanın içerisinde bulunan ve ‘’Pektin’’ adı verilen lifler, mideye alındığında kolaylıkla çözülmekte ve mide içerisinde büyük bir tokluk hissi yaratmaktadır. Elmanın bu özelliği sayesinde bugün pek çok diyetisyen diyet listelerinde meyve olarak elmayı önermektedir. Ayrıca ana öğünler yerine ara öğünlerde tüketilebilecek olan elma ile yine tok kalınarak kolaylıkla kilo kontrolü sağlanabilmektedir.

 

 

2 Yorumlar

  1. Nesrin

    5 Nisan 2018 at 23:00

    Supersınız

  2. Zeynep

    11 Nisan 2018 at 05:47

    Harikasınız Sayenizde Düzenli Su içmeye başladım teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir