İlkbaharla birlikte artan hava sıcaklıkları pek çok kişide bedensel ve ruhsal değişimlere yol açabilir. Mevsim geçişlerine uyum sağlayamama, en çok bahar aylarında halsizlik ve yorgunluk gibi sorunları beraberinde getirir.

Sabah uyanmakta zorluk ve gün içerisinde halsizlik, kişiyi sosyal ve psikolojik açıdan olumsuz etkiler.

Bahar yorgunluğunun etkilerinden korunmak için ise beslenme ve yaşam tarzınızda yapılacak değişikliklerle metabolizma hızınızı ayarlayabilirsiniz!

1. Daha Sık Yemelisiniz!
Kış aylarında vücut, ısısını koruyabilmek için daha hızlı çalışır. Bahar aylarının gelmesi ile birlikte bu hızda bazı değişimler olur. Bununla birlikte yemek sonrası metabolizma, yiyecekleri sindirmek ve enerjiye dönüştürmek için daha hızlı çalışmaya başlar. Bu durum, metabolizma hızını artırmaya yardımcı olabilir.

Diğer yandan kilo vermek amacıyla yapılan şok diyetler ve gün içerisinde sürekli aç kalma halinde vücut kendini korumaya alır ve enerji yakımını düşürerek yağ depolamaya başlar. Bu durum metabolizma hızının düşmesine neden olur.

Bu açıdan öğün atlamadan ve sağlıklı atıştırmalıklarla destekli, sık aralıklarla oluşturulan bir beslenme planı bahar aylarında hem kilo vermek hem de yavaş metabolizmayı hızlandırmak için faydalı olacaktır.

2. Ağırlık Antrenmanı ve Aerobik Aktivitelerini Birleştirmelisiniz!
Geride bırakılan kış aylarındaki kasvet ile yağ oranları fazlalaşmış, kas oranları düşmüş olabilir. Ancak kas yağdan daha fazla kalori yakar, bu nedenle kas kütlenizi arttırmak kilo vermenize yardımcı olur.

Vücudun kas yoğunluğunu artırmak daha fazla enerji ihtiyacına paralel olarak metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlar. Ağırlık antrenmanı kas inşa etme ve mevcut kasları geliştirme açısından en etkili egzersizdir. Bunun nedeni, ağır bir şeyi kaldırdığınızda kasınızın aslında parçalanması ve daha önce olduğundan daha güçlü ve daha iyi olması için kendini onarmaya çalışmasıdır.

Bu doğrultuda, metabolizmanızı hızlandırmak için tüm büyük kas gruplarınızı 2 veya daha fazla günde çalıştıran ağırlık antrenmanları yapmayı hedeflemelisiniz.

Ağırlık antrenmanları ile güçlendirme çalışmaları yaparken aynı anda vücudun iskelet yapısını da güçlendirmeniz gerekir. Bu noktada, günlük egzersiz programında ağırlık antrenmanlarına yürüyüş, bisiklete binme, fitness, yüzme gibi aerobik aktiviteleri de eklemek kas tonusu ve vücudun genel zindeliğini iyileştirmeye, metabolizma hızını daha kolay artırmaya yardımcı olur.

3. Baharatların Gücünden Faydalanmayı Unutmamalısınız!
Sıcak havaların kendini göstermesiyle birlikte baharatlar çoğu zaman ikinci plana atılabilir. Ancak kendilerine has tat ve aromalarıyla baharatlar, yiyeceklerin lezzetini arttırmak için hem pratik hem de düşük kalorili alternatifler arasındadır.

Ayrıca bazı baharatlar, metabolizmanın hızlanması açısından oldukça etkili olacak doğal kimyasal bileşenler içerir. Özelikle kımızı acı biber, tarçın, zerdeçal, zencefil, kimyon ve karabiber kalori yakımını arttırarak daha hızlı bir metabolizmaya sahip olmanızı sağlayabilir.

4. Daha Çok Su İçmelisiniz!
Su, yeryüzündeki en güçlü çözücülerden bir tanesidir. Bu bağlamda kalorileri işlemek için de vücudunuzun suya ihtiyacı vardır.

Vücut susuz kaldığında hücreler ve organlar gerektiği gibi çalışmaz ve bu durumda metabolizma yavaşlayabilir. Bu nedenle metabolizmayı hızlandırmak için günlük su tüketimini ihmal etmemek gerekir. Çünkü metabolizma söz konusu olduğunda, yeterli derecede su ve sıvı tüketimi ile daha tok hissetmek mümkün olur. Bu durum vücudun yakması gereken kalori sayısını azaltır ve vücut, su kaybını telafi etmek için çalışmak yerine enerjisini kalori yakmaya odaklar ve metabolizma hızı daha üst seviyeye çıkar.

Bu doğrultuda, vücudun sıvı dengesini ideal seviyede tutmak için yeterince su ve sağlıklı şekersiz içeceklerin yanı sıra doğal olarak su içeren taze meyve ve sebzeleri tüketmek faydalı olacaktır.

5. Dengeli Bir Uyku Düzeni Oluşturmalısınız!
Metabolizma hızını etkileyen faktörlerden biri de hiç kuşkusuz uyku düzenidir. Yetersiz uyku, gün içerisinde yorgunluk ve halsizlik hissinin oluşması ve beraberinde kişilerde daha fazla kalori tüketme eğilimine neden olur.

Ayrıca uykusuzluk, vücudun açlık – tokluk sinyallerini düzenleyen ghrelin ve leptin hormonlarının dengesini bozarak hem metabolizmanın yavaşlamasına hem de kilo alımına sebep olabilir.

Diğer yandan fazla uyumak da yine yorgunluk hissini artırır ve metabolizma hızını olumsuz etkiler. Bu nedenle, metabolizma hızını artırmak ve yağ yakarak kilo vermek istiyorsanız, dengeli bir uyku rutinine sahip olmalısınız.

6. Daha Aktif Olmalısınız!
Yiyecek ve içecek yoluyla vücuda aldığınız maddeler metabolizmanızı kesinlikle etkileyebilirken hareket seviyeniz de aynı şekilde fark oluşturabilir. Hareketsiz bir yaşam tarzı metabolizma hızının düşmesine neden olur.

Diğer bir deyişle, her gün ne kadar aktif olursanız, metabolizmanız o kadar hızlı çalışacaktır. Bu nedenle metabolizma hızını arttırmak için, gün içerisinde daha fazla aktif olmaya ve daha çok hareket etmeye dikkat etmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir