İyi bir zihinsel sağlığa sahip olmak çok önemlidir. Fiziksel olarak uygun olmak gibi, zihinsel olarak sağlıklı olmak kendinizi iyi hissetmenizi sağlar; aynı zamanda yaşamın zevklerinden keyif almanızı, sağlıklı büyümenizi ve yeni şeyler denemenizi sağlar.
Zihinsel sağlığı korumak hem kişisel hem de mesleki düzeyde hayatın zor anlarına hazırlanmanın en iyi yoludur.
Zihinsel sağlığı korumak için hayatınızın çeşitli yönleri arasında bir denge kurmanız gerekir. Bunlar; sosyal, fiziksel, mental, ekonomik ve manevi durumlardır.
Bu dengenin sağlanması ve sürdürülmesi günlük dikkat gerektirir. Bazen hayatın zorlukları ve mücadeleleri teraziyi bir yönden diğerine kaydırır. Bu nedenle denge noktasını bulmaya çalışmalısınız. Bu denge zihinsel sağlığın temelidir.
Zihinsel Sağlığı Etkileyen Faktörler
- Kalıtım ya da stres seviyeleri gibi biyolojik faktörler
- Yaşam biçimi, benlik saygısı veya çocukluk deneyimi gibi kişisel faktörler
- Kendi evinin durumu ya da komşularının kaliteli yaşamı gibi fiziksel çevre
- Aile, arkadaşlar ve toplumla olan ilişkilerin kalitesi gibi sosyal çevre
- İstihdam durumu ve yaşam koşulları gibi ekonomik ortam
Kalıtım veya belirli biyolojik özellikler gibi faktörlere karşı hareket etmek olanaksızdır. Bununla birlikte, alışkanlıklarınızı değiştirebilir ve kendinizi iyi bir zihinsel sağlıkta tutmak için bazı önlemler alabilirsiniz.
Her Zaman Kahvaltı ile Güne Başlayın!
Kaç kez “kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu” duydunuz? Buna rağmen, birçok insan kahvaltı yapmaya alışkın değildir. Ne yazık ki, bu çok sağlıksızdır, çünkü bu öğünü atlarsak kan şekerimiz düşecektir. Peki bundan sonra ne olduğunu biliyor musunuz?
Organlarınız, nereden şeker alacaklarını bilmeyerek tehlikeye altına girer, bu nedenle beyne yetersiz besin kaynağı oluştururlar ve yavaş yavaş dejenere olurlar. Daha sonra, gün boyunca daha düşük bir entelektüel performansa sahip olursunuz.
Hatta kan şekerindeki bu düşüşler anksiyete ve depresyon belirtilerine bile neden olabilir.
Yeterince Uyuduğunuzdan Emin Olun!
Vücudunuz doğru miktarda uyku olmadan yenilenemez. Birçok kişi geç saatlere kadar uyumaz ya da stres nedeniyle düzgün uyuyamaz. Bu bir alışkanlık haline geldiğinde, bilişsel süreçleriniz önemli ölçüde etkilenir. Uyku eksikliği, zihninizle ilişkili diğer sorunların yanı sıra stres, depresyon, huysuzluğa ve hatta uzun vadede felçlere yol açabilir.
Zihinsel sağlığınızı korumak için ortalama en az 8 saat uyumanız gerektiğini unutmayın.
Sigara İçiyorsanız, Bırakın!
Sigarayı bırakmak tüm sistemlerinizde sağlığı geliştirecek ve zihinsel sağlığınızı iyileştirecektir.
Psikiyatrik sorunları olan insanları tedavi eden sağlık profesyonelleri genellikle hastalarının sigara içme alışkanlıklarını göz ardı ederler. Bunun nedeni, depresyon, kaygı veya madde bağımlılığı sorunlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olduğunu varsaymalarıdır.
Bununla birlikte, Washington Üniversitesinden yapılan araştırmalar, ruh hali veya bağımlılık sorunları ile mücadele eden insanların sigarayı güvenle bırakabileceğini ve dahası, bu alışkanlığı bırakmanın daha zihinsel sağlık ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
Yeterli Fiziksel Aktivite Yapın!
Oviedo Üniversitesi ve Spor ve Sağlık Rektörlüğü delegesi Profesör Miguel del Valle’ye göre; fiziksel egzersizin zihinsel sağlık üzerindeki etkisi hala araştırılsa da egzersiz merkezi sinir sistemi üzerinde etki eder, proteinlerini stabilize eder ve bu maddelerin dengesinin bozulmasından kaynaklanan hastalıklardan uzak durmasına etki eder.
Ayrıca, hareket halinde olmak sadece vücudunuz için iyi değildir, beyniniz de size teşekkür edecektir. Çünkü daha iyi dolaşım daha sağlıklı bir zihni teşvik eder. Fiziksel aktivite ayrıca stresi azaltmaya ve düşüncelerinizi duraklatmaya yardımcı olur.
Elektronik Cihazlara Ara Verin!
Dijital ekranların aşırı kullanımı, uykusuzluk ve daha yüksek stres ve kaygı gibi problemlerle ilişkilendirilmiştir.
Günümüzde, sosyal etkileşimlerimizin çoğu internet üzerinden yaşanmaktadır. Böylece yaşam hızımız, sosyal ağlara ve benzeri şeylere erişebileceğimiz elektronik cihazlara odaklanır.
Teknolojinin, özellikle de akıllı telefonların sürekli kullanımı, anın içerisinde yaşamamızı engelliyor. Ayrıca görme problemlerine, stres, uykusuzluk, depresyon ve kaygıya da yol açar.
Artık daha iyi zihinsel sağlığı teşvik etmek için uygulamanız gereken bazı günlük alışkanlıkları daha iyi biliyorsunuz. Unutmayın: bazı küçük değişiklikler yaparak bile iyi zihinsel sağlığın tadını çıkarmak için yaşam kalitenizi büyük ölçüde artırabilirsiniz.