Boyun ağrısı çok yaygın görülen bir sağlık sorununu oluşturmakta ve her cins ve yaşta insanda görülebilmektedir. Her 3 kişiden biri hayatı boyunca en az bir kez boyun ağrısı çeker. Bu ağrıların büyük bir çoğunluğu hafif şiddette ve geçici özelliktedir. Nadiren çok ağrılı, hatta özürlülüğe neden olacak kadar ağır da olabilir.
Günümüzde özellikle masa başında çalışanlarda, bilgisayar kullananlarda boyun ağrısı yaygındır. Boyun ağrısı görülme sıklığı yaşın ilerlemesiyle birlikte artar. Günlük yaşamdaki gerilimler ve iş stresi boyun ağrısını arttırır.
Boyun ağrılarına karşı bireylerin günlük yaşam içerisinde gerçekleştirdiği fiziksel aktiviteler, ağrıların azalmasını sağlayarak yaşam standardını olumlu yönde etkileyebilir.
Üstelik spor salonlarına ya da komplike spor aletlerine ihtiyaç duymadan, yalnızca birkaç basit hareketle boyun bölgenize gereken egzersiz desteğini kolaylıkla sağlayabilirsiniz.
Boyun Bölgesi Neden Ağrır?
Boyun bölgesinde hissedilen ağrıların en önemli nedeni yanlış hareket yapılması veya hareketsizliktir. Bunların yanı sıra doğuştan kas hastalığı olan kişilerde de sık görülür. Kas gevşetici krem veya jel kullanımı bu kişilerin sıkça başvurduğu yöntemler arasındadır.
Boyun ağrılarına neden olan diğer sebepler farklılık gösterebilmektedir. Bu problem, özellikle bazı meslek gruplarında daha sık görülür.
Masa başında hareketsiz çalışmak, uzun süreli bilgisayar kullanmak, saatlerce araba kullanmak, tek kolda ağır çantalar taşımak boyun omurlara ve kaslara baskı yapar bu da boyun bölgesinde ağrıya sebep olur.
Rüzgara maruz kalmak, bebeği tek kol üzerinde uzun süre emzirmek ve ağır ev işi yapmak da boyun ağrılarının sebepleri arasındadır.
Boyun Egzersizleri Neden Önemlidir?
Çalışma ortamınızın vücut postürünüzü korumanıza elverişli olmayışı, yatarken kullandığınız yastığın yanlış seçimi ve uzun süreli hareketsizlik gibi fiziksel sağlığı olumsuz yönde etkileyen sebepler, özellikle boyun ve omur bölgesinin kısa süre içerisinde bu durumlardan etkilenmesine zemin hazırlar. Bununla birlikte boyun, genellikle göz ardı edilen bir bölge olduğu için bireyler o bölgenin rahatlatılamamasına bağlı pek çok problemle karşı karşıya kalabilir.
Boyun bölgesi için uygulanan rutin egzersiz hareketleri, yalnızca o bölgenin rahatlamasına katkı sağlamaz. Bunun yanı sıra baş, omuz ve sırt bölgesi için de gereken desteği sağlar. Bu nedenle zaman ya da mekan sınırlaması olmadan, gün içerisinde kendinize zaman ayırarak boyun egzersizlerinizi gerçekleştirebilir ve fiziksel sağlığınıza katkı sağlayabilirsiniz.
Boyun Ağrısı İçin Düzgün Bir Duruş: Ayaklarınız kelebek pozisyonunda yere oturtun. Sırtınız mümkün olduğunca düz olmalıdır ve omuzlarınız rahat olmalıdır. Bu oturuş herhangi bir nedenden dolayı rahatsızlık veriyorsa bir sandalye kullanmayı deneyebilir ve arkaya yaslanabilirsiniz. Duruşunuzu değiştirmeden konsantre olun ve yavaşça üç kez nefes alıp verin. Burnunuzda çıkmadan önce hava göğsünüzde dolaşıyormuş gibi hissetmelisiniz. Rahatlayın. Şimdi ağrının yerini tespit edin.
Omuzlar Yukarıda: Omuzlarınızı yavaşça geri atın. Nefes alıp veriş hızınızı değiştirmeden duruşunuzu düz tutun. Her tekrarda nefes alıp verin. Durumunuza bağlı olarak 10 ila 15 kez tekrarlayın.
Boynunuzu Eğin: Bu egzersiz için ayakta durun. Sırtınız dik ve nefes alıp vermeye konsantre olmuş bir şekildeyken boynunuzu yavaşça sol tarafa doğru eğin. 3 tekrardan sonra sağ tarafa eğin ve bunu 2 defa tekrar edin.
Başınızı Eğin: Bu egzersiz için, kulağınız omzunuza gelene kadar hafifçe sola doğru başınızı eğin. Yardımcı olması için sol elinizi kullanın. 15 saniye bu pozisyonda bekleyin. Aynı adımları sağ taraf için de tekrarlayın. Her iki tarafı yedişer kez tekrarlayın.
Başınızı Bükün: Bir önceki egzersiz gibi bu sefer ayaklarınıza bakacak şekilde başınızı elinizle hareket ettirin. Bu pozisyonda iki saniye kalın. 15 kez tekrarlayın.
Başınızı Geriye Atın: Nefesinizi tutarken tavana bakmak için başınızı geriye doğru atın. Nefes alın ve nefes verin. Sonra başınızı yavaş yavaş sola çevirin ve ardından sağa döndürün. Bu hareketi 15 kez tekrarlayın.
Kelepçeli Pozisyon: Sırtınızı düz tutun. Soldaki elinizle, sanki kelepçeliymişsiniz gibi sırtınızın arkasından sağ elinizi tutun. Başınızı aynı tarafa doğru eğin ve ellerinizi sağa çekerken yavaşça nefes alın ve verin. 10 saniye bu pozisyonda kaldıktan sonra sol taraf geçin ve aynı hareketi yapın. Her iki tarafı 2 kez tekrarlayın.
Eller Başın Üzerinde: Kafanız yukarı bakacak şekilde ve sırtınız düz bir şekilde ellerinizi başınızın üzerine koyun. Boynunuzu hafifçe gerin, başınızı kaldırın, nefes alın ve sol omzunuzu kaldırın. Sonra nefesinizi verin ve omzunuzu indirin. Aynı şeyi sağ omuz için de uygulayın. Her iki taraftı 5 defa tekrarlamanız yeterlidir.
Eller Boyun Arkasında: Ellerinizi boynunuzun arkasına koyun. Kollarınızı iki tarafa doğru uzatın, derin bir nefes alın ve başınızı kaldırın. Bu pozisyonda 10 saniye kalın ve başınızı aşağı eğerken nefes verin. Kollarınızı kapatın ve dirseklerinizin birbirine dokunmasına izin verin. 10 saniye bekleyin ve dirseklerinizi ayırın. Nefes alın, başınızı kaldırın ve bu hareketi 7 kez tekrarlayın.
Boyun Ağrıları Yaşamanızı Engelleyecek Öneriler!
- Sert bir yatak üzerinde uyuduğunuzdan emin olun.
- Ağır bir şey taşıyacaksanız önlem alın.
- Omurganıza zarar verebileceği için yüz üstü uyumaktan kaçının.
- Çok kalın yastık kullanmayın.
- Duruşunuzu düz tutmayı unutmayın.
- Stres seviyelerini kontrol etmek ve kaslarınızı harekete geçirmek için spor yapın.
- Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın. İşiniz çok fazla oturma veya ayakta durmayı gerektiriyorsa, kaslarınızı germek için sık sık ayağa kalkın.