Sağlıklı bir hayat ve güzel bir fizik için egzersizlerimizin yanında beslenme düzenimize de dikkat etmemiz gerekmektedir. Beslenme düzenimizden başta tatlılar olmak üzere çoğu sevdiğimiz besini ne yazık ki çıkarmak zorunda kalabiliriz. Ancak hiç beklemediğimiz besinler kullanım miktarı aşılmadığı taktirde oldukça yararlı olabilmektedir. Fıstık ezmesi de bu besinlerden bir tanesi!

Yer Fıstığı Ezmesinin Faydaları

Fıstık ezmesi içinde bulunan mineraller açısından oldukça besleyicidir. E vitamini, protein, potasyum ve yararlı yağlar bakımından yer fıstığı ezmesi çok zengindir. Kalbe iyi gelen sağlıklı yağlar içerdiğinden kalp hastalıklarına yakalanma riskini de azalttığı söylenir. İçeriğindeki doymamış yağlar sayesinde insülin duyarlılığınız artacaktır ve bu sayede de tip 2 diyabete yakalanma riskinizi azalatacaktır.

Ortalama 60 gr fıstık ezmesinin içerisinde 7 gr protein bulunmaktadır. Bildiğiniz gibi protein kas kütlesinin sağlıklı kalabilmesi için olmazsa olmazdır. Normal dönemde bir bireyin kg başına ortalama 1 gr protein ihtiyacı bulunmaktadır ancak protein ve kalori ihtiyacı günlük yapılan fiziksel yoğunluğa göre de değişiklik göstermektedir. Potasyum eksikliğinde vücutta kas krampları yada yorgunluk meydana gelebilmektedir. Sabahları yiyeceğiniz iki yemek kaşığı fıstık ezmesi bu ihtiyacınızın yarıdan fazlasını karşılayabilecektir.

Fıstık ezmesinin faydalarından biri de kolesterol oranın olmamasıdır.  İçindeki kolestrol miktarı sayesinde kolesterol seviyesi yüksek şekerlemelere ihtiyaç duymadan hem şeker ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz hem de kalp damar sağlığınızın korunmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin tatlı hazırlarken şeker yerine fıstık ezmesi kullanmanız sizin sağlıklı olacaktır. Bunların yanında fıstık ezmesi yüksek antioksidan özelliğe sahip olduğu için vücudunuzun kanserojen etkilere karşı korunmasına da destek olabilmektedir.  İçinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde cildinizin, tırnaklarınızın ve saçlarınızın sağlıklı kalmasına da yardımcı olacaktır. Sindirim sisteminizin düzenlenmesine yardımcı olması kabızlık riskini de önleyecektir.

Fıstık ezmesinin diyetlerde kullanılmasının bir nedeni içinde bulunduğu lif miktarıdır. Fıstık ezmesi lif kaynağı olduğundan dolayı tok tutma özelliğine sahiptir. Ancak miktarını fazla abartmadan tüketmelisiniz. Aksi taktirde kilo almanıza sebep olacaktır.Bir fincan ya da yaklaşık 125 g fıstık ve fıstık ezmesi sırasıyla 12 g ve 20 g diyet lifi içermektedir. Diyet lifi eksikliği, kabızlık , şeker hastalığı, kolestrol ve çeşitli kalp hastalıkları gibi çeşitli sağlık sorunları ve hastalıklarına neden olabileceğinden, diyet lifi diyetimizin en önemli bölümlerinden biridir.

fıstık ezmesi ile ilgili görsel sonucu

Tüketilirken Dikkat Etmeniz Gereken Özellikler

  • Bir çorba kaşığı fıstık ezmesinde 8 gram yağ, 99 kalori, 4 gram protein ve 3 gram karbonhidrat bulunur.
  • Fıstık ezmesi hacimlenme dönemi dışında kullanılması tavsiye edilmez. Çünkü içeriğindeki protein kadar yağ ve karbonhidrat da barındırır.
  • Fıstık ezmesini protein barındıran besinlerle tüketmek, vücut için yararlı olan yağların sindirimini yavaşlatır ve kas kaybını engeller.
  • Doymamış yağ bakımından oldukça zengindir, kalp hastalığı riskini azalttığı kanıtlanmıştır.
  • Yapılan iki araştırmaya göre, haftada 5 kaşık ve daha fazla yer fıstığı ezmesi yiyenler, nadiren veya hiç yemeyenlere oranla %30 daha az safra kesesi taşı oluşturma riskine sahiptirler.
  • Yer fıstığı ezmesi, Niyasin açısından en zengin besinlerden biridir. Yapılan araştırmalara göre yiyeceklerden niyasini çok alan insanların %70 oranında Alzheimer’a yakalanma riskinin azaldığı görülmüştür.
  • Yer fıstığı tüketimi, tip II diyabet riskini de azaltmada faydalı olabilir. Yer fıstığı sadece protein içermemekte olup aynı zamanda doymamış yağlar da içermektedir. Doymamış yağlar insülin duyarlılığını arttırabilmektedir.

Evde Fıstık Ezmesi Hazırlayın

  •  Öncelikle acı bir tat bırakmaması için kavrulmuş fıstıklar tek tek kabuklarından ayrılır.
  • Kabuklarından ayrılan fıstıklar keskin bıçaklı bir robotta kıvam alıncaya kadar ezilir.
  • Fıstık, oldukça yağlı olduğu için parçalara ayrıldıkça sürülecek kıvamı ekstra yağ eklemeye gerek olmadan alacaktır.
  •  İsteğe bağlı olarak içine bal veya pekmez de ekleyebilirsiniz.
  • Karışımı hava almayan bir kavanoza aldıktan sonra fıstık ezmeniz hazır olacaktır.

fıstık ezmesi ile ilgili görsel sonucu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir