Bildiğiniz üzere 1-31 Ekim arası Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak bilinmektedir.

Amerikan Kanser Derneği  tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, gün içerisinde bir saat yürüyüş yapan kadınlarda, meme kanseri görülme riski %14 daha az olmaktadır. Öte yandan benzer araştırmalar, egzersizin kanseri yenen kişilerde hastalığın yeniden tekrarlamasını %20 oranında azalttığını göstermektedir. Çalışmaya, fiziksel olarak aktif olduğunu belirten ve menopoz döneminin son geçiş evresinde olan yaklaşık 74 bin kadın katılmıştır. Araştırmadan, her gün yoğun tempolu fiziksel aktivite yapan kadınların meme kanserine yakalanma riski %25, günde en az bir saat yürüyüş yapan kadınların yakalanma riskinin ise %14 daha az olduğu sonucu çıkmıştır.

Araştırmacılar kadınların boş zaman aktivitesi olarak yürüyüş yapmasının koruyucu yararlarına da dikkat çekmiştir. Egzersizin diğer formları olmadan sadece yürüyüş yapmak bile kadınları meme kanserinden önemli oranda korumaktadır. Yürüyüşün yararlarını inceleyen araştırmaya göre, yürüyüş yapmak ayrıca yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet riskini de önemli oranda azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Çalışmanın sonuçlarıyla ilgili olarak Tıbbi Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gökhan Demir, şu bilgileri verdi: “Meme kanserinde düzenli egzersiz ve ideal kilonun korunması son yıllarda giderek önem kazanmaktadır. Daha önceki yıllarda yapılan çalışmalar meme kanseri geçirmiş hastalarda düzenli egzersiz yapmanın ve ideal kiloyu korumanın hastalığın tekrarlama riskini yaklaşık %20 civarında azaltabildiğini göstermiştir. Daha sonraki yıllarda yapılan çalışmalar hem bu bilgiyi doğruladı hem de düzenli egzersiz yapan ve ideal kilosunu sürdüren kadınlarda meme kanserine yakalanma riskinin de azaldığını gösterdi. Kadınlarda vücut yağ kitlesi önemli bir östrojen kaynağıdır. Düzenli egzersiz ve ideal kilonun korunması kansere karşı ek  koruyuculuk sağlar. Düzenli egzersiz aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir.”

Siz de meme kanseri riskine karşı her gün en az yarım saat yürüyün!

Adımlarınızı paylaşmayı unutmayın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir