Havalar soğuduğu zaman içgüdülerimiz bizi iç mekanlarda kalmaya zorlar. Sıcak bir oda, güzel yemekler ve yumuşak eşofmanların rahatlığı bize iyi gelir ancak neden dışarı çıkmak gerek? Son dönemlerde yapılan araştırmalar, insanların hayatlarının büyük kısmını iç mekanlarda geçirdiğini gösteriyor ve işyerinde 8 saatten fazla vakit harcarken, işe gidip gelirken ve evde televizyon izlerken hep iç mekanlardayız.

Bu nedenle pek çok kişinin doğayı televizyonlarda daha fazla gördüğünü gösteren araştırmalar mevcut. Bu sadece çok kötü bir tablo değil, aynı zamanda doğanın ve dış mekanların sağlığımıza sağladığı faydaların da boşa gitmesi.

Dışarıda Olmanın Sağlığa Faydaları

Daha İyi Hava Kalitesi

 

Kirlilik, mevsimsel alerjiler ve çok sayıda insan, bazılarımızın mümkün olduğunca iç mekanlarda kalmasına neden olur. Ancak içeride daha temiz bir hava olduğunu düşünüyorsanız, iç mekanlardaki hava kirliliğinin dışarıdaki havadan 10 kat daha fazla olabileceğini bilmelisiniz.
Pek çoğumuz kirliliği fabrika dumanları ve egzoz gazları olarak düşünür ancak iç mekanlardaki hava kirliliği de oldukça yaygındır ve evlerimizdeki hava genelde dışarıdakinden daha kirlidir. Yetersiz havalandırma, boyalar, kimyasallar ve çöpler, evin havasını aslında kirli yaparlar. Bu nedenle bir an evvel dışarı çıkmak gerek.

D Vitamini Alın

Modern insanın en büyük problemlerinden birisi D vitamini eksikliği. Onun diğer vitaminlerden en büyük farkı, vücudumuz tarafından üretilebilmesi ve bu nedenle besinlerden alma zorunluluğu olmaması. Lakin bunun için bedenimizin doğrudan güneşe maruz kalması gerekiyor.
Eğer yeterince dışarı çıkmazsanız, beden D vitamini için yeterli gün ışığını bulamaz. Bu nedenle mümkünse her gün 10-15 dakika boyunca korunmasız bir şekilde güneş ışığı almak gerekiyor.

Kış Depresyonuna Karşı Gelin

Kış depresyonu, sonbahar veya kış aylarında ortaya çıkabilmektedir ve özellikle kışın çok ciddi düzeylere ulaşmaktadır. Uzmanlar tam sebebini bilmiyorlar ancak ışık ve D vitamini yetersizliğinin bir rolü olduğu düşünülüyor.
Kış depresyonuna sahip olmasanız bile, soğuk günlerde doğal bir ışık ruh halinizi etkileyebilir. Bu etkiden faydalanmak için her gün dışarı çıkmalısınız.

Orman Banyosuna Dalın

Orman banyosu olarak adlandırılan tabir, kamp yapmayı oldukça andırıyor ve şehirlerin kalabalık hayatından uzak doğal noktalarda vakit geçirme anlamına geliyor. Doğada vakit geçirmek enfeksiyon ve tümör hücreleri ile savaşan akyuvarların adedini arttırırken, kan basıncını düşürüyor, stresi azaltıyor.

Kaygılardan Kurtulun

Herhangi bir konuda kaygı mı hissediyorsunuz? Biraz dışarıya çıkmak size iyi gelebilir. Araştırmacılar, doğada ve dışarıda olmanın kaygıları azalttığını ve iyi hissettirdiğini belirtiyorlar. İç mekanlardan kaçmak ve dışarı çıkmak, yaratıcılığınızı da arttırabilir.

Toprağa Basın

Toprağa basmak, çıplak ayakla dünyanın enerjisine bağlanmanızı sağlar ve ayaklarımızdan yeryüzündeki enerjinin aktarımını sağlar. Toprağa basmanın iyi uyku, azalmış inflamasyonlar ile ciddi bir bağlantısı mevcuttur.

Dışarıda Nasıl Vakit Geçirmeli?

Egzersiz yapın: Sporunuzu, yoga seanslarınızı ve gezilerinizi parklarda, dış mekanlarda gerçekleştirin.

Yürüyün: Öğle vakti biraz dışarıda yürümek veya telefonda konuşurken dışarıda dolaşmak size iyi gelecektir.

Dışarıda yiyin: Dış mekanlara sahip yerlerde yemek yiyebilirsiniz.

Mevsimsel aktivitelere katılın: Dışarısı soğuksa, karla oynayın, sıcaksa güzel bir yürüyüşe çıkın veya spor oyunlarını oynayın. Mevsim ne olursa olsun her mevsime uygun bir dışarı aktivitesinin bulunduğunu unutmayın.

 

2 Yorumlar

  1. Muhammet

    26 Aralık 2017 at 21:46

    Çok eğitici ve bilgilendirici bir yazı olmuş elinize sağlık

  2. Akif Başol

    7 Mart 2019 at 23:39

    Gerçekten sade ve etkiliyeci bilgiler sunulmuş, insanın bunları uygulama arzusu artıyor..Teşekkürler..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir