Detoks yani tam adıyla detoksifikasyon, vücudun toksinleri nötralize etmesi ve yok etmesindeki doğal süreçtir. Toksinler, normal hücre aktivitesinden (amonyak, laktik asit ve homosistein gibi) kaynaklanan atık ürünler ve çevremizdeki yiyecekler-içecekler ile maruz kaldığımız kimyasal maddeler gibi vücut dokusuna zarar verebilecek maddelerdir.

Karaciğer, bağırsaklar, böbrekler, akciğerler, deri, kan ve lenfatik sistemler toksinleri daha az zararlı bileşiklere dönüştürmek ve vücuttan atmak için birlikte çalışır.

Kendinizi çevrede bulunan tüm toksinlerden korumanın pratik bir yolu yoktur. Hayatınızın geri kalan kısmında kapalı bir odada yaşamak gibi bir şansınız olmadığı için başka yollara başvurmalısınız.

Neyse ki bazı toksinleri ve kirleticileri vücuttan atmanın yolları vardır. Vücudunuzun doğal detoksifikasyon süreci ile yok edemediğiniz bazı toksinler için detoks programlarına bakmak fayda sağlar.

Detoks aslında vücudun temel fonksiyonudur. Detoks programları vücudun bu fonksiyonunu iyileştirmesine ve optimize etmesine yarar. Bu, vücudumuza koyduğumuz toksin miktarını azaltarak ve aynı zamanda vücudumuzun detoksifikasyon ve eleme sistemlerini gerektiği gibi çalışması için gereken besinlerle destekleyerek yapılır.

Detoks bir arınmadır, uzun süreli yapılan bir diyet türü değildir.

Kimler Hangi Durumlarda Detoks Yapmalıdır?

  • Vücut bakımına ve temizliğine önem verenler,
  • Düşük enerji ve yorgunluk hissedenler,
  • Kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunları yaşayanlar,
  • Kilo alımı, aşırı beslenme ve iştah sorunları yaşayanlar,
  • Kötü bağışıklık sistemi nedeniyle sık sık hastalanan kişiler,
  • Sağlıksız yaşam tarzını benimseyenler,
  • Aşırı stres sahibi kişiler,
  • Uzun süre sigara, alkol ve ilaç kullanmış kötü alışkınlıklara sahip kişiler detoks yapmalıdır.

Detoks, kelime anlamıyla çok hoşlanılan bir kelime değildir. Ancak lezzetli malzemeler ile hazırlayacağınız detoks tarifleri, işinizi oldukça kolaylaştıracaktır!

Birbirinden Lezzetli Detoks Tarifleri

  • Ananas ve Zencefilli Detoks Tarifi!

Ananas detoks tarifleriniz için harika bir içeriktir. İdrar söktürücü ve anti-enflamatuvar özellikleri sayesinde ödemin ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.

Malzemeler: 4 dilim ananas, yarım bardak pirinç sütü (125 ml), yarım yemek kaşığı rendelenmiş zencefil (2.5 gram)

Hazırlanışı: Ananası küp küp dilimleyin ve miksere atın. Ardından, pirinç sütü ve zencefili ekleyip birkaç dakika karıştırın. İyice karıştığından ve topaklanmadığından emin olun.

  • Pancar ve Limonlu Detoks Tarifi!

Pancarın sindirime yardımcı özellikleri limon suyunun alkali etkisi ile birleşince harika bir detoks tarifi elde edebilirsiniz. Bu özellikler sayesinde artıkların vücuttan atılmasına yardımcı olur ve kandaki pH derecesinin yeniden dengelenmesini sağlarlar.

Malzemeler: 1 adet orta boy pancar, 2 adet kabuğu soyulmuş limon, yarım çay kaşığı rendelenmiş zencefil (2.5 gram), 1 bardak su (250 ml)

Hazırlanışı: Pancarı ve limonları kesip miksere koyun. Zencefil ve suyu ekleyin ve maksimum hızda karıştırın.

  • Rezene, Salatalık ve Kerevizli Detoks Tarifi!

Yeşil meyve ve sebzeler detoks tariflerinim temel malzemelerindendir.
Daha fazla klorofil ve antioksidan içerdikleri için, vücudu arındırmak ve serbest radikallerden korumak için harika seçeneklerdir.

Bu tarifte sindirime yardımcı ve metabolizmayı hızlandırıcı besin dolu üç gıdayı, rezene, salatalık ve kerevizi karıştıracağız. Bu smoothie açlığınızı kontrol etmenizi ve ödemden kaynaklı enflamasyonu rahatlatmanızı sağlayacak.

Malzemeler: Yarım rezene, 1 adet salatalık, 2 sap kereviz, 1 bardak su (250 ml)

Hazırlanışı: Malzemeleri doğrayın ve suyla birlikte mikserde karıştırın. Pütürsüz bir karışım elde edene dek karıştırmaya devam edin.

  • Yaban Mersini ve Böğürtlenli Detoks Tarifi!

Yaban mersini antioksidanlar açısından zengindir ve vücudu toksinlerden ve idrar yolu enfeksiyonundan korumaya yardımcı anti-enflamatuvar özelliklere sahiptir. Böğürtlen ve limonun güçlü etkisiyle birlikte detoks diyeti için harika bir smoothie elde edeceksiniz.

Malzemeler: 1 bardak yaban mersini suyu (250 ml), 1 adet limonun suyu, yarım kase böğürtlen (100 gram), 1 bardak Hindistan cevizi suyu

Hazırlanışı: Tüm malzemeleri miksere koyun ve iyice karıştırın.

  • Lahana, Elma ve Limonlu Detoks Tarifi!

Bu smoothienin alkalileştiren ve idrar söktürücü özellikleri sağlığınız için çok faydalıdır. Reflü ve mide ekşimesine iyi gelmekle birlikte, fazla sıvının atılmasını da kolaylaştırır. Ayrıca bağırsak geçişlerine katkı sağlar ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Böylece detoks diyeti için harika bir smoothie tarifi daha edinmiş oldunuz. Kalorisi oldukça düşüktür ve kilo vermeye çalışan kişiler için harika bir seçenektir.

Malzemeler: Yarım lahana, 2 adet elma, bir limonun suyu, 1 bardak su (250 ml)

Hazırlanışı: Tüm malzemeleri doğrayın ve limon suyu ve su ile birlikte miksere koyun. Ardından, birkaç dakika boyunca tüm malzemeler iyice bütünleşene dek karıştırın.

1 Yorum

  1. Hatice

    19 Aralık 2020 at 09:14

    Hepsi çok yararlı teşekkürler ben zayıfladığım halde vücudumdaki yağ oranını azaltamıyorum oysa yağsız ve sizin spor programını takip efiyorum ne yapmalıyım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir