Binlerce yıldır insanların temel gıdalarından biri olan süt, içeriğindeki zengin besin maddeleri dolayısıyla vazgeçilmezdir. Sütte yer alan protein, mineral, vitamin ve yağlar büyümeye yardımcı olurken, yaşam boyu fiziksel ve zihinsel gelişime de katkıda bulunur. Sütün faydaları göz önünde bulundurulduğunda, süt içme alışkanlığı kazanmak oldukça önemli.

Ne var ki, süt içmek kimi zaman mide ağrısı, gaz, sancı, şişkinlik gibi mide ve bağırsak problemlerine neden olabiliyor. Çünkü süt şekeri olarak bilinen laktoz, kolay sindirilemiyor. Bu noktada yardımımıza rahat içilen ve süt tüketimi sonrası oluşan problemlerin önüne geçmek için üretilen laktozsuz süt koşuyor. Peki laktozsuz süt nedir, nasıl içilir, kimler laktozsuz süt içebilir? İşte süt tüketimi ve laktozsuz süt hakkında merak ettiğiniz her şey.

Süt, neden temel besin kaynağıdır?

Süt, içeriğindeki protein, mineral, yağ asitleri ve vitaminler ile vazgeçilmez bir besindir. Süt vitaminleri özellikle büyüme çağında büyümeyi olumlu yönde desteklerken, hastalıklara karşı direncinizi de arttırır. Kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyumun da temel kaynağı olan süt; hücre ve doku oluşumu ve onarımında da görev alır. Süt proteinleri cildinizi güzelleştirirken, saç ve tırnak sağlığının korunmasına da destek olur. Tüm bunların yanı sıra süt, zeka gelişiminin yanı sıra deri ve göz sağlığında etkili olan B2 vitaminin yanı sıra B12 ve A vitaminlerinin de en iyi kaynağıdır.

Bir bardak süt (200ml), 11-18 yaş grubundaki gençler arasında kızların kalsiyum ihtiyacını %25, erkeklerinse %31’ini karşılar. 1 litre sütte ortalama 36 gram süt yağı, 38 gram protein, 52 gram karbonhidrat, 7 gram mineralin yanı sıra suda ve yağda çözünen vitaminler bulunur.

Süt içmezsek ne olur?

Süt ve süt ürünleri tüketildiğinde ortaya çıkan problemleri önlemek için süt tüketimini sonlandırmak doğru bir yaklaşım değildir. Süt tüketimine ara verdiğimizde, sütte yer alan başlıca besin kaynakları ve faydalarını da hayatımızdan çıkarmış oluruz.

Laktoz intoleransı nedir, belirtileri nelerdir?

Laktoz intoleransı sütte bulunan laktoz şekerinin sindirilememesi anlamına gelirken, çoğunlukla laktoz sindiriminden sorumlu laktaz enziminin ince bağırsakta eksik olmasından kaynaklanır. Bağırsaklarınızda laktazın eksik olması durumunda laktoz parçalanamaz, yani süt şekeri tolere edilemez. Bu durumda ortaya çıkan mide ve bağırsak rahatsızlıkların sebebi olarak da tanımlayabileceğimiz laktoz intoleransı, vücutta laktaz üretiminin az olmasından kaynaklanabileceği gibi, üretimin zamanla azalmasıyla sonradan da oluşabilir.

Laktoz intoleransının başlıca belirtileri şişkinlik, gaz, ishal, mide bulantısı ve mide krampları olarak sıralanabilir. Laktoz içeren bir ürün tüketildikten sonra yaklaşık 30 dakika ile 2 saat arası ortaya çıkan bu belirtilerin şiddeti, bünyenin laktozu tolere edebilme gücüne göre değişkenlik gösterebilir. Laktoz intoleransınız olup olmadığını test etmek için, süt ve süt ürünleri tüketimini 2 hafta kadar durdurarak şikayetlerinizi gözlemleyebilir, uzman bir doktora danışarak laktoz intoleransınızı test ettirebilirsiniz.

Laktozsuz süt nedir, nasıl üretilir?

Laktozsuz süt, laktaz enzimi ilave edilmiş süttür. Süt şekerinin bağırsaklarda kolayca tolere edilebilmesini sağlayan laktaz enzimi, laktozun yarattığı problemleri de ortadan kaldırır. Sindirim esnasında süt şekeri laktozun, glikoz ve galaktoza ayrılması, bağırsaklardaki laktaz enzimi ile gerçekleşir. Laktozsuz süt üretiminde ise mikroorganizmalardan elde edilen laktaz enzimi kullanılır. Süte doğal laktaz enzimi ilave edilerek laktozun paketleme aşamasında parçalanması sağlanır.

Böylelikle süt besin değerini kaybetmez, laktoz glikoz ve galaktoza dönüşür, laktozsuz süt olarak sunulur. Bu şekilde sütün özellikle laktoz intoleransı olan bünyelerde sindirimi kolaylaşırken, laktozsuz sütler besin değerlerini de korur. Laktozsuz süt, diğer sütlerle aynı besin değerlerine sahip olmakla birlikte; eklenen doğal laktaz enzimi süt şekerini daha küçük parçalara ayırdığından, tadı diğer sütlere göre daha tatlı olarak algılanabilir.

Kimler laktozsuz süt içebilir?

İçerdiği protein, kalsiyum ve vitaminler bakımından diğer sade sütlerle aynı olan laktozsuz süt, laktoz dayanıksızlığı sebebiyle yaşanan şikâyetlerin yanı sıra; diyeti sırasında şişkinlik hissetmek istemeyenler, hafif ve sağlıklı beslenmeyi önemseyenler, hamileler ve emziren anneler tarafından da tercih edilebilir. Süt keyfinizden vazgeçmemek ve sütün tüm faydalarından yararlanmak için İçim Rahat laktozsuz sütü içebilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir