İradenize ve sağlıklı beslenme programınıza ne kadar sıkı sıkıya bağlı kalsanız da bazen ipin ucunu kaçırabilirsiniz. Yılbaşı geceleri ise tam da burada işin içine girebilir! 🙂

Yılbaşı gecesi denilince herkesin aklına bol kalorili çeşit çeşit yiyecekler, tatlılar ve atıştırmalıklar gelir. Bu durum yılbaşı gecesini hem dışarıda kutlayacaklar için hem de evde kutlayacaklar için geçerlidir.

Yılbaşı sofrasında kilo almamak için yapılması gerekenler hakkında önceden bilgi sahibi olursanız ona göre önleminizi alabilirsiniz. Ayrıca diyette olmanız ve formunuzu korumak istemeniz, yılbaşında hiçbir şey yemeyeceğiniz anlamına gelmez.

Daha sağlıklı ve kalorisi düşük alternatiflerle, yılbaşı gecelerini daha az zararla atlatmanız mümkün.

Bu sebeple AdımSayar Ailesi olarak, sizler için yılbaşı gecelerinde tüketebileceğiniz lezzetli ve kalorisi düşük birçok atıştırmalık tarifi hazırladık!

 

 

Patlamış Mısır
Mısır; yazın haşlanmışı, közlemesi, kışın ise patlamışı ile kesinlikle beslenme kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Mısır tam anlamıyla lif zengini bir besindir. Bu bakımdan metabolizmayı hızlandırır ve bağırsakların daha iyi çalışmasına yardım eder. Ayrıca kan şekerini dengeler ve uzun süre tok kalmanızı sağlayarak gereksiz kalori almanızın önüne geçer.

Patlamış mısır, atıştırmalık yiyeceklerin çoğuna kıyasla lif açısından yüksek, kalori açısından ise düşüktür. Yani söylendiği gibi kilo yapmaz ve zararlı değildir. Tabii fazladan yağ ile hazırlanmadığı sürece!

Kısacası yağsız ve çok az tuzla hazırlanan 2 avuç dolusu patlamış mısır, sadece 31 kaloridir. Yılbaşı gecelerinde kilo almanıza sebep olmadan lezzetiyle gönlünüzü fethedecek patlamış mısırı, gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz! 🙂

 

 

Yoğurt ve Yaban Mersini
Yoğurt ve yaban mersini ile hazırlayacağınız bir kase, sizin için yılbaşı gecesinde şerbetli ve sütlü tatlılara en iyi alternatiflerden bir tanesidir. Tatlı ihtiyacınızı karşılayacak olan bu formül, aynı zamanda formunuzu korumanızı ve yılbaşı gecesini fazladan kalori almadan geçirmenizi sağlar.

Yoğurt günlük tüketmeniz gereken protein ihtiyacınızın bir bölümünü karşılarken, aynı zamanda probiyotik içeriği ile hem hazımsızlığı önler hem de metabolizmanızın çalışma hızını artırır.

Yaban mersini ile tatlandıracağınız yoğurt, böylece lifli içeriği ile tokluk sağlayarak yılbaşı gecesinde gereğinden fazla kalori alımınızın önüne geçer.

Not: Bu tarifte yabanmersini yerine böğürtlen çeşitlerini kullanabilirsiniz. Dilerseniz 1 avucu geçmeyecek şekilde kuruyemişler ekleyerek hem doyuruculuğunu artırabilir hem de gözünüze daha fazla hitap etmesini sağlayabilirsiniz.

 

 

Lor Peyniri ve Ananas
Sadece yılbaşı gecelerinde değil, hayatının her alanında kullanabileceğiniz efsane bir atıştırmalık önerisiyle geldik!

Lor peynirinin düşük yağ içeriği ve yüksek protein içeriği, onun harika bir sporcu besini olmasını sağlar. Bununla birlikte ananas, bol lifli yapısı sayesinde kısa sürede tokluk hissetmenizi sağlarken açlık krizlerinizin önüne geçer. Bol lif içeriğinin yanı sıra çok sulu bir meyve olan ananas, bol su içeriği sayesinde kolay acıkmayı da engeller. Kısacası ananasın içeriğindeki lifler uzun süre tok kalmanızı sağlarken, içerisinde bulunan bol miktardaki su da midenizdeki tokluk hissini artırır.

Bir kase içerisinde hazırlayacağınız ananas dilimleri ve lor peyniri karışımıyla, formunuzu korurken harika bir yılbaşı gecesi geçirebilirsiniz!

 

 

Bitter Çikolata
Çikolata, diyete giren ve formunu korumak isteyen kişilerin ilk vazgeçtiği besinlerden bir tanesidir. Bunun sebebi olarak kalori içeriğinin yüksekliği ortaya konur. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalara göre, alınan kalori miktarı kadar kalori türünün niteliğinin de vücudun yağ metabolizmasında farklılık oluşturduğu saptanmıştır.

Kakaoda bulunan polifenoller üzerinde yapılan araştırmalarda, yağların sindirimini sağlayan ve pankreatik lipaz adı verilen bir enzim bulunmuştur. Bu da çikolatadaki yağın vücut tarafından emilmeden dışarı atılıyor olabileceği tezini ileri sürmüştür.

Aynı zamanda vücutta mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin, çikolata tükettikten sonra yoğun miktarda salgılanır.  Kısacası yılbaşı gecesinde 2-3 parça bitter çikolata tüketmeniz, diyetinizi bozmadan ve kilo almanıza neden olmadan eğlenceli saatler geçirmenizi sağlar.

 

 

Çiğ Kuruyemişler
Yılbaşı gecelerinde genellikle kavrulmuş kuruyemişler tercih edilir. Kalori açısından bakıldığında çiğ kuruyemişler ile kavrulmuş kuruyemişler arasında anlamlı bir farklılık bulunmaz. Bununla birlikte çiğ kuruyemişleri tüketmeniz, vücudunuza gereksiz tuz almayı engellemenizi sağlar.

Bununla birlikte kuruyemiş çeşitleri birer yağlı tohum oldukları için kalorileri oldukça yüksektir. Ancak yılbaşı gecesinde kalorisi yüksek ve besin değeri olmayan yiyecekleri tüketmek yerine, hem kalorisi yüksek hem de besin değeri olan kuruyemişleri tüketmek çok daha sağlıklı bir alternatif olacaktır.

1 avucu geçmeyecek şekilde tüketeceğiniz kuruyemişler, yılbaşı gecesinde diyetinizi bozmadan lezzetiyle gönlünüzü fethedecek seçenekleriniz arasındadır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir