Kadın sporcularımız, 1936 Berlin Olimpiyatları’na katılarak bir ilki başaran Halet Çambel ve Suat Fetgeri Aşeni’nin açtığı yoldan giderek Türk sporunun gururu olmaya devam ediyor!

AdımSayar Ailesi olarak; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, sizlere ülkemizin gurur kaynağı olan Türk Kadın Sporcularımızı daha yakından tanıtmak istedik! 🙂

Şahika Ercümen

16 Ocak 1985 yılında Çanakkale’de dünyaya gelen Şahika Ercümen, Türk serbest dalışçı ve sualtı hokeyi oyuncusudur. Serbest dalışta Türkiye rekorunu elinde bulundurmaktadır. Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve aynı zamanda Başkent Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.

Spor hayatına sayısız şampiyonluğu sığdıran Şahika Ercümen’in ilk büyük başarısı; 2006’da, İspanya’nın Tenerife kentinde düzenlenen Serbest Dalış Dünya Şampiyonası’nda elde ettiği dereceyle Türkiye rekorunu kırmasıdır.

Bu süre boyunca sayısız rekor kırmaya devam eden Türk Milli Sporcu, 22 Ekim 2016 tarihinde Antalya’nın Kaş ilçesi açıklarında Değişken Ağırlıklı Paletli alanında 110 metreye dalarak CMAS onaylı yeni bir dünya rekoru kırmıştır.

Bu rekorunu “Şehitler İçin Tek Nefes Tek Yürek” pankartı açarak şehitlerimize adamış, şehit çocuklarına destek projesi “Turkuazın Çocukları Projesi”ne desteğini açıklamıştır. Bu rekorla su altında en derine inen insan unvanını almıştır.

Ardından; 24 Ekim 2016’da, Kaş-Hidayet Koyu’nda Türkiye Cumhuriyeti’nin 93. yılına ithafen Değişken Ağırlıklı Paletsiz alanında 93 metre dalarak iki gün arayla ikinci bir rekora imza atmıştır.
Şahika Ercümen, son olarak Antarktika’da kurulan Türk Bilimsel Araştırma Kampının açılışı Horseshoe adasında özel dalış yapmıştır.

Sümeyye Boyacı

Sümeyye Boyacı; 5 Şubat 2003 tarihinde, annesi Semra Boyacı ile babası İsmail Boyacı’nın ilk çocuğu olarak Eskişehir’de doğmuştur.
Doğumundan itibaren iki kolu olmayan Boyacı, aynı zamanda kalça çıkıklığına sahip bir şekilde dünyaya gelmiştir.

Kendi ifadelerine göre, “gittiği bir akvaryumda gördüğü balıkların kolları olmadan yüzebilmesinden etkilenerek”, 2008 yılında yüzmeye başladı. 2013’te, antrenör Mehmet Bayrak ile çalışmaya başladı. Haziran 2016’da, Berlin’de düzenlenen ve kariyerinin ilk uluslararası yarışı olan 30. Uluslararası Alman Şampiyonası’nda mücadele etti.

50 m sırtüstü gençler B S5 kategorisinde altın madalyanın sahibi olan Boyacı; 100 m kurbağalama S6, 50 m serbest S5 ve 50 m kelebek S5 kategorilerinde ise serilerde elendi. Rio de Janeiro’da düzenlenen 2016 Yaz Paralimpik Oyunları’ndaki 50 m sırtüstü S5 kategorisinde 8. sırada yer aldı. Ertesi yıl, Ligurya’nın ev sahipliği yaptığı Avrupa Paralimpik Gençlik Oyunları’ndaki 50 m sırtüstü S1-5 kategorisinde bronz madalya kazanırken, 50 m serbest S1-5 kategorisini 4. sırada tamamladı.

Aynı yılın Aralık ayında, Meksiko’da düzenlenen Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda dört farklı kategoride yarıştı. Boyacı; 50 m sırtüstü S5 kategorisini 4., 50 m kelebek S5 kategorisini 6., 50 m serbest S5 ile 200 m serbest S1-5 kategorilerini ise 7. sırada tamamladı.

Ağustos 2018’de, Dublin’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda, 50 m sırtüstü S5 kategorisinde altın madalya kazandı. Ertesi yılın Eylül ayında Londra’da düzenlenen Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası’ndaki 50 metre sırtüstü S5 kategorisindeki 44.74’lük derecesiyle gümüş madalyaya ulaştı.

Nur Tatar Askari

16 Ağustos 1992 yılında Van’da dünyaya gelen Nur Tatar Askari, Türk millî tekvandocu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübünün sporcusudur.
Van’da Vali Haydar Bey Lisesinden mezun olan sporcu, lise yıllarında katıldığı turnuvada Türkiye 1.’si oldu. İlk madalyasını 15 yaşındayken kazandı. 2 defa Avrupa Küçükler Şampiyonu oldu ve

Avrupa’da A Sınıfı turnuvalarında altın madalyalara uzandı. Rusya, Sankt-Peterburg’da yapılan 2010 Avrupa Tekvando Şampiyonası’nda gümüş madalya ve Birleşik Krallık, Manchester’da yapılan 2012 Avrupa Tekvando Şampiyonası’nda altın madalya kazanmıştır.

2012 Yaz Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil eden takımda yer alan sporcu Andrea St Bernard, Paige Mcpherson, Carmen Marton’u eleyerek, Kyung Seon Hwang ile finalde yarışma hakkı kazandı. Finalde rakibine yenilerek gümüş madalyanın sahibi oldu.

2014 Avrupa Tekvando Şampiyonası yarı finalinde Rus sporcu Anastasia Baryshnikova’ya 5-4 yenilerek bronz madalyanın sahibi oldu.

Tatar, 2014 yılının Ağustos ayında Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından yapılan açıklamada 2016 Rio Olimpiyatları yolunda desteklenecek, madalya vadeden “16 altın sporcu” arasında yer almıştı. Sporcu Rio’da bronz madalya kazanarak, ikinci Olimpiyatından da madalyayla ayrıldı.

Yasemin Adar

6 Aralık 1991’de Balıkesir’de dünyaya gelen Yasemin Adar, Türk güreşçi ve eski gülle atmacıdır. Spor hayatına gülle atma ile başlayan Adar, daha sonra güreşte mücadele etmeye başladı.

Milli sporcu Yasemin Adar, Türk güreş tarihine ismini “altın” harflerle yazdırmayı başardı. Kariyerinde 4 Avrupa ve 1 dünya şampiyonluğu bulunan Yasemin, Türk kadın güreşine öncülük etti. Avrupa Şampiyonalarında üst üste 4 altın madalya kazanarak önemli bir başarıya imza atan Yasemin Adar, dünya şampiyonu tek Türk kadın güreşçi unvanını elinde tutmaya devam etmektedir.

Fransa’nın başkenti Paris’te 2017’de gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası’nda finalde Belaruslu Vasilisa Marzaliuk’u 5-4 mağlup eden Yasemin, Adar Türk spor tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır.

Neslihan Yiğit
26 Şubat 1994 yılında Bursa’da dünyaya gelen Neslihan Yiğit, Türk badmintoncudur.

2012 Yaz Olimpiyatları’nda ülkesini temsil eden Neslihan Yiğit, badmintonda Olimpiyatlara katılan ilk Türk sporcu olmuştur. Mersin’in ev sahipliğindeki 2013 Akdeniz Oyunları’nda mücadele eden sporcu, tek ve çift kadınlarda (Özge Bayrak ile) şampiyonluğa ulaşmıştır.

Neslihan Yiğit, 2014 yılının Ağustos ayında Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından yapılan açıklamada 2016 Rio Olimpiyatları yolunda desteklenecek, madalya vadeden 16 “altın” çocuğu arasında yer almıştır.

Çağla Büyükakçay
28 Eylül 1989 yılında Adana’da dünyaya gelen Çağla Büyükakçay, Türk millî tenisçidir.

Çağla Büyükakçay, Grand Slam turnuvalarında tek kadınlarda ön eleme turlarında oynayan ve turu geçen ilk Türk tenisçidir. 2010 yılında Amerika Açık tenis turnuvasına katılarak ilk Grand Slam turnuvasında ön elemelerde mücadele etmiştir.

2011’de ise Fransa Açık, Wimbledon ve Avustralya Açık turnuvalarında ilk kez ön elemelerde yer almış ve 2016 Fransa Açık tenis turnuvası ön elemelerinde başarılı olarak ana tabloya kalmayı başaran ilk Türk kadın tenisçi olmuştur.

Büyükakçay, Pescara’da düzenlenen 2009 Akdeniz Oyunları’nda teklerde gümüş madalya kazanmıştır. Ülkesinin ev sahibi olduğu 2013 Akdeniz Oyunları’nda ise hem teklerde hem de çiftlerde (Pemra Özgen’le birlikte) altın madalyanın sahibi olmuştur.

Rio’daki 2016 Olimpiyat Oyunları’na katılmaya hak kazanıp olimpik seviyede Türkiye’yi temsil edecek ilk tenisçi olarak kayıtlara geçmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir