Son zamanlarda ‘süper besin’ veya ‘denizden gelen’ mucize gibi etiketler ile öne çıkan Spirulina; toz ve küçük kapsüller halinde üretilen, günlük beslenmeye destek olarak tüketilen bir besin takviyesidir.

Mavi ve yeşil alglerden oluşan mikroskobik bir yosun türü olan spirulina, içeriğindeki çok çeşitli besin miktarı ile öne çıkar. Protein, vitamin, mineral açısından zengin olması, üretimini ve tüketimini sürekli artırmaktadır.

Spirulina, genellikle toz halinde veya ek olarak tüketilen mavi-yeşil alglerdir. Yani, bilinenin aksine, bir bitki türü olmayan Spirulina su yosunu diye tanımlanabilir.

Bir siyanobakteri türü olan Spirulina, aslında cam materyallerin tabanlarında yosun yatmanı oluşturan bakteri türüdür.

Spirulina, sadece besin takviyesi olarak değil sakız, şeker ve ambalajlı ürünlerde gıda boyası olarak da yaygın şekilde kullanılır. Ancak, gıda takviyesi olarak kullanılan Spirulina, sağlığa zararlı olabilecek maddeler ile kontamine edilmemiş olması açısından doğada yetiştirilmeyip, özel olarak yetiştirilmektedir.

Spirulina’yı Son Dönemde Popüler Yapan Nokta Nedir?

Spirulina, bilinen en iyi oksijen üretici alglerin besine dönüştürülmüş hali olarak bilinmektedir. Spirulina, yüksek oranda protein, demir, B vitamini, birçok mineral ve vitamin kaynağı içerir. Mavi-yeşil alglerin özel bir kurutma sistemi ile kurutulup toz veya kapsül haline getirilmesi sonucunda spirulina tozu veya kapsülü ortaya çıkar.

Spirulina, vitamin A, C, E ve B vitaminleri ve kalsiyum, magnezyum, çinko ve selenyum gibi birçok mineral içeren vitaminler ile dolu olduğu için besleyici ve yoğun bir gıda olarak bilinir.

Özellikle, C vitamini ve selenyum hem antioksidan özelliği olan vitaminler olup, hem de hücrelerimizi ve dokularımızı potansiyel hasarlara karşı korur.

Bu alg, aynı zamanda, mükemmel bir vegan demir kaynağıdır ve 5 yaşından küçükler için tavsiye edilen günlük ihtiyacın yaklaşık %16’sını ve 50 yaşın üzerindeki kadınlarda %16’sını ve 50 yaşın altındaki kadınlarda ise %10’unu karşılar.

Spirulina’nın, protein değerleri de oldukça yüksektir ve sadece 1 çay kaşığı (5 g) ile porsiyon başına yaklaşık 3 g protein sağlar.

Spirulinanın Faydaları Nelerdir?

  • Ispanaktan daha fazla D vitamini bulundurduğu için demir eksikliği tedavisinde kullanılır.
  • Alerjik reaksiyonlara karşı vücudunuzu korur.
  • İçeriğindeki E vitamini, Çinko ve manganez sayesinde cilde maske olarak kullandığınızda arındırıcı ve toparlayıcı etkisini cildinizde fark edersiniz.
  • Kasların güçlenmesine yardımcı olur.
  • Toksinleri vücuttan atar.
  • Düzenli kullanımda yaşlanma belirtilerini azaltır.

Kimler Spirulina Kullanabilir?

Spirulina, mucize ürün olarak anılsa da uzmanlara mutlaka kulak vermelidir. Çünkü gıda takviyelerinin nasıl ve ne dozda kullanıldığı, oldukça önemlidir. Öte yandan, araştırmaların devam ettiğini ve hiçbir bulgunun nihai olmayacağını da unutmamak gerekir.
Spirulina, her ne kadar doğal olursa olsun; yanlış amaç ve dozajda kullanım sonucu herhangi bir sağlık sorununa yol açabileceği de göz ardı edilmemelidir.

Spirulina’nın kimler tarafından kullanılabileceğine bakacak olursak;

  • Kalp sorunu yaşayan kişiler,
  • Metabolizmayla ilgili şikayeti olanlar, metabolizmasını hızlandırmak ve zayıflamak isteyenler,
  • Yüksek kolesterol problemi olup; kolesterolünü düşürmek isteyenler,
  • Kaygı, stres, depresyon, dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi bazı zihinsel ve duygusal sorunlar yaşayanlar,
  • Adet öncesi belirtilerini hafifletmek isteyenler,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler,
  • Hafızasının zayıflığından şikayet edenler,
  • Yaraları çabuk iyileştirmek isteyenler,
  • Sindirim problemi yaşayan; sindirimini kolaylaştırmak ve bağırsaklarını düzenlemek isteyenler,
  • Tip 1 diyabet hastaları,
  • Kas gücünü ve egzersiz performansını güçlendirmek isteyenler Spirulina takviyesine başvurabilirler.

Spirulina’nın Herhangi Bir Yan Etkisi Var Mı?

Kontrolsüz bir şekilde üretilen spirulina, ağır metaller dolu bir ortamda yetişebilir ve bunlar arasında cıva, kadmiyum, arsenik ve kurşun bulunmaktadır. Spirulinayı çok fazla tüketirseniz böbrek ve karaciğerlerinize zarar verebilirsiniz.

Spirulina tuz içermektedir. Bir çay kaşığı, yetişkinler için önerilen günlük tavsiye edilen tüketim oranının %2’sine karşılık gelen 0.13g sodyum içerir. Eğer tuz tüketimi sizin için bir sorun ise veya yüksek tansiyonunuz varsa, mutlaka bir uzman görüşü alarak kullanmalısınız.

Spirulina kullanmadan önce uzman görüşü alması gereken grubun içerisinde, reçeteli ilaç kullananlar, hamileler, emziren anneler ve 18 yaşından küçükler bulunur.

Yoruma Kapalı