Chia Tohumu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Meksika ve Guatemala gibi ülkelerde yetişen Chia tohumunun kökeni, eski Aztek medeniyetine dayanır ve bu besinin ilk kez Orta Amerika’da yetiştirildiğine inanılır.
Chia bitkisi, nane ailesinin bir üyesi olan çöl bitkisi Salvia Hispanica kökeninden gelir. Salvia hispanica tohumu genellikle ortak adı olan ‘chia’ şeklinde anılır.

Chia tohumu, son zamanlarda zayıflamak isteyen kişilerin en gözde besinlerinden birisi haline gelmiş durumdadır. Sindirim sistemini rahatlatarak metabolizmayı hızlandıran bu besin aynı zamanda şeker hastaları üzerinde de mükemmel etkiler meydana getirebilir.

Bu tohum, sindirilmesi kolay ve tariflere kolayca eklenebilen çok yönlü bir bileşendir. Küçük boyutlarına rağmen, chia tohumları önemli besinlerle doludur. Antioksidanlar bakımından zengin, Omega 3 yağ asitleri için mükemmel bir kaynaktır.

Yaklaşık 1 yemek kaşığı chia tohumu ortalama 70 kalori, 2 gram protein, 4.5 gram yağ, 6 gram karbonhidrat, 5.5 gram lif, çeşitli vitamin ve mineraller içerir.

Chia Tohumunun Faydaları

  • Demir, iyot, kükürt, magnezyum, gibi mineraller bakımından oldukça zenginolan Chia Tohumu, içerisinde bol miktarlarda A, B, D ve E vitaminleri içerir.
  • Chia tohumu lif içeriği oldukça yüksek bir besindir. Bu nedenle kendiliğinden kan şekerini dengeleyici bir özelliğe sahip olduğunu görmekteyiz.
  • Lif bakımından zengin olmasından dolayı bu besin maddesinin sindirim sistemini rahatlattığı görülmüştür. Bağırsak yapısını düzenleyerek probiyotik bakterilerinin büyümelerine katkı sağlar.
  • Chia tohumu, düzenli olarak tüketildiğinde ban basıncını düşürerek kolesterolu dengelemektedir.
  • Kan basıncını dengeleyen bu besin, diyabete karşı vücudun bir kalkan vazifesi görmesine de katkı sağlar.
  • Metabolizmayı hızlandıran Chia Tohumu, karın bölgesinde yağ oluşumunun önüne geçer.
  • Doğal olarak doğada bulunan en güçlü protein kaynaklarından birisidir.
  • Chia tohumu aynı zamanda içerisinde yüksek oranda antioksidan içermektedir. Düzenli olarak tüketilmesi durumunda vücut sarkmalarını, cilt kırışıklarının ve yaşlanmayı büyük oranda engellemektedir.
  • Günlük Chia tohumu tüketen kişiler, kalsiyum ihtiyaçlarının %18’lik kısmını rahat bir şekilde karşılayabilmektedir. Bu sayede kemik gücünü ve sağlığını koruyan bu besin, kas yapısının da güçlenmesine katkı sağlamaktadır.

Chia Tohumu Zayıflamak İçin Kullanılır mı?

Chia tohumları, içeriği karşılaştırıldığında en yüksek bitki bazlı protein kaynakları arasında yer alır. Bu da yağ yakmak ve kan şekeri düzeylerini dengelemek için tüketilmesinin başka bir nedenidir.

Chia tohumları, egzersiz yaparken kaybolan besinlerin bazılarının yerini alır. Kalsiyum, fosfor, magnezyum, manganez, bakır, çinko, demir ve niasin gibi önemli mineraller açısından zengindir.
Chia tohumlarını benzersiz kılan özelliklerden biri de suda kendi ağırlığının 10 katını içeriğine kazandırmasıdır. Bu nedenle, chia tohumları hidrasyonu uzatabilir ve elektrolitlerin besin emilimini artırabilir.

Su tutma kapasitesi aynı zamanda sindirimi yavaşlatır ve sizi daha uzun süre tok tutar. Şeker isteğinizi azaltır. Çia tohumları çinko bakımından da yüksek olduğundan, vücutta salgılanan ve zayıflayamaya yardımcı olan leptin hormonunu artırmaya yardımcı olurlar.

Leptin, vücudunuzun enerji seviyenizi düzenleyen anahtar bir hormondur. Şekle girmek istiyorsanız, dayanıklılığınızı artırmak için chiayı beslenme kaynağı haline getirmelisiniz.

 

Chia Tohumu Hakkında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bir besin ne kadar sağlıklı olursa olsun, aşırı tüketimi bazı yan etkiler oluşturabilir. Bu bağlamda her ne kadar faydalı bir besin olsa da Chia tohumunun aşırı tüketimi sonucunda bazı yan etkiler meydana gelebilir.

Kronik bir rahatsızlığı bulunan ve düzenli ilaç tüketimi yapan kişiler doktorlarına danışmadan asla Chia tohumu tüketmemelidir. Bu tohum içerisinde bulunan bazı içerikler ilaçlar ile bir reaksiyona girebilir.

Chia tohumu bazı kişilerde bulantı, kusma, deride dökülme ve boğazda şişkinlik gibi çeşitli sağlık problemlerine neden olabilir.
Chia tohumu hakkında yeterince bilimsel veri bulunmadığı için, özellikle gebelik döneminde bu besin maddesinden uzak durulmalıdır.

Bağırsakları rahatlatabildiği gibi, bazı insanlarda şişkinlik ve aşırı gaz oluşumu gibi sağlık sorunlarına sebep olduğu da gözlemlenmiştir.
Düzenli tüketim önemlidir. Ancak Chia tohumunun aşırı tüketilmesi bağımlılık oluşturabilir.

Chia Tohumu Günlük Beslenme Programına Nasıl Dahil Edilir?

İçerisinde yüksek oranda protein bulunduran Chia tohumu, bir insanın hemen hemen günlük ihtiyacının tamamı karşılayabilir. Aynı zamanda Omega 3 bakımından da zengin olan bu tohum, balık ve et tüketimi yapamayanlar için oldukça iyi bir alternatif olarak gösterilir.

Tok tutucu özelliğinden dolayı zayıflamak isteyen birçok kişi, Chia tohumuna yoğun bir rağbet göstermiştir. Ancak Chia tohumu alan kişiler, genellikle bu tohumu nasıl tüketeceklerinden emin değildir.

Chia tohumu çiğ olarak tüketilen bir besin maddesidir. Uzmanlar tarafından günlük sadece 1 yemek kaşığı tüketilmesi önerilir.
Günlük 1 yemek kaşığını ister yoğurt içerisine ilave ederek tüketebilir, isterseniz de salata veya çorba içerisine ekleyerek tüketebilirsiniz. Süt, ayran gibi sıvı içecekler içerisine ilave edilmesi durumunda, içeceklerin yapısını değiştirebilir.

Kilo vermek için chia tohumunu, ara öğünlerde kendinizi aç hissettiğiniz zamanlarda bir kase içerisine bir yemek kaşığı chia tohumu ilave ederek tüketebilirsiniz. Bu sayede açlığınızı kolay bir şekilde bastırmış olursunuz. Yoğurt içerisine bu tohum ile beraber elma, muz, tarçın gibi meyve ve baharatlar da ilave edebilirsiniz.

Chia, aynı zamanda çay olarak da tüketilebilmektedir. Aç ya da tok olarak bir sabah bir de akşam tüketilebilen çay, tohum ile eş değer faydalar gösterebilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir