Kahvenin tüm çeşitleri, dünyada olduğu kadar ülkemizde de tüketimi hızla artmaya devam içeceklerin başında geliyor. Birçok çeşidi bulunan kahvenin tercih edilmesinde kişinin damak tadı, kafein oranı, metabolizmaya etkisi ve fiyatı gibi birçok etken etkili olabiliyor.

Yeşil kahve, kökboyasıgiller olarak adlandırılan ‘Rubiaceae’ ailesinin ‘Coffea’ cinsinden, ortalama 5 metreye kadar büyüyebilen bir ağaçtır. Normal kahve gibi kavrulma işleminden geçmediği için, faydalı etkilerini büyük oranda kaybetmez.

Yeşil kahve doğal olmanın yanı sıra, sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi de sağlayan bir yöntem olarak bilinir. Diğer kahveler gibi kavrulmayan yeşil kahve çekirdeği, kilo vermeye yardımcı olarak klorojenik asit içerir.

Bu özelliği sayesinde metabolizmayı hızlandırıp vücudun kalori harcama oranını arttıran yeşil kahve çekirdeğinin, kilo vermek isteyen kişilere diyet ve sporun yanında oldukça faydası bulunur.
Yeşil kahve çekirdeğinin, kan şekeri düzeyini kontrol etmeye yardımcı olduğu ve bu şekilde diyabet riskini azaltabileceğine dair çalışmalar da mevcuttur.

İçeriğindeki kafein ve klorojenik asit sayesinde, belirli bir düzeyde yağ yakımını hızlandırıcı etki gösterdiği bilinir.

Yeşil Kahvenin Faydaları

  • Yeşil kahve, diyabet hastaları için oldukça faydalıdır. Düzenli olarak tüketilmesi durumunda kan dolaşımı içerisindeki şeker seviyesini düşürerek, şeker hastalığına iyi gelir.
  • Kavrulmadan tüketildiği için içeriğinde oldukça güçlü antioksidanlar barındırır. Bu özelliği sayesinde hücre hasarını önleyerek, yaşlanma etkilerinin azalmasına yardımcı olur.
  • Ayrıca bazı kanser türlerine, kalp hastalıklarına ve Alzheimer’a karşı bünyeyi korunaklı hale getirir.
  • Yeşil kahve, karaciğer üzerine bir kalkan oluşturarak toksin, zararlı madde ve yağ birikmesine karşı dayanıklı hale getirir.
  • Yeşil kahvenin faydaları arasında en dikkat çekeni ise kan dolaşımını düzenlemesidir. Bu sayede tansiyonun istenilen seviyede tutulmasına katkı sağlayan, kalp yetmezliği başta olmak üzere böbrek yetmezliği ve felç gibi sağlık sorunlarının önüne geçebilir.
  • Yeşil kahvenin içeriğinde bulunan antioksidanlar, iyi huylu kolesterolü (HDL) yükseltip, kötü huylu kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı olur ve kan basıncını azaltır.
  • Yeşil kahvenin enerji yönünden de oldukça zengindir. Bu bağlamda bir fincan tüketimi dahi gün boyu enerjik olunmasına katkı sağlayabilir.
  • Düzenli tüketildiğinde bazal metabolizmayı hızlandırarak kilo verme ve kilo korumaya yardımcı olabilir.

Yeşil Kahvenin Cilde ve Saça Faydaları

  • Antioksidan içeriği sayesinde cildin nemlenmesini sağlayarak kuruluğun önüne geçer.
  • Cildin elastikiyet ve güçlü bağ dokuları kazanmasına katkı sağlar.
  • Cilt üzerinde sarkma, renk değişimi, kırışıklık ve ince çizgi oluşumunu engellemeye yardımcıdır.
  • Erken dönemlerde ortaya çıkan yaşlanma belirtilerini hafifletir.
  • Saç tellerinin güçlenmesini sağlar.
  • Saç dökülmesinin büyük oranda önüne geçer ve saçların kolay uzamasına katkıda bulunur.

Yeşil Kahve Zayıflatır mı?

İçerisinde klorojenik asit bulunduran yeşil kahve, metabolizmayı güçlendireceğinden ve hızlandıracağından dolayı doğrudan zayıflamaya katkıda bulunabilir. Metabolizmayı hızlandıran yeşil kahve, bazal olarak bir çalışma yapacağından ötürü vücutta glikoz eksikliği yaşanmasına neden olur.

İnsan vücudu, ortaya çıkan bu glikoz ihtiyacını karşılayabilmek için depolanmış yağ hücrelerini yakmaya başlar. Zayıflamayı sağlayan bu kahve, enerji ihtiyacı kapatarak açlığı bastırır.

Yeşil Kahvenin Zararları Nelerdir?

Yeşil kahvenin faydaları, diğer tüm besinlerde olduğu gibi ideal tüketim sonucunda meydana gelebilir. Aşırı tüketim yapılması sonucunda mide bulantısı, kusma, kabızlık, ishal, gastrit, uykusuzluk, baş ağrısı ve reflü gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Yeşil Kahve Fiyatı Nedir ve Yeşil Kahve Nerede Satılır?

Eskiden bulunması oldukça zor olan yeşil kahve, adının çok sık duyulması ile birlikte marketlerde oldukça yaygınlaştı. Süpermarketlerde ve Aktarlarda birçok farklı firmanın ürettiği paketlenmiş yeşil kahveyi rahatlıkla bulabilirsiniz.

Ürünlerin piyasa araştırması yapılırsa yeşil kahve çekirdeği olarak satılan ürünlerin, normal kahve fiyatlarıyla ortalama aynı olduğu görülebilir.

Aynı zamanda yeşil kahve kapsülleri olarak da piyasada satılan bazı ürünler bulunur. Bu ürünler kilo verme amacıyla tanıtılmasına rağmen, kahvenin direkt olarak pişirilerek içilmesi daha uygun olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir