Stres, bütün vücudu etkilediği gibi saçları da etkileyebilir. Stresli olunduğunda, vücut kortizol adı verilen stres hormonu üretir. Kortizol hormonu, tüm vücudu etkiler ve bunun sonucunda saç dökülmeleri yaşanması kaçınılmaz olur.

Spor yapıldığında ise, vücutta stresi azaltan serotonin yani mutluluk hormonu üretimi daha fazla olur.

Bunun sonucunda stresin azalması; cildiniz ve vücudunuzun diğer bölümlerini olduğu gibi, saç sağlığı ve güzelliğini de doğrudan etkilemektedir.

Egzersiz Yapmak Saç Sağlığı İçin Neden Önemlidir?

Spor yapmak, sağlıklı görünen saçların en önemli anahtarlarından biridir. Egzersiz yaptığınızda, vücudunuz ter atar. Terleme yoluyla; vücuttaki toksik maddeler cilt gözeneklerinden atılır ve daha taze ve parlak bir cilde sahip olursunuz.

Aynı şekilde, terlediğinizde saç deriniz de bundan etkilenir. Saç dipleri açılır ve yeni saçların uzaması için yeterli alan sağlamış olursunuz.

Spor yapmak ayrıca; saç derisinde gerçekleşen kan akışını da arttırmaktadır. Bu da daha fazla besin ve oksijen anlamına gelir. Bu, saç köklerinin daha hızlı beslenmesini sağlar ve saçların uzamasını da destekler.

Hem zihninizi hem de vücudunuzun sağlığını mümkün olan en yüksek seviyede tutarak; stres ve fiziksel sağlık problemlerine bağlı saç dökülmelerini önleyebilirsiniz.

Spor yaparken; sizi daha mutlu edecek ve stresin etkilerini azaltacak endorfin gibi hormonları serbest bırakırsınız.

Sağlıklı bir kalp ve damarlarınızı korumak için, haftada en az 150 dakika hafif kardiyo egzersizi ve en az 75 dakika güçlü kardiyo egzersizi önerilmektedir. Bu, kan dolaşımını optimum seviyede tutar, vücutta enflamasyon oluşumunu azaltır ve ayrıca; cilt, saç ve tırnak sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Spor Yapmadığınızda Saçlarınız Nasıl Etkilenir?

Modern yaşam, ‘stres’ sözcüğü ile neredeyse eş anlamıdır. Stresli olduğunuzda; vücuttaki kıl folikülleri dahil tüm vücut bundan etkilenmektedir. Ayrıca, daha fazla stres hormonu üretilir. Bu da saçların uzamasını yavaşlatır ve saçların incelerek dökülmesine neden olabilir.

Spor yaptığınızda, vücuttaki mutluluk hormonu, serotonin seviyeleri yükselir. Mutluluk hormonu seviyelerinin yükselmesi, vücudunuzun stres ile mücadele etmesini de kolaylaştırır. Düzenli bir spor programına sahip olmak, saçların sağlıklı uzamasını destekler ve daha parlak saçlara sahip olmanızı sağlar. Egzersizin faydaları, yalnızca saçlarla sınırlı değildir. Bedenen de daha mutlu ve daha sağlıklı hissetmenizi sağlar.

Spor yapmamak ama sağlıklı beslenmek; saçlarınıza masaj yağı sürüp masaj yapmadan bırakmak gibidir ve çok faydası yoktur. Bu nedenle, sağlıklı bir beslenme programı uyguluyor olsanız bile, saçlarınız için yeterli olmayabilir ve sonuç, cansız görünen bir cilt ve saç olabilir.

Saç Sağlığı İçin En Etkili Spor Hangisidir?

Saç sağlığınızı iyileştirmek için; yürümek, koşmak, bisiklete binmek, dans etmek, pilates, yoga, zumba gibi herhangi bir kardiyo egzersizi ile başlayabilirsiniz.

Sporunuzu evde yapmaya karar verdiyseniz; evinize bir koşu bandı almayı düşünebilirsiniz. Bunlara ek olarak, yoganın da saç sağlığına faydalı olduğu kabul edilmektedir.

Yoga; kafa bölgesine kan akışını arttırır ve saçların hızlı uzaması için ihtiyacınız olan şeyleri sağlar. Yoga; saç dökülmesinin başka bir nedeni olan hormonal dengesizlikleri düzenlemeye de yardımcı olmaktadır. Ayrıca; konsantrasyonu arttırır, sakinleştirici etkiye sahiptir ve sindirim sisteminin iyileşmesine yardımcı olur.

Aşırı Spor Saç Dökülmesine Neden Olur Mu?

Spor ve saç sağlığı ile ilgili en çok merak edilen konulardan bir tanesi de yoğun bir antrenman programının saç dökülmesine neden olup olmadığıdır.

Yapılan bir araştırma sonucuna göre 35 yaşına gelindiğinde, erkeklerin üçte ikisi kayda değer bir saç dökülmesi yaşar ve bu erkeklerin %85’i önemli ölçüde bir saç dökülmesinden muzdariptir.

Saç dökülmesinin pek çok nedeni olabilir. Bunlar arasında genetik faktörler olabileceği gibi; kullanılan bazı ilaçlar, stres, bazı hastalıklar ve de protein, çinko, magnezyum, kalsiyum ve demir dahil olmak üzere ciddi besin eksikliğine neden olan yetersiz beslenme de saç dökülmesine neden olabilir.

Spor yapmanın saç dökülmesine neden olup olmayacağı konusuna gelince, burada ‘aşırı spor’un çerçevesini belirlemek gerekir. Burada bahsedilen yoğun bir ağırlık programı ise, bunun vücutta bazı değişikliklere neden olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, saç uzama süresi 3-5 yıl içerisinde gerçekleştiğinden, artan testosterona bağlı bir saç dökülmesinin, yoğun ağırlık programına başladıktan hemen sonra görülmesi olası değildir. Ayrıca ağırlık programları; testosteron seviyelerinde geçici bir artışa neden olduğundan, bunun da saç dökülmesi üzerinde uzun süreli bir etki yaratması muhtemel değildir.

Diğer yandan; testosteron seviyelerini arttırmak için tasarlanan steroidler ve diğer takviyeleri alan kişilerde, genetik olarak da yatkın olmaları durumunda, erkek tipi saç dökülmesinde bir artış görülebilir. Ayrıca, çok fazla A vitamini içeren takviyeler de saç dökülmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, ağırlık kaldırma programınızın, doğrudan saç dökülmesine neden olması pek olası değildir. Bu konuda endişeleriniz varsa, konuyla ilgili uzman bir doktor ile görüşerek görüşlerini alabilirsiniz.

Yoruma Kapalı