Kişilerin günlük rutinlerine egzersizi dahil etmesi ve bunu sürdürmeyi başarabilmesi zaman alan bir alışkanlıktır. Bunun en büyük sebeplerinden biri de egzersiz yapmak için zaman bulmanın zor olduğunu düşünmektir.

Çoğumuzun evde olduğu ve daha esnek davranabildiğimiz bu günler, hala düzenli spor alışkanlığını tam olarak kazanamadığını düşünenler için harika bir fırsat olabilir.

Ancak burada önemli bir konu daha var, o da sporun ne zaman yapılması gerektiğidir. Spor alışkanlığını kazanmanın temel kuralı, müsait olunduğunda değil; önceden planlanan saatlerde yapmaktır ve bu da genelde her gün, aşağı yukarı aynı zaman diliminde olmalıdır.

Egzersizlerin bir plana oturtulabilmesi için, günün hangi saatlerinde egzersiz yapmanın daha iyi olduğu hakkındaki bilimsel açıklamalara kulak verilmelidir.

Ancak her vücudun bir biyolojik saati olduğunu ve ideal antrenman saatinin kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğinin unutulmaması gerekir.

Günün geç saatlerine kadar çalışanlar için sabah egzersizlerinden verim almak mümkün değildir.

Dolayısıyla kişini ideal egzersiz saati; yaşam biçimine, kondisyon durumuna ve kişisel tercihlere göre belirlenir.

Sabah Egzersizleri

Araştırmalara göre sabahları ve özellikle de aç karnına spor yapmak, depolanmış yağları yakmanın en iyi yoludur ve kilo kaybı için idealdir. Bunun nedeni sabah saatlerinde vücudunun hormonal dengesini bu hedefi destekleyecek şekilde ayarlamasıdır.

Sabahın erken saatlerinde hormonların daha iyi yağ yakma kapasitesine sahip olur. Çünkü sabahları kortizol ve büyüme hormonu seviyelerin daha yüksek olur; bu da enerjini depoladığın yağlardan kullanmanı sağlar. Bu da kilo vermeye yardımcı olabilir.

Araştırmalar ayrıca, sabah egzersizlerinin ardından iştah seviyenin gün boyunca daha düşük olabileceğini ve bunun da kilo alma riskini önleyebileceğini ortaya koyuyor.

Ayrıca sabahları antrenman yapmak, kişinin gün boyunca kendisini daha iyi hissetmesini ve daha üretken olmasını da sağlar.

Sabah Sporu Önerisi: Sabahın erken saatlerine planlanan bir yoga ile güne başlamak ve dinlenmiş kaslarınızı esneterek yeni bir güne hazırlamak kulağa çok hoş gelmiyor mu? Bu motivasyon, sizi yataktan kaldırmaya yetecektir. Eğer erken saatlerde ofiste olmanız gereken bir işiniz yoksa sabah egzersizlerini tercih edebilir ve hem mental hem de fiziksel açıdan çok daha sağlıklı bir hayata adım atabilirsiniz.

Öğle Egzersizleri

Sabah sporu bana göre değil diyenlere müjde! Yapılan araştırmalar, egzersiz için en verimli saat aralığının öğle saatleri olduğunu gösteriyor. Öğle saatlerinde sabah saatlerine nazaran daha sıcak olan kas ve eklemler, esneklik açısından daha verimli bir antrenmanı mümkün kılıyor.

Vücudun sıcak olması, bir yandan antrenmandan optimum fayda alınmasını sağlarken; diğer yandan egzersiz sırasında oluşabilecek olası sakatlık riskini de minimuma indiriyor. Ayrıca vücudun öğle saatlerindeki dayanıklılık seviyesinin sabah saatlerine göre 4 kat daha fazla olduğu biliniyor.

Sabah antrenmanları yağ yakmak ve kilo vermek için idealdir, öğleden sonra yapılan antrenmanlar ise performansı artırır. Çünkü antrenmana başlayana kadar kişi iki öğün yemiş olacağından kan şekeri seviyesi yüksek olur. Bu da daha yüksek bir yoğunlukta çalışanlar için, en ihtiyaç duyduğu şeylerden biridir.

Öğle Sporu Önerisi: Siz de yoğun çalışma temposundan dolayı egzersize zaman ayıramamaktan şikayetçiyseniz yapmanız gereken çok basit: Ofisinize yakın bir spor salonu bulmak ve öğle aralarınızı spor yaparak değerlendirmek.
Öğleden sonra yaptığınız bir egzersiz, gün sonunda enerjinizin aniden düşmesi durumundan kaçınmanın da harika bir yolu olabilir. Eğer 13:00 ile 16:00 arasında egzersiz yaparsanız, bu sadece hızlı bir yürüyüş olsa bile, canlanmanıza ve odaklanmanıza yardımcı olabilir.

Eğer öğle egzersizlerini evinizde gerçekleştirmek istiyorsanız, buraya tıklayarak 10 dakikalık egzersizinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Akşam Egzersizleri

Birçok kişiye göre egzersiz yapmak için işten sonraki saatler en uygundur. Yapılan araştırmaların sonuçlarında, kas fonksiyonlarının ve gücünün akşam saatlerinde zirve yaptığı ortaya çıkmıştır.

Akşamları yapılan egzersizlerin uyumayı zorlaştırdığına dair bir düşünce olsa da aslında egzersiz yapar yapmaz uykuya dalmak için hemen yatağa girilmediği sürece bu uyku düzenini etkilemez. Aksine antrenmandan 90 dakika sonra uyumanın, bunun daha derin ve daha dinlendirici bir uyku olduğu ve böylece kaslarının iyileşmesini hızlandırdığı bilinir.

Akşam Sporu Önerisi: Akşam egzersiz yapmanın bir diğer faydası da gün içinde biriken stresin atılmasını sağlayarak yatağa huzurlu bir biçimde girilmeye yaramasıdır. Özellikle de yoga gibi stres giderici egzersizler gece yapıldığında çok daha iyi uyumaya yardımcı olabilir.

Sonuç Olarak Günün Hangi Saatinde Egzersiz Yapılmalıdır?

Sabah saatlerinde yapılan egzersizlerin metabolizma hızına daha olumlu yansıdığı bir gerçektir. Fakat antrenmanın saati, yakılan kalori miktarını değiştirmez.

Dolayısıyla günün yoğun akışı veya evin rutin işleri derken spora yalnızca akşam saatlerinizi ayırabiliyorsanız bu durum sizi sporu bir yaşam biçimi haline getirmekten alıkoymamalıdır.

 

.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir