Zaman zaman eğlenmek, zaman zaman duygularımızı ifade etmek için müzik dinlemeyi severiz. Ancak müziğin hayatımızdaki etkisi sandığımızdan çok daha fazlası!

Müziğin Faydaları!

Kalbe İyi Gelir: Müzik ruhun gıdası olduğu kadar kalbin de gıdasıdır. Hastalıkların iyileşmesine yardımcı olan müzik, kalp rahatsızlıklarının da tedavi sürecini hızlandırabiliyor. Kalp ritimlerini normalleştiriyor, tansiyonu düzene sokuyor.
Ağrıları Dindirir, Hafifletir: En iyi ağrı kesici olan müzik, ağrıların hafiflemesi ve dinmesinde önemli rol oynar. Özellikle sebebi bilinmeyen bazı ağrıların sadece müzikle dindiğinin görüldüğü olmuştur.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Müzik, bağışıklık sisteminizde önemli rol oynayan bir hücrenin miktarını artırabiliyor. 15 dakika müzik dinlemek hücreleri olumlu yönde etkiliyor ve bu sayede bağışıklık sisteminiz güçleniyor, gelişiyor.
Ezberlemeye ve Öğrenmeye Yardımcı Olur: Araştırmalarla kanıtlanmış gerçeklerden biri de müzik dinlemenin ezberlemeye ve öğrenmeye yardımcı olmasıdır. Buna mozart etkisi de denir. Öğrencilerin ders çalışma esnasında klasik müzik dinlemeleri çalıştıkları konuyu daha rahat öğrenmelerini sağlıyor.
Daha Mutlu Hissettirir: Müzik dinlemek, ruhunuza, ruh sağlığınıza iyi gelir. Müzik dinleyerek kendinizi daha mutlu ve huzurlu hissedebilirsiniz. Hatta bazı psikolojik hastalıkların çözümlenmesi için müzikle tedaviler uygulanabiliyor.
Öfkeyi Azaltır ve Sakinleştirir: Müzik dinlemek stres kontrolünde de oldukça etkilidir. Kişiyi sakinleştirir ve öfkesini azaltır. Örneğin; trafikte sakin ve yavaş müzikler dinlemek, sevdiğiniz müzikleri dinlemek öfkeyi azaltır ve daha kolay bir yolculuk geçirmenizi sağlar.
Odaklanma Gücünü Artırır: Müzik dinlemek zihni uyanık tutar ve konsantrasyonu artırır. Odaklanma problemi yaşadığınız anda müzik dinleyerek odaklanma gücünüzü arttırabilirsiniz.

Müzik ve Egzersiz İlişkisi

Sıkı vuruşları olan enerjik bir parçanın ağırlıkları yerinden sökerken sana nasıl güç verdiğini daha önce mutlaka hissetmiş olmalısınız. Üstelik sadece ağırlıklarda değil, bisiklet, koşu gibi kardiyo odaklı sporlarda da müziğin gücü arttırıcı etkisi olduğu biliniyor.

Scandinavian Journal of Medicine ve Science in Sports mecralarında yayımlanan yeni bir çalışma bu etkiyi bilimsel olarak doğruluyor. 12 öğrenci üzerinde yapılan araştırmada sabit bisiklet çevirirken yüksek tempolu müzik dinleyen öğrencilerin dinlemeyenlere oranla daha uzun mesafeler kat ettiği gözlenmiş. Üstelik egzersizden daha çok keyif almışlar. Aynı zamanda bisiklet egzersizini alışkanlığa dönüştürme konusunda da motive olmuşlar.

Özellikle koşu, bisiklet gibi hızın önemli olduğu sporlarda müziğin etkisi daha fazla öne çıkıyor. American Physiology Society tarafından yürütülen bir araştırmada müziğin özellikle koşucuların performansını doğrudan etkilediği keşfedilmiş.

Müzik, temposuna bağlı olarak koşu yapanların hızını ve dayanıklılığını arttırabiliyor. Özellikle pozitif melodiler ve sözler içeren müzikler sporcunun motive olmasını kolaylaştırıyor.

Maraton ve yarı maraton gibi uzun süreli koşularda gücün ve hızın ötesinde dayanıklılığı korumak başta gelir. Dayanıklılık konusu tabii ki güçle ve kondisyonla doğru orantılı. Ancak fiziğin de ötesinde dayanıklılık, zihni ilgilendiren bir konu. Sporcuların dayanıklılık gerektiren koşullara psikolojik olarak da hazırlanmaları gerekiyor. Bu noktada odaklanmanın önemi ortaya çıkıyor.

Yapılan araştırmalarda spor sırasında müzik dinlemenin dikkat dağınıklığını önlediği keşfedilmiş. Böylece uzun süreli zorlayıcı koşullara daha kolay adapte olunabiliyor. Sporcular aynı zamanda müziğin ritmiyle bilinçaltında senkronize olarak hızlarını koruyabiliyorlar ve bu da dayanıklılığa katkıda bulunuyor.

Narayana Tıp Okulu’nun fizyoloji departmanı tarafından yapılan yeni bir araştırma müziğin sporcular için faydalı bambaşka bir yönünü daha ortaya koydu.

Egzersiz sonrası dinlenme sürecinde sevdiği müziği dinleyen sporcuların daha hızlı iyileşme sergilediği görüldü.

Üstelik hangi tür müziği dinlediğinin de bir önemi bulunmuyor. Sporcular hangi kategoride müzik dinlerse dinlesin ister hızlı, ister yavaş, kaslarının onarılma oranında artış tespit edilmiş.

Yoruma Kapalı