Sporun yalnızca bedensel bir aktivite değil, aynı zamanda zihinsel bir iyileşme olduğu artık hemen herkes tarafından bilinen ve kabul edilen bir gerçektir.

Çünkü spor yaparken salgılanan endorfin ve serotonin hormonları kendinizi mutlu hissetmenizi sağlar. Ancak, egzersiz esnasında yapılan bazı hatalar ya da yanlış uygulanan hareketler fayda sağlamaktan çok, zarar verebilir.

Yanlış yapılan hareketlerin yol açtığı bel ağrısı bu tip sorunların başında gelir. Bel bölgesi vücudun ağırlık merkezi olduğu için, burada meydana gelebilecek herhangi bir ağrı, tüm vücudu genel olarak etkiler.

Dolayısı ile spor aktiviteleri sırasında bel ağrısından korunma büyük önem taşır.

Bel Ağrısı Nedir?

Bel ağrısı; ağrıma, acıma, yanma veya batma şeklinde, keskin veya künt şekilde hissedilen ağrılardır. Yeri bazı durumlarda noktasal olarak belirlenebilirken, bazı durumlarda dağınık ve yeri tam tespit edilemez şekildedir. Hafif veya ağır olabilir, iniş çıkışlar sergileyebilir.

Ağrı, kemik, kıkırdak, kas, eklem kapsülü, bağ, disk veya damar kaynaklı olabilir ve her zaman kesin sebep ortaya konulamayabilir. Bazı durumlarda altta yatan ana ağrı sebebi ortadan kalktığı halde bir kez uyarılmış olan sinir uçlarının sinyal göndermeye devam etmesi nedeniyle ağrı sebat edebilir. Stresin de bel ağrılarının sebebinde önemli bir yer tutması kaynağın tespit edilmesini zorlaştırabilir.

Bel ağrısı, hangi dokudan kaynaklanırsa kaynaklansın, ilgili dokular yer değiştirerek veya genişleyip kalınlaşarak sinirler üzerinde bası yapar hale gelir ise bacak ağrısı, uyuşması, ısınması ve idrar kaçırma gibi problemleri beraberinde getirebilir.

Bel Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Spor yaparken omurganızda bulunan sinirlere ya da belinizdeki disklere binen yük, bel ağrılarının ilk nedenleri arasında görülüyor. Bunlara ilaveten, tendon ve kaslara uygulanan kuvvet ya da ligamanlardaki fazla gerilim de bel ağrısını tetikliyor. Bel, bu zorlanmalara en çok ağırlık antrenmanları sırasında maruz kalıyor.

Vücudun taşıyabileceğinden ya da hazır olduğundan fazla ağırlık kaldırmak, uzun süreli ağırlık antrenmanı yapmak, ağırlığı yanlış kaldırmak gibi faktörler belde ağrıya ve acıya sebep oluyor. Isınmadan yapılan birleşik hareketler de yine belde ağrılara neden olabiliyor.

Örneğin art arda öne ve yanlara eğilme, beli geriye eğilirken zorlama ve dönme gibi hareketler belinizdeki kasları zorluyor. Pilates, yoga ve benzeri gibi esnemeye dayalı sporlarda harekete doğru yerleşememek ya da yeterince esnetilmemiş kasları kapasitesinin üzerinde zorlamak da bel ağrılarına neden olabiliyor.

Bel Ağrısı ve Aktivite İlişkisi

Genellikle, günlük aktivitelerden kaçınmak, yatarak vakit geçirmek gerektiğine inanılır. Fakat özellikle akut ağrılarda ‘tolere edilebildiği ölçüde’ aktif kalmak önerilmektedir. Aktivitenin devamı, kan akımını hızlandırır, inflamasyonu ve kas gerginliğini azaltır.

Yürüme gibi basit kardio çalışmaları sonrasında genelde kişiler kendilerini daha iyi hissettiklerini ifade ederler. Ağırlık kaldırma, yarışmalı ve kontakt sporlar gibi aktivitelerden ise kaçınılmalıdır.

Soğuk veya sıcak uygulama değişik durumlarda faydalı olacaktır. Sıcak uygulama kasların gevşemesini de artırabilir. Fakat bu uygulamaların uzun dönemli iyileşmeye olan katkıları tam olarak gösterilememiştir.

Bel Ağrısından Korunma Yolları

  • Bel ağrısından korunma yollarının başında, vücudunuzu fazla zorlamamanız ve bedeninizin sınırlarını bilmeniz gelir. Belinize taşıyabileceğinden fazla yük binmemesi, belin fazla zorlanmaması gerekir.
  • Antrenman öncesinde ısınma ve sonrasında esneme hareketlerini yapmak fiziki ağrıları önemli oranda azaltır. Tıpkı bir araba gibi ısınmadan hızlanmak ya da yavaşlamadan durmak başta bel ve boyun bölgeniz olmak üzere tüm vücuda zarar verebilir
  • Şayet kas kütlesini ve beden gücünü arttırmaya yönelik bir antrenman programı uyguluyorsanız, basit egzersizlerden başlayıp kaslarınız geliştikçe daha zor aşamalara geçmek, spor rutininizi aşamalı olarak yükseltmek belinizde oluşabilecek hasarı engeller.
  • Spor sırasında doğru ekipmanları kullanmak ve en önemlisi yapacağınız antrenmana uygun ayakkabı seçmek de daha konforlu spor yapmanızı sağlayacaktır.
Yoruma Kapalı