Sabahları güne enerjisiz ve yorgun mu başlıyorsunuz? Gün boyunca esniyor ve sürekli uyumanın hayalini mi kuruyorsunuz?

Son yıllarda yapılan geniş çaplı bir araştırma sonucuna göre, kişilerin bu hislerinin en önemli sebebi besinlerdir. Bir diğer deyişle kendinizi yorgun hissetmenizin de enerjik hissetmenizin de anahtarı, tükettiğiniz yiyeceklerden geçiyor.

Bu bağlamda, özellikle içerisinde bulunduğumuz Ramazan ayında kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlayacak besinleri bilmeniz oldukça önemlidir.


1.Selenyum İçeren Besinler!
Selenyum minerali vücutta antioksidan olarak görev yapar. Antioksidanlar kendinizi iyi hissetmenizi sağlarlar. Araştırmacılar orta yaş grubundaki bireylerde, beyinde oluşan oksidatif stresin depresyon kaynağı olabileceğini göstermektedir.

Depresyon, kişinin kendini kronik yorgun hissetmesinin en büyük nedenlerinden bir tanesini oluşturur.

Bu sebeple günde en az 55 mcg selenyum almaya özen gösterilmelidir. Tam tahıllar, selenyumun mükemmel kaynaklarındandır. Baklagiller, balık, ay çekirdeği, soğan, turp, sarımsak, mantar, yumurta diğer kaynakları arasındadır.

2.Yumurta!
Yumurta hem sizin için harika bir protein kaynağı olacak hem de birçok farklı pişirme yöntemi ile öğünlerinize çeşitlilik katacaktır. Özellikle Ramazan ayında, kahvaltı yerine geçen sahur öğününde yumurtayı mutlaka beslenme listenize eklemelisiniz. Sebzeli bir omleti, çırpılmış veya haşlanmış yumurtayı bol tahıllı bir dilim ekmekle tüketerek, gün boyu enerjik kalmak mümkün!

3.Yulaf!
Yulaf da hem protein hem de vitaminler, mineraller ve amino asitler bakımından zengin bir besindir. Üstelik doyurucu bir karbonhidrat kaynağıdır, böylece tokluk ve enerji seviyeni yüksek tutar. Uykudan önce yulaf ezmesi tüketmeniz midenizi ve sizi rahatsız etmez.

Örneğin muzlu, sütlü ve yulaflı bir smoothie hem güzel uyumanızı sağlar hem de iftara kadar daha enerjik hissetmenizi sağlar. Çünkü muzda kaslarını gevşeten magnezyum, serotonin ve melatonin hormonları bulunur.

4.Kuruyemişler!
Doğanın bize armağanı olan kuruyemişler de sağlıklı yağları alabilmeniz ve vücudunuza gün boyu gereken enerjiyi sağlayabilmeniz için harika seçeneklerdir.

Örneğin süt ve muzla hazırladığınız yulaf ezmenize fındık ve badem ekleyebilirsiniz. Ayrıca fıstık ezmesi ve badem ezmesi gibi sürülebilir ürünleri tam tahıllı ekmekle tüketebilirsiniz.
Bademin bir diğer faydası da kalp ritmini sabitleyen ve kas ile sinir fonksiyonlarını dengeleyerek uykuya daha kolay dalmanı sağlayan triptofan ve magnezyum içermesidir.

5.Balık, Tavuk ya da Hindi!
Balık ya da beyaz et de enerjinizi yükseltip sizi tok tutan besinler arasındadır. Ancak burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bunları kızartma olarak değil yağsız, ızgara şeklinde pişirerek tüketmek olmalıdır.

Yağlı kızartmalar hem vücutta şişkinliğe yol açarak uyku kalitesini düşürür hem de gün içinde sizi gereğinden fazla susatır. Örneğin haşlanmış sebzeler ile ızgara tavuk ya da balık güzel bir öğün tercihi olabilir. Çeşitli sebzelerle birlikte hazırlayacağınız bir tavuk çorbası size sadece gerekli proteinleri, vitaminleri ve mineralleri vermekle kalmaz, vücudunuzun biraz daha fazla sıvı almasını sağlayarak daha uzun süre tok tutar.

6.Meyve ve Sebzeler!
Meyveler ile sebzeler, mineraller ve vitaminler bakımından zengin olduğundan oruç tutulan günlerde ve uzun süreli açlık dönemlerine girdiğiniz beslenme biçimlerinde mutlaka öğününüze eklemeniz gereken besinler arasındadır.

Bunun yanı sıra size ekstra sıvı da sağlarlar. Örneğin meyvelerden karpuz, çilek, şeftali, portakal; sebzelerdense domates, salatalık, marul, ıspanak ve kereviz oruç öncesi öğününüz için ideal olabilir.

7.Kahvaltılık Gevrekler!
Çoğunlukla tahıldan yapılan kahvaltılık gevrekler, sütle ya da yoğurtla tüketildiğinde mükemmel lezzetinin yanı sıra, karbonhidrat, protein, yağ, şeker, lif, vitamin ve mineral gibi çeşitli besin ögeleri de içerir. Tam tahıldan yapılmış bir kahvaltılık gevrek tercih ettiğinizde, tahıl bütün halde olduğundan vitamin, mineral, lif ve diğer besin öğelerinden faydalanmış olursunuz.

Kahvaltı gevreklerin içerisinde yer alan D vitamini, sizin gün boyunca kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlar. D vitaminin en iyi kaynağı güneştir çünkü D vitamini, güneş ışınları ile vücut tarafından yapılabilmektedir.

Somon, ton balığı, peynir, yumurta da diğer D vitamini içeren besinler arasındadır.

8.Bitter Çikolata!
Uygun miktarda bitter çikolata tüketimi, modunuzu hızlıca yükseltecektir. Günde 30 gram kadar bitter çikolata, beyninizdeki endorfin seviyesini yükseltir ve gün içerisinde kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlar.

Çikolata, aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını önler. Kan dolaşımını arttırmak için birebirdir ve aspirinle hemen hemen aynı etkiye sahiptir.

Unutulmamalıdır ki bahsedilen özelliklere sahip olan çikolata çeşidi, bol miktarda flavonoid içeren bitter çikolatadır. En çok flavonoid içeren çikolatalar ise, en az %70 kakao oranına sahip çikolatalardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir