Bitkisel beslenme, hayvansal gıdaların olmadığı, tüm besin ihtiyaçlarının bitkisel gıdalarla karşılandığı bir beslenme şeklidir. İnsanlar, bitkisel beslenmeye pek çok nedenden ötürü yöneliyorlar, bu nedenlerin başında ağırlık koruma ve yağ yakma geliyor. Peki, yağ yakmak için bitkisel beslenmede nelere dikkat edilmelidir?

1. Kurubakliyatlar, tahıllar, sebzeler, meyveler, yağlı tohumlar gibi besin grupları, çeşitlendirilmiş bir şekilde tüketilmelidir. 
Bitkisel beslenme, birkaç besin grubunun tüketilerek sürdürüleceği bir beslenme modeli değildir. Yağ yakmak için tüm bu besin gruplarından ölçülü miktarlarda tüketmek gerekmektedir.

2. Ara öğün tüketmek gereken durumlar hariç üç öğünle beslenmek yeterlidir. 

Kişinin günlük öğün sayısı kişiseldir, ortalama 3 öğün kişiye yeterlidir.

3. Tam tahılları ihmal etmeyin. 

Ülkemizde, Karakılçık Buğdayı, Kastamonu Siyez Bulguru, Firik Bulguru yerel üreticiler tarafından üretiliyor. Bu içeriklere sofranızda yer verebilirsiniz.

4. Türkiye menşeili olmayan gıdalar olmadan da sağlıklı bitkisel beslenilir. 

Bitkisel beslenmede ülkemiz adeta bir cennet, ülkemizde bulunan çoğu içerik ile besinsel tüm ihtiyaçlarımızı karşılarız.

5. İşlenmiş her şeyden uzak durun.

İşlenmiş şeker, beyaz pirinç, işlenmiş un, işlenmiş tuz, katkı maddeleri açlık tokluk durumlarını bozuyor, kişiyi fazla yemeye yöneltiyor. Yiyeceklerinizi kendiniz hazırlamaya özen gösterin. Artık büyük şirketlerin CEO’ları dahi yemeklerini yanlarında taşıyorlar.

6. Sebze ve meyveleri ihmal etmeyin. 

Bir hafta içinde mevsiminde bulunan her renk sebze ve meyveden en az birini tüketin. Tüm taze sebze ve meyvelerde 1500’den fazla antioksidan bulunur ve hücrelerimizin antioksidana ihtiyacı var. Yağ yakma sanıldığı gibi besinsel kısıtlamalarla değil hücreleri yeteri kadar beslenmesiyle sağlanır.

7. Yatağa gitmeden 3 saat önce yemek yemeği bırakın. 

Vücudumuz, akşam yemek yemeye uygun bir şekilde çalışmaz. 200.00 bin yıllık özelliklerimizden dolayı insan bedeni, fazladan aldığı her şeyi depolar, gece yemek yemek de uygun olmayan zamanda yapıldığı için vücut bunu kullanamaz ve depo eder. Sonra, “ay bu kilolar nereden geldi?

8. Midenizin tamamını doldurmayın. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün “Önlenebilir hastalıklar” olarak açıkladığı ve tüm dünyada salgın halinde her geçen yıl artan kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, kanser gibi hastalıklar, genelde fazla yemekten kaynaklanır.

9. İyi yağları ihmal etmeyin. 

Sağlıklı bir yaşam için ve yağ yakma için iyi yağlar olmadan olmaz. Zeytinyağı, fındık, ceviz, keten tohumu, kabak çekirdeğindeki faydalı yağlar sayesinde hücreler yenilenemiyor.

10. Yanlış diyetlerle ve internet aramalarıyla kendinizi hırpalamayın.

İşin uzmanına yani beslenme ve diyet uzmanlarına danışın, beslenme kişisel bir alışkanlıktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir