Sürekli mideniz kazınıyor, aç olduğunuzu mu hissediyorsunuz? Doyduğunuzu düşünerek kalktığınız yemekten kısa bir süre sonra atıştıracak bir şeyler aramanızın psikolojik olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ancak bu açlık hissinin birçok sebebi olabilir. Bu sağlığınıza çok yararlı olmayan hissi engellemek için önce sebeplerini bilmek gerekiyor tabii. Biz de sizin için, kendinizi sürekli aç hissetmenizin 8 sebebini hazırladık. 

1.Susuz Kalmak

Vücudun ihtiyaç duyduğu kadar su alamaması, zaman zaman susuzluk yerine açlık hissettirebiliyor. Beynin açlığı ve susuzluğu düzenleyen hipotalamus bölgesindeki sinirsel bir karışıklık sonucu ihtiyacınız olan su iken, eliniz atıştırmalıklara uzanıveriyor. Uzmanlar, sabah kalkınca ilk iş olarak ve sonra da gün boyunca su içmeyi öneriyor. Açlık hissettiğinizde de önce su içip, 15-20 dakika boyunca açlığınızın dinip dinmediğini gözlemleyebilirsiniz.

2.Kalitesiz Bir Uyku 

Rahatsız bir uyku uyuduğunuz ya da uykunuzu alamadığınız zaman, açlık hormonu ghrelin ve tokluk hormonu leptin seviyelerinde dalgalanma başlar. Ayrıca yorgunluk hissiniz geçmediği için vücudunuz en yakın enerji kaynaklarına doğru seğirtir: Karbonhidratlara! Uyku miktarı ve kalitesine dikkat etmek, tokluk hissinin oluşması için önemli bir faktör.

3.Çok Fazla Rafine Ürün Tüketmek

“Rafine” olarak adlandırdığımız bu karbonhidrat türü; makarna, hamur işi ve abur cubur gibi birçok hazır gıdada bulunur. Bu gıdaları tükettiğinizde fazlasıyla tok hissetseniz de kısa bir süre sonra tekrar acıkırsınız. Çünkü bu tarz gıdaların içerisinde lif bulunmaz, dolayısıyla hızlı bir biçimde sindirilirler. Yani uzun süre tok kalmak istiyorsanız sindirimi daha uzun süren lifli gıdaları tercih etmelisiniz. Örneğin sebzeler ve tam tahıllı gıdalar iyi bir seçenek olabilir.

4.Diyabet 

Diyabet, özellikle tip-2 diyabet, sürekli aç hissetmenize neden olabilir. Çünkü diyabet hastalarında vücudumuzun enerji kaynağı olan glikoz, hücrelere yayılamaz ve kanda kalır. Dolayısıyla diyabet hastaları sürekli olarak aç hisseder. Ancak açlık hissi, diyabet rahatsızlığının belirtilerinden sadece birisidir. Diyabet hastası olup olmadığınızı anlamak için bir doktorla görüşüp kan testi yaptırmanızın şart olduğunu hatırlatalım!

5.Uyumadan Hemen Önce Yemek

Şaka gibi geliyor ama değil. Yatmadan önce çok fazla yediğinizde, sabah daha aç uyanıyorsunuz. Bunun nedeni kesin olarak belirlenememekle beraber, şeker-insülin ilişkisinden ötürü olduğu düşünülüyor. Vücuda şeker yüklemesiyle salınan yüksek miktarda insülin hormonu tekrar aç hissetmenize neden olur.

6.Fazla Şeker Tüketmek

Şekerli, beyaz unlu yiyecekler kandaki şeker seviyesini aniden artırarak geçici bir tokluk hissi yaratabilir; ancak aradan kısa bir süre geçtikten sonra kendinizi daha da aç hissedersiniz. Ana öğünlerde yeterince protein aldığınıza, ara atıştırmalık olarak da badem, fıstık, elma gibi sağlıklı ve kan değerlerinizi sıçratmayacak besinler tercih ettiğinize emin olun.

7.Stres

Stresli olduğunuzda sadece sıkıntıdan kendinizi yemeğe vermiyorsunuz. Stres hormonları adrenalin ve kortizol fazla salgılandığında vücut tehlike altında olduğunu sanar. Stres ayrıca serotonin seviyesini de düşürür ve aslında tok iken aç hissetmeye, özellikle de tatlılara koşmaya neden olur.

8.Fazla Alkol Tüketmek

Kısa süre önce yapılan bir araştırma, insanların alkol aldıktan sonra kalorisi yüksek yiyecekleri daha çok tercih ettiklerini ortaya koydu. Tahmin edersiniz ki bu yiyecekler de pek sağlıklı olanlardan seçilmiyor ve yukarıdaki şeker kısır döngüsüne girmeniz an meselesi oluyor. Buna ek olarak, alkol sizi susatıyor ve en başta anlattığımız susuzluk-açık yanılgısına düşmemizi kolaylaştırıyor.

Uzmanlar içki içmeden önce yemek yemeyi ve içki arasında mutlaka su tüketmeyi öneriyor.

9.Hızlı Yemek 

Aslında normal porsiyonlar tüketiyor ve gereken sıklıkta yemek yiyor olabilirsiniz; yine de yeme hızınız tokluk hissi oluşmasında belirleyici bir etkendir. 2013’te yayınlanan bir araştırmaya göre yemeği yavaş yemek, beynin “tamam, yeter” sinyallerini vermesini sağlıyor. Tabağınızdaki bitince 15-20 dakika bekleyip kendinizi dinlemek de tavsiye ediliyor.

10.Sosyal Medyaya Fazlaca Maruz Kalmak

Kısa olduğu kadar çekici yemek videoları, iştah kabartıcı kahvaltı sofraları derken, sosyal medyada geçirdiğimiz zamanın önemli bir kısmını yemek görerek geçiriyoruz. Aynı bir lokantanın menüsüne bakarken olduğu gibi, yemeğin görüntüsü hatta ismi bile ghrelin hormonu seviyesinin yükselmesine ve açlık hissetmemize yetiyor. Bu durum, 2012 yılında yapılan bir araştırmayla da kanıtlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir